Deák Dániel: Már a baloldali szavazók is nevetni járnak Cseh Katalin Facebook-oldalára

A korrupciós ügyben már zajlik a nyomozás, a NAV házkutatást is tartott, várhatóan lesz jogi következménye az ügynek, aminek az egyenes politikai következménye a lemondás lenne, a baloldalon azonban nincsenek már morális korlátok, semmiért sem vállalják a felelősséget – fogalmazott Deák Dániel az Origó kérdésére annak kapcsán, hogy költségvetési csalás gyanúja miatt feljelentették a Cseh Katalin által korábban vezetett céget. A XXI. Század Intézet elemzője szerint Cseh Katalin nem fog lemondani, hiszen a luxusesküvőjéről készült fényképek alapján is nagyon szereti a fényűző életmódot – olvasható az Origó oldalán.

Forrás: Origo.hu2021. 12. 11. 12:56
Cseh Katalin
Budapest, 2019. május 26. Cseh Katalin, a Momentum EP-listavezetõje a Momentum Mozgalom eredményváró rendezvényén a Dürer Rendezvényházban az európai parlamenti (EP-) választás napján, 2019. május 26-án. MTI/Illyés Tibor Fotó: Illyés Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Gazdasági Versenyhivatal feljelentést tett a NAV Bűnügyi Főigazgatóságánál költségvetési csalás gyanúja miatt a Pannónia Nyomda Kft. ellen. Ez az a cég, amelyet Cseh Katalin momentumos EP-képviselő vezetett 2013 és 2018 között, és több közbeszerzést is nyert Ferencvárosban – derül ki a cikkből.

Deák Dániel: Ez egy politikai atombomba volt

Elég csak megnézni a közösségi médiában érkező reakciókat, hogy láthassuk: Cseh Katalinra és a Momentumra egy politikai atombomba volt az a korrupciós ügy, ami a párt EP-képviselője körül robbant ki

– minderről már Deák Dániel beszélt az Origónak. A XXI. Század Intézet munkatársa szerint már az ellenzéki szavazók is nevetni járnak Cseh Katalin Facebook-oldalára, hiszen önmaga paródiája lett, aki úgy harcol a korrupció ellen, hogy saját maga is érintett egy többmilliárdos korrupciós ügyben, és már nyomozás is zajlik a vele kapcsolatba hozható cégháló tevékenysége kapcsán.

Ugyanez a helyzet Fekete-Győr András esetében is, aki annyira lenullázta már magát politikai szempontból, hogy a saját pártja is leváltotta.

Ha ma lenne egy bizalmi szavazás a Momentumon belül Cseh Katalin EP-mandátuma kapcsán, akkor jó eséllyel őt is leszednék a pozíciójából, mert már vállalhatatlan a politikusnő. Értelemszerűen erre nem fog sor kerülni, hiszen a mandátumot egyszer már elnyerte, így ki kell töltenie ezt az ötéves időszakot, de Cseh Katalinnak érdemi politikai súlya már semmiképpen sem lesz sem a Momentumon belül, sem országos szinten – fogalmazott az elemző.

Szereti a luxust Cseh Katalin

Deák szerint az egyetlen megoldás erre a dologra, ha ő saját maga mondana le. Ezt azonban amíg jogi eszközökkel nem lehet őt elmozdítani, vagy az OLAF, illetve a magyar hatóságok nem fogják feltárni az összes bizonyítékot, szintén nem fogja megtenni.

Erre nagyon jó oka van: egy mezei EP-képviselő akár hatmillió forintot is kereshet havonta, emellett még az útiköltségeiket is az EP állja, megtérítik a vonat- és a repülőjegyet, valamint évente 1,4 millió forint erejéig a tagállamukon kívüli útjaikat, amennyiben azok összefüggenek a munkájukkal.

A képviselők jelentős keretet kapnak a személyzetükre, amelynek tagjait maguk választhatják ki. Havonta csaknem nyolcmillió forint áll rendelkezésükre erre a célra – írja az Origó.hu.

