időjárás 21°C Csanád , Emil 2023. május 28.
logo
Márki-Zay Péternek nem sikerült áttörést elérni a pártok támogatottsági versenyében – derül ki a Real-PR 93. felméréséből

A Fidesz–KDNP 54, a baloldali összefogás 45 százalékon áll

Magyar Nemzet
Forrás: Real-PR 93.
2021.12.28. 08:54 2021.12.28. 14:20
A Fidesz–KDNP 54, a baloldali összefogás 45 százalékon áll

Immár harmadik hónapja rendkívül stabil pártpreferenciákat mutatnak a Real-PR 93. felmérései, a legfrissebb adatsor jól illeszkedik a novemberi és az októberi eredményekhez:

a Fidesz támogatottsága a biztos szavazó pártválasztók körében 54 százalék, a baloldali összefogásé 45 százalék, azaz 9 százalékponttal kisebb. 

A közvélemény-kutatások szerint az ellenzéki előválasztási procedúrát követően a baloldal közös miniszterelnök jelöltjének, 

Márki-Zay Péternek nem sikerült áttörést elérni a pártok támogatottsági versenyében, nagyon stabilak az erőviszonyok, a Fidesz–KDNP a statisztikai hibahatárokat jelentősen meghaladó mértékben vezet a baloldal előtt.

A kormányoldalt a szavazáson való részvételüket biztosra ígérő lakosok 54 százaléka támogatja, a baloldalra 45 százalékuk szavazna, más pártra 1 százalék adná voksát. A Fidesz–KDNP és a baloldali összefogás eredménye is csak 1 százalékos ingadozást mutat a három mérésben, előbbi 54-55 százalék, utóbbi 44-45 százalék közötti.

Hatalmas különbségeket tapasztalunk a pártpreferenciákban a fővárosi és a vidéki választók között, a vidéken élő biztos szavazók 58 százaléka voksolna a kormánypártokra, a baloldalra csak 41 százaléknyian. 

Budapesten viszont ennek gyakorlatilag az ellenkezőjét látjuk: a Fidesz támogatottsága 36, a baloldali összefogásé 64 százalékos. Figyelembe kell azonban venni, hogy a vidéki választók száma mintegy négyszerese a fővárosi választókénak, ami tehát alapvetően befolyásolja a választás kimenetelét. 

Borítókép: Grafika a támogatottsági adatokról. Forrás: Real-PR 93.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.