Kezdődik a XIV. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál + fotók

Négy kontinens mintegy száz artistaművésze és a legjelentősebb szakemberek vesznek részt a világ egyik legrangosabb nemzetközi cirkuszfesztiválján január 12. és 17. között Budapesten. A rendezvénysorozat megnyitóján bemutatták a baloldal által sokat támadott új cirkuszépület látványterveit is, amelyet a legjelentősebb nemzetközi szaktekintélyek világszínvonalú művészeti, oktatási és kulturális beruházásnak minősítettek.

2022. 01. 11. 14:14
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kevés olyan művészeti ág van, ahol Magyarország a világ első öt nemzete közé tartozik, ugyanakkor a cirkuszművészet területén hazánk egyértelműen a vezető nemzetek között van, a régióban pedig megkérdőjelezhetetlenül mi vagyunk a központ

 – hangsúlyozta lapunk kérdésére a XIV. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál megnyitóján Fekete Péter.

Fekete Péter a XIV. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál megnyitóján. Fotó: Urbán Ádám/Fővárosi Nagycirkusz

 A kultúráért felelős államtitkár szerint ez az előkelő helyezés bőséges indok arra, hogy 

Európa legkomolyabb cirkuszművészeti központját hozzák létre Budapesten, amely rövidesen elinduló beruházást nemzetgazdasági  szempontból is kiemelt jelentőségű projektnek minősítették.

A tájékoztatás szerint az új cirkuszépület a Nyugati pályaudvar mellett, egy régóta üresen álló terület egyik részén fog megépülni, a másik felében pedig a Baross Imre Artistaképző Intézet Előadó-művészeti Szakgimnázium, Gimnázium és Alapfokú Táncművészeti Iskola valósul meg. A cirkuszművészek továbbképzését szolgáló intézmény megépítése azért is kiemelten fontos, mert az artistaképző diákjai jelenleg különböző helyeken, pincékben, albérletekben, illetve egy kis fasori épületben tanulnak. A hamarosan elinduló beruházás által viszont lehetővé válik, hogy az artistanövendékeket is biztonságosan, a kor kihívásainak megfelelő módon oktassák. Emellett az új helyen a cirkuszművészet kiegészítő szakmái, például a fény- és hangtechnikusok, a porondmesterek képzése is helyet kap. A központ látványterveit  szemlélve a cirkuszfesztivál megnyitójára meghívott francia, brit, bolgár, monacói, kanadai és magyar szaktekintélyek is elismerően nyilatkoztak.

Fekete Péter arra is kitért:

 nemcsak szórakoztatás, hanem szakmaiság is kell ahhoz, hogy valaki Európában vezető szerepre törjön, ezért a fesztiválhoz két tudományos program, a cirkuszépületek helyét és szerepét, valamint a cirkuszművészet pedagógiai aspektusait bemutató módszertani konferencia is kapcsolódik.

Utóbbit január 13-án a Magyar Mezőgazdasági Múzeum dísztermében rendezik meg. A cirkuszfesztivál programjait ismertetve a cirkuszművészet megújításáért felelős miniszteri biztos elmondta azt is, hogy a látogatók egyebek mellett január 12-én megtekinthetik a Fővárosi Nagycirkusz előtt az artistaművészek ünnepélyes bevonulását, az úgynevezett Red Carpet Show-t, január 14-én pedig a magyar artistatehetségek is bemutatkoznak, a Newcomer Show-ban. 

 A főváros új cirkuszépületének látványterve (Fotó:Urbán Ádám/Fővárosi Nagycirkusz)

A cirkuszközpontot is blokkolták volna 

Miként a Liget projekt számos beruházása, a Nyugati pályaudvar melletti, vasúti telekre megálmodott cirkuszközpont megvalósítása is szúrta a baloldal szemét, így az értékes területre még 2019-ben a terézvárosi önkormányzat változtatási tilalmat rendelt el. 

Soproni Tamás, Terézváros momentumos polgármestere a beruházás kapcsán azt nehezményezte, hogy szerinte a kormányrendelet brutális túlépítésre ad engedélyt, ezért ha a létesítmény valóban kitölti a kabinet által engedélyezett teret, „az sokkoló látvány lesz”. A terézvárosi DK konzultációt is indított a Nyugati pályaudvarnál található rozsdaövezet hasznosításáról, hangsúlyozva, hogy a zöldterületek, a gyalogos és biciklis közlekedés, a VI. és XIII. kerület összekötése nem érdekli a kormányt.

Borítókép: A főváros új cirkuszépületének látványterve (Fotó:Urbán Ádám/Fővárosi Nagycirkusz)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.