Sikeres hétvégi akcióban a határvédő polgárőrök

Rendőrökkel közösen járőrözve, illetve önállóan kutatták péntek estétől vasárnap estig a zöldhatáron beszökött illegális migránsokat a Baja–Csácsbokod–Hercegszántó háromszögben. Negyvennyolc migránst elfogtak, nyolcnak a kíséretében közreműködtek.

2021. 11. 15. 17:03
Forrás: OPSZ - Sebestyén Jenő
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gördülékeny, sikeres és eredményes hétvégi határvédő akcióról számolt be a Magyar Nemzetnek Bokányi Zoltán, a Bajai Polgárőr Egyesület vezetője. 

Elmondta november 12. és november 14. között időszakra fokozott közös szolgálatot szerveztek a rendőrséggel. Ez idő alatt a helyi egyesületek saját területükön adtak szolgálatot, illetve a Lovas Tagozat hajtott végre fokozott terület-ellenőrzést. Ez volt az idén a harmadik nagy akció, amit Bokányi Zoltán koordinált.

Egyeztet a határrendészeti kirendeltségekkel, megbeszélték, hogy milyen közreműködésre van igény, végül egyeztettek az illetékes szolgálatvezető parancsnokkal. A polgárőrök a rendőrrel közösen egyfelől a határvonalon hajtottak végre szolgálatot, másfelől mélységben megerősített biztosítószolgálatot adtak.

Ezúttal péntek este az első váltás 19 órakor volt, aztán péntek éjjel, szombat nappal, szombat éjjel és vasárnap nappal a Baja–Bácsbokodi Határrendészeti Kirendeltség–Hercegszántói Határrendészeti Kirendeltség háromszögben rendőr-polgárőr közös járőr szolgált. Ezalatt összesen 312 szolgálati órában 18 polgárőr vett részt. A polgárőrök Pálmonostoráról, Csátaljáról, Érsekcsanádról, Bajáról és Újpestről érkeztek. Ők a rendőr járőrtárs utasításai szerint jártak el.

Önálló szolgálatokat 336 szolgálati órában 36 fő polgárőr adott. A polgárőrök Bajról, Dunafalváról, Szeremléről, Bátmonostorról, Dávodról, Hercegszántóról, Csátaljáról, Felsőszentivánról, Nagybaracskáról és Kecskemétről érkeztek. Ők elsősorban az illegális migránsok pihentetőhelyeit kutatták.

Illegális migránscsoport pihentetőhelyét leplezték le a bajai–bácsbokodi–hercegszántói háromszögben a határvédő polgárőrök. Fotó: OPSZ/Sebestyén Jenő

A Lovas Tagozat hatvan szolgálati órát teljesített, három fő polgárőrrel és lovával. A szolgálatra Paksról, Kosdról és Kecskemétről érkeztek lovasok.

Lovas polgárőrök is részt vettek a hétvégi bajai–bácsbokodi–hercegszántói háromszögben tartott határvédő polgárőrakcióban. Fotó: OPSZ/Sebestyén Jenő

A hétvége során ötvenhét fő illegális határsértő feltartóztatásában, illetve visszakísérésében vettek részt. Ebből csak nyolc volt olyan, akiknek az elfogásában nem, csak a kísérésében vettek részt. 

Az idei szolgálat számokban

Bakonyi Ágnes, az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) sajtófőnökétől megtudhattuk, a Polgárőrség az év első tíz hónapjában 120 295 órában látott el szolgálatot a déli határon. Ebből 21 574 órát rendőrökkel közös szolgálatban. Négyezer-kétszázhuszonhárom fő illegális migráns elfogásában működtek közre a polgárőrök, emellett 1782 esetben adtak információt migránsokról a rendvédelmi szerveknek. 

Jelenleg 123 polgárőr-egyesület (nemcsak határ mentiek, hanem vendég szolgálatban más településekről is, például Budapestről) 2168 tagja lát el napi szinten határvédelmi szolgálatot. 

Emellett az év első tíz hónapjában hatvannégy alkalommal több mint nyolcszáz fővel hajtottak végre határvédelmi bűnmegelőzési akciót.

Csorba Sándor, a Határvédelmi Polgárőr Tagozat elnöke elmondta lapunknak, hogy a déli határszakaszon november 2-tól folyamatosak hétvégén a bajaiak által szervezett, rendőrökkel közös akciók. Röszke, Mórahalom után most Baja, illetve Hercegszántó volt a soron. Az akciókat folytatják, hogy hol, az egyelőre nem publikus. 

Határvédelmi polgárőrök

A határterületen működő határvédelmi polgárőrök kiemelt feladata a migráció következtében elkövethető bűncselekmények megelőzése, az illegálisan a határterületi településeken, tanyasi lakott területen megjelent személyek felfedése, észlelése, követése, esetleges feltartóztatása és jelzése a határrendészet felé. A polgárőrség az alapfeladata – figyelés, járőrözés – végrehajtásával segíti a határterületi lakosság biztonságérzetének fokozását.  

További feladatai:

  • a polgárőrök felkészítése a határvédelmi és az illegális migrációval kapcsolatos feladatokban való közreműködésre,
  • az illegális migrációval kapcsolatos információk továbbítása,
  • rendőrség-polgárőrség határ menti együttműködése, közös szolgálatok segítése,
  • honvédség-polgárőrség határ menti együttműködésének kialakítása,
  • a migrációban veszélyeztetett aktív irányokban fokozott összehangolt polgárőrszolgálatokat – akciókat – szervez,
  • mélységi területről „vendég” polgárőrszolgálat szervezése a polgárőrségről és a polgárőri tevékenységről szóló 2011. évi CLXV. törvény 14. § (2) bekezdésének c) és d) pontjai alapján.

Küldetésének teljesítésében együttműködik az OPSZ többi tagozatával, bevonva a határ menti polgárőrakciók és szolgálatok végrehajtásába.

Borítókép: Illegális migránsokat kísérnek határvédő polgárőrök és rendőrök a bajai–bácsbokodi–hercegszántói háromszögben tartott határvédő akcióban (Fotó: OPSZ/Sebestyén Jenő)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.