Közleményben reagáltak a kulturális intézményvezetők a baloldali hecckampányra

Nem a kulturális értékek és értékteremtők előtt tisztelgő gesztus, hanem annak tudatos félreértelmezése az elítélendő cselekedet – írták.

2022. 01. 23. 14:07
FEKETE Péter
Budapest, 2021. december 13. Fekete Péter kultúráért felelõs államtitkár a Magyar Teátrum Díjak átadó gáláján a budapesti Thália Színházban 2021. december 13-án. A Magyar Teátrumi Társaság a Magyar Teátrum Díjjal ismeri el a színházi háttérszakmák kiváló dolgozóit. MTI/Mónus Márton Fotó: Mónus Márton

Nem a kulturális értékek és értékteremtők előtt tisztelgő gesztus, hanem annak tudatos félreértelmezése az elítélendő cselekedet – írták.

„Fekete Péter kulturális államtitkár az elmúlt négy évben több száz kulturális eseményt, intézményt nyitott meg. Ezen alkalmak egy jelentős részén kulturális intézmények kiállítási tárgyainak bemutatásával szemléltette a magyar kulturális tradíciók szövetét, összhangját és egymásra épülését” – írják sajtóközleményükben a kulturális intézményvezetők.

„Azok, akik ezt a szellemes, szimbolikus és formabontó szemléltető módszert – amelynek használata során a jogszabályok szerint járt el – újságírói és jogi eszközökkel támadják, csak azt árulják el, hogy ők nem vettek részt ezeken a rendezvényeken, de nem is próbálták megismerni a valós tényeket.

Képmutató hecckampány helyett inkább járjanak az eddiginél lényegesen többet kiállításra, színházba, koncertre, táncelőadásra, operába, olvassanak sokkal több könyvet, nézzenek jó filmeket és hallgassanak sok zenét. Ha megteszik, akkor talán majd belátják, hogy nem a kulturális értékek és értékteremtők előtt tisztelgő gesztus, hanem annak tudatos félreértelmezése az elítélendő cselekedet.”

Budapest, 2022. január 22.

Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója

Cseke Péter, a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház igazgatója

Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója

Kiss-B. Atilla, a Budapesti Operettszínház főigazgatója

L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója

Oberfrank Pál, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatója

Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója

Szabó Ágnes, a Gózon Gyula Kamaraszínház igazgatója

Szabó László, a Magyar Teátrumi Társaság titkára

Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház főigazgatója

Borítókép: Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár a Magyar Teátrum Díjak átadógáláján a budapesti Thália Színházban 2021. december 13-án. A Magyar Teátrumi Társaság a Magyar Teátrum Díjjal ismeri el a színházi háttérszakmák kiváló dolgozóit (Fotó: MTI/Mónus Márton)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.