Baloldali népszavazási kezdeményezések 2022: ez nem jött össze

Azzal, hogy a baloldal csak ma nyújtotta be a népszavazási kezdeményezéseihez szükséges mennyiségű aláírást a Nemzeti Választási Irodához, hivatalosan is elszállt az esélye annak, hogy az április 3-ra legyen kitűzhető.

Forrás: Facebook2022. 01. 21. 19:55
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A referendumra az elképzelhetetlenségig felgyorsított eljárásrendben is leghamarabb csak április 26-án kerülhetne sor

– írja Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója.

Ugyanis az NVI-nek hatvan napja van megvizsgálni a „470 ezer” (valójában kérdésenként 235 ezer) szignót. De tételezzük fel a lehetetlent, hogy a szerv mindezzel jóformán azonnal, egy nap alatt, január 22-re végez.

Ha megvan a döntés, az megtámadható a Kúrián. Tételezzük fel azt is, hogy ilyesmi nem történik. A jogerőre emelkedéshez pedig 5 nap kell: január 27-ét fogunk írni

– olvasható a bejegyzésben.

A jogerőre emelkedett határozatot közzé kell tenni a Magyar Közlönyben és az NVB elnökének hivatalosan is tájékoztatnia kell az Országgyűlés elnökét a kezdeményezés hitelesítéséről. Tegyük fel – ami szintén lehetetlen a gyakorlatban –, hogy mindez egy nap alatt megtörténik, azaz január 28-án.

Az ezt követő első parlamenti ülésnapon a házelnök bejelenti a kezdeményezést a képviselőknek. Erre elvileg csak februárban lenne már lehetőség (ekkor indul a hivatalos ülésszak), de tételezzük fel szintén a lehetetlent, hogy csak ezért összehívnak egy rendkívüli parlamenti ülést egy hétvége alatt: január 31. lesz.

Szintén példa nélküli lenne, de mondjuk, hogy az Országgyűlés aznap döntene is és elrendelné a népszavazásokat. Sőt a vonatkozó határozat azonnal megjelenik a Magyar Közlönyben. A határozat –  ha nem támadják be az Alkotmánybíróságon – 15 nap után lesz jogerős: azaz február 15-én.

A köztársasági elnök ezt követően tűzheti ki a népszavazást. 

Tételezzük fel most azt is, hogy már aznap, 15-én megtenné ezt. 

Az e naptól számított 70-90 napon belülre lehet kitűzni a népszavazást, Tehát arra – ha nincs semmi jogorvoslat és minden érintett szerv napon belül vagy egy nap alatt végez a több napot/hetet igénybe vevő ügymenettel – leghamarabb (egy lehetetlenségig felgyorsított eljárásrendben is) április 26-án kerülhetne sor.

Ahhoz, hogy alkalmazni lehessen egy kivételes szabályt, mely szerint egy népszavazást akkor is ki lehet tűzni, ha más kérdésben a köztársasági elnök már korábban népszavazást tűzött ki és ez utóbbi időpontjáig legalább ötven nap van hátra, a baloldal népszavazásainak kitűzésének legkésőbb február 12-én meg kellene történnie. 

Ez azonban – a fentiek szerint – a legextrémebb felturbózással sem tud kijönni.

– írja az Alapjogokért Központ igazgatója.

Borítókép: Márki-Zay Péter (Fotó: Máté Krisztián)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.