A pénz negyedét, vagyis mintegy kétmillió forintot tanácsadásra, tanulmányírásra is költhetik, amit csak szerződéssel és számlával kell igazolni, vagyis itt szintén van mozgásterük a képviselőknek.

Értelemszerűen önmagától minderről Cseh Katalin nem fog lemondani, hiszen a luxusesküvőjéről készült fényképek alapján is nagyon szereti a fényűző életmódot, így ehhez mindenképpen ragaszkodik – mondta Deák Dániel.

A baloldalon semmiért sem vállalják a felelősséget 

A korrupciós ügyben már zajlik a nyomozás, a NAV házkutatást is tartott. Várhatóan lesz jogi következménye az ügynek, aminek az egyenes politikai következménye a lemondás lenne.

A baloldalon azonban nincsenek már morális korlátok, semmiért sem vállalják a felelősséget – fogalmazott Deák Dániel.

A Momentum támogatottsága az ilyen és ehhez hasonló ügyek miatt csökken, már egyáltalán nem az a lendületes és fiatalos párt, mint korábban volt.

A párt a közösségi médiában is nagyon gyengén teljesít az utóbbi időszakban, nincsen már a legtöbb interakciót generáló politikusok között momentumos. Az ügynek a baloldalon belüli pozíciójára is negatív hatással lesz a pártnak, hiszen a tárgyalóasztalnál a meggyengült Momentum sokkal kisebb alkupozíciókkal rendelkezik majd. Ez kevesebb helyet biztosít nekik majd a közös listán, további erőt jelent Gyurcsány Ferencnek – zárta szavait Deák Dániel.

Így trükköztek Cseh Katalinék

Ismert, Cseh Katalin korrupciós botrányát szintén az az Anonymus-maszkos alak indította el, aki a Városháza-gate kapcsán is videókat és hangfelvételeket küldözget a sajtónak. Cseh Katalin politikai karrierje előtt és annak elején is a Pannónia Nyomda Kft. ügyvezetője volt, amely céget még a politikus édesapja hozta létre.

Az úgynevezett nyomdabotrány feltárása során kiderült: Cseh Katalin cége és más, több szálon kapcsolódó vállalkozások úgy nyertek uniós pályázatokat, hogy együtt mozogva változtatták székhelyeiket, telephelyeiket. 

A szisztéma lényege, hogy a fejlettebb budapesti, közép-magyarországi régióból elköltöztették a vállalkozásaikat az ország fejletlenebb részeire, ahol az EU szabályainak megfelelően több pénzre pályázhattak. A nyomdai kör így ötmilliárd forintnyi uniós és állami támogatást nyert el.

Olyan projektre is kaptak pénzeket, ahol ígéretük szerint új technológia kifejlesztésébe kezdtek, ám kiderült, hogy egy már meglévő háromdimenziós hologramtechnológiát „találtak fel" – írják.

A történet tragikomikus szála, hogy kiderült: Magyarország olimpiai pályázatára hivatkozva kértek pénzt a hologramtechnológiára, miközben Cseh Katalin és pártja mindent megtett, hogy hazánk ne rendezhesse meg a világjátékokat.

Az ügy feltárása során az is napvilágot látott, hogy a nyomdabotrányban érintett egyik cég a nógrádi telephelyén sosem folytatott tevékenységet, miközben arra másfél milliárd forintnyi vissza nem térítendő támogatást kapott az EU-tól.

Cseh Katalin és a Momentum Mozgalom tagadja, hogy bármilyen szabálytalanság is történt volna, az ügy súlyát azonban mutatja, hogy több feljelentés is érkezett hatóságokhoz, vizsgálódik a Gazdasági Versenyhivatal és az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF), valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) is. A NAV költségvetési csalás bűncselekmény elkövetésének gyanúja miatt nyomoz, szerdán pedig házkutatást is tartottak Vácon, a Nádas utcában, a Pannónia Nyomda egyik telephelyén – számolt be róla az Origó.

Borítókép: Cseh Katalin (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.