A zöld küllőt választotta 2022 év madarának a magyar lakosság

A faj szaporodását a fakivágás, a mezővédő erdősávok felszámolása és felszámolódása veszélyezteti.

2022. 01. 03. 11:51
Fotó: Orban Zoltan
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kékbegy, a vörös gém és a zöld küllő közül utóbbi lett a 2022-es év madara, ez a faj kapta a legtöbb voksot a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) internetes szavazásán – erről hétfőn közleményben tájékoztattak. Az MME kiemelte: 1979-ben indították el az év madara akciót, amelynek célja természetvédelmi problémákkal érintett fajok, madárcsoportok társadalmi szintű bemutatása.

A több mint négy évtizede futó program legutóbbi állomásaként, 2021 nyarán ismét a lakosság választhatott három faj közül.

Ami a zöld küllőt illeti, a szajkó termetű, 30-36 centiméteres madár szárnyfesztávja a fél métert is elérheti. A faj fő elterjedési területe Európa lomboserdő-övezete, élőhely igénye okán kimondottan jól érzi magát a településeinken, az idős faállományú parkokkal tarkított nagyvárosokban is. A harkályok klasszikus rovarlárva tápláléka mellett a zöld küllő esetében a legjelentősebb a hangyafogyasztás (kifejlett rovarok, lárvák és bábok is), amiket a talajon, illetve a testhosszt meghaladó mértékben kiölthető nyelvével mélyen a járatokba hatolva szedeget össze. A maga ácsolta odúban költ, évente egy, általában öt-hét tojásból álló fészekaljat nevel.

Állandó madarunk, a párok alapvetően egész évben, a nyugalmi időszakban is a költőterületükön vagy ennek közelében maradnak, a fiatalok többnyire nagyobb távolságokra kóborolnak. Védett madár, természetvédelmi értéke 50 ezer forint.

A zöld küllő országos állománya 8-12 ezer párra tehető, amely enyhén emelkedik. Mivel életmódja idősebb fákhoz köti, szaporodását a fakivágás, a mezővédő erdősávok felszámolása és felszámolódása veszélyezteti. Közös élőhelyükön a jelenléte kiemelten fontos a fokozottan védett, odúköltő, de saját odút készíteni nem tudó szalakóta, továbbá az olyan hasonló életmódú fajok megmaradása szempontjából, mint a füleskuvik és a búbosbanka.

Mivel a lakott területeken is jól érzi magát és gyakori is itt, ráadásul állandó madár, a madárbarátok egész évben vendégül láthatják a zöld küllőket az MME honlapján kidolgozott „harkálykerti” megoldásokkal

– tették hozzá.

Borítókép: Zöld küllő (Fotó: Orbán Zoltán/MME)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.