időjárás 14°C Evelin, Fülöp 2022. május 26.
logo

„A világpiaci árakat nem lehet megállítani a határon” – így kritizálja Márki-Zay és a baloldal a hatósági árakat

Forrás: MANDINER
2022.01.18. 15:16 2022.01.18. 15:32
„A világpiaci árakat nem lehet megállítani a határon” – így kritizálja Márki-Zay és a baloldal a hatósági árakat

Nem a csirke far-hát megtámadásával kezdte a baloldal a hatósági árszabályozás kritizálását. A Mandiner megvizsgálta, honnan eredhet Márki-Zay Péter ellenszenve az ármaximalizálás iránt.

– Szánalmas, hogy Magyarország harminc évvel a rendszerváltás után oda tér vissza, ahonnan elindult, a hatósági árszabályozáshoz – jelentette ki Márki-Zay Péter szokásos vasárnapi esti élő bejelentkezésén. Az intézkedést – tőle megszokott módon – ostobának és felelőtlenségnek is nevezte.

Márki-Zay szerint a rezsicsökkentés népbutítás, a üzemanyagárakhoz pedig alkalmazkodni kell

A baloldal miniszterelnök-jelöltje nem először kritizálta az árszabályozást, korábban a rezsicsökkentést és a benzinárak maximalizálását is támadta. A baloldal miniszterelnök-jelöltje a rezsicsökkentésről szólva egy gárdonyi fórumon elmondta, szerinte a rezsicsökkentés népbutítás. Mint fogalmazott, szerinte „mindent lehet jól csinálni, okosan csinálni, meg lehet ostoba módon csinálni, lehet néphülyíteni” – idézi fel cikkében a Mandiner.

Márki-Zay Péter egy másik alkalommal az üzemanyagárak kapcsán kijelentette, hogy szerinte az árszabályozás helyett alkalmazkodni kell az árakhoz. Mint fogalmazott: 

– Én mindenképpen azt gondolom, hogy a világpiaci árakat nem lehet megállítani a határon, tehát én általában nem ennek vagyok híve. Én annak vagyok a híve, hogy ha a gazdaság tud alkalmazkodni ezekhez az árakhoz.

Márki-Zay Péter idézett kijelentései az alábbi videóban (17:21-től kezdődően) hallhatók:

Karácsony: Átalakítjuk a hatósági árszabályozást, amely jelenleg nem követi a világpiaci tarifákat

A baloldal miniszterelnök-jelöltjének véleménye nem egyedülálló a baloldalon. Karácsony Gergely egy civil szervezetnek írt levelében 2018 áprilisában például ugyancsak a rezsicsökkentés eltörlése mellett érvelt (lásd lenti kép). A Reális Zöldeknek írt válaszában azt írta:

„Átalakítjuk a hatósági árszabályozást, amely jelenleg nem követi a világpiaci tarifákat.”

Fotó: realzoldek.hu
Fotó: Reálzöldek.hu

Szél Bernadett: Ez rezsihazugság

Szél Bernadett baloldali jelölt már 2014-ben is kritizálta a rezsicsökkentést érintő árszabályozást. Mint akkor fogalmazott: 

– Ez nem is rezsicsökkentés, hanem rezsihazugság, mert az olcsó gázárak nem tarthatóak fenn hosszú távon, néhány éven belül emelkedni fog az ár. 

Minderre 2022-ig nem került sor.

Fotó: pecsma.hu
Fotó: Pécsma.hu

 

A Mandiner felidézi, hogy Gyurcsány Ferencék nem is szavazták meg a rezsicsökkentést. Hiszen

Gyurcsány Ferenc 2013-ban nem vett részt a rezsicsökkentésről szóló parlamenti szavazáson, ahogy általában a többi DK-s képviselő sem. Csak Szűcs Erika és Vadai Ágnes jelent meg, ők nemmel szavaztak.

Gyurcsány Ferenc már 2005-ben ugyanazt mondta, mint Márki-Zay

2005-ben a DK jelenlegi elnöke egy Orbán Viktor elleni vitában úgy fogalmazott, szerinte az ármaximalizálás „azt üzeni az embereknek, hogy gyerekek, itt vagyunk mi, politikusok, tudjátok mit, az árakat is megállítjuk a határoknál. Bízzatok csak bennem, én eldöntöttem előre. Lehet itt iraki háború, lehet 150 dollár hordónként a kőolajár, mindegy. Én vagyok a miniszterelnök, csak az inflációval… Szerintem nem jó.”  A vita teljes szövegét ITT olvashatja vissza.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Borítókép: Márki-Zay Péter (Fotó: Facebook)