Nézőpont: Fidesz-győzelemre számítanak a magyarok

Márki-Zay Péter eddigi kampánya láthatóan nem hozott új lendületet.

2022. 01. 19. 6:40
null
04_nezopont_valasztas
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tízből hét aktív szavazó, azaz 68 százalék szerint a Fidesz–KDNP fogja megnyerni a választásokat – derül ki a Nézőpont Intézet legfrissebb kutatásából. Az intézet rámutat: ugyanannyian vélik, hogy egy most vasárnap tartandó választáson a kormányoldal győzedelmeskedne, mint 2021 decemberében. (A Nézőpont Intézet által készített kutatás decemberi és januári értékei hibahatáron belüli, két százalékos elmozdulást mutatnak.) Márki-Zay Péter eddigi kampánya láthatóan nem hozott új lendületet, az ellenzéki szavazók kevesebb mint fele, 42 százalék bízik a kormányváltásban. 

Mindez azt mutatja, hogy kevesebb mint 75 nappal a választások előtt a baloldali összefogás továbbra sem tudta rendezni sorait. A közös lista véglegesítésének folyamatos tologatása, a kampánykérdésekben való megegyezés késlekedése, az alternatívát kínáló üzenetek hiánya és Márki-Zay Péter gyenge kampányteljesítménye mind-mind hozzájárult ahhoz, hogy az elmúlt egy hónap sem hozott kedvező politikai fordulatot a kormányellenes erők számára 

– hívták fel a figyelmet.

A Nézőpont Intézet januári felmérése szerint arra a kérdésre, hogy „melyik politikai oldal fogja megnyerni a következő országgyűlési választást” a Fidesz országos támogatottságánál jóval többen, tíz aktív szavazóból heten, vagyis 68 százalék válaszolt úgy, hogy a „mostani kormányoldal”, és csak kevesebb mint ötödük szerint a „mostani ellenzéki” oldal. A kormánypárti választók között szinte teljes a magabiztosság a kérdésben, tízből mintegy kilencen (88 százalék) bíznak a Fidesz újraválasztásában és csupán a kormánypárti szavazótábor töredéke bizonytalan (11 százalék) vagy pesszimista (egy százalék) a kérdésben. Ezzel szemben lesújtó eredmény a baloldali erők számára, hogy szavazóik között teljes a megosztottság: mindössze tízből négyen, 42 százalék bízik a győzelmükben, míg csaknem ennyien, 36 százaléknyian a kormánypártok újrázására számítanak. Nem tudott válaszolni a kérdésre minden ötödik (22 százalék) kormánykritikus aktív szavazó, ami a december óta nem múló bizonytalansággal magyarázható.

Borítókép: diagram (Fotó: Nézőpont Intézet)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.