időjárás 23°C Ulrik 2022. július 4.
logo

Többtucatnyian lépnek ki a Jobbikból

Munkatársunktól
2022.01.18. 18:08 2022.01.19. 15:57
Többtucatnyian lépnek ki a Jobbikból

A Jobbikból is kilépnek azok az egriek, akik a minap feloszlatták a helyi alapszervezetet, döntésükről már tájékoztatták is a pártvezetést – tudta meg lapunk. Hamza István helyi elnök azt mondta, döntésük egy hosszú folyamat eredménye, melynek lényege a Jobbik teljes eltávolodása az eredeti irányelvektől. – Az egri alapszervezetnek 27 aktív tagja volt, közel ugyanennyien már csak passzívan szemlélték a párt döntéseit.

 Akik a szervezet feloszlásánál jelen voltak, mind nyilatkoztak kilépési szándékukról, akik nem voltak ott, egyénileg fogják erről értesíteni a Jobbik vezetését 

– fogalmazott Hamza István, aki elárulta, döntésük óta jellemző módon senki nem kereste őket, pedig – mint fogalmazott – 15 év után egy köszönetet igazán megérdemeltek volna.

Ismert, hétfőn az Egerinfo.com írta meg, hogy előző nap a Jobbik egri alapszervezete feloszlatta magát, és nem asszisztál tovább, ahogy ők fogalmaztak „biodíszletként” Berecz Mátyás DK-s jelölt kampányához, amelyet szerintük a szocialista Mirkóczki Zita irányít – sokak számára elfogadhatatlan módon. A portál szerint hetek óta tapasztalható feszültség a Jobbik és Berecz Mátyás csapata között, „tehát nem volt alaptalan és ellenzéki szempontból a lehető legrosszabb forgatókönyvvel ért véget, hiszen köztudomású, hogy 

az egri választókerület legaktívabb, legszervezettebb és legnagyobb létszámú ellenzéki pártja a Jobbik volt, 

melyet az is bizonyít, hogy a tegnapi rendkívüli döntésüket a jelenlévők egyhangú akaratával, 18 igen szavazattal hozták meg”.

A történtekre Sneider Tamás volt Jobbik-elnök, az egri alapszervezet alapítója és első vezetője a közösségi oldalán reagált. „15 év után egy korszak zárult le a volt pártom fennállásának történetében azzal, hogy az egri szervezet is feloszlatta magát” – írta Sneider, aki szerint az egri szervezet az első volt Heves megyében, amit később 54 másik megalakulás követett. „Mára ezekből papíron néhány, a valóságban egyetlen működő szervezet maradt talpon. A volt egri alapszervezeti tagságot egyáltalán nem hibáztatom, amiért nem kívánják folytatni a harcot a meglévő kereteken belül. Hatalmas türelemről tettek tanúbizonyságot azzal is, hogy eddig folytatták a tevékenységüket a Jobbik színeiben” – fogalmazott az egykori jobbikos.

Mint írta, a baloldallal való összefogás egyik sorsdöntő gyengesége azonban megmutatkozik ebben a feloszlásban is: 

azok a volt jobbikosok, akiket évtizedek óta jobboldali, konzervatív emberként ismertek, a saját maguk hitelességét építenék le azzal, ha szemrebbenés nélkül beállnának egy DK-s pult mögé azokban a körzetekben, ahol a DK jelöltje nyerte az előválasztást.

„Az, hogy Gyurcsány népszerűsítéséhez adják az arcukat, egyenesen vállalhatatlan. A pártvezetés pedig ezzel tisztában is van, hiszen azokban a választókerületekben, ahol nincs jobbikos jelölt, gyakorlatilag önfeloszlatás zajlik: nem fizetik az irodáik bérleti díját, nem várnak el semmilyen érdemi kampánytevékenységet a tagoktól” – sorolta Sneider, hozzátéve, ennek az amortizálódási folyamatnak és 

a pártvezetés hibás döntései sorozatának vált az áldozatává az egri alapszervezet és a többi olyan választókerületi szervezet is, ahol nincs jobbikos jelölt. 

„Ezzel gyakorlatilag felszámolták a párt országos lefedettségét, ami korábban a párt legerősebb fegyverét és tárgyalási potenciálját adta. Korábban nem volt olyan település az országban, ahol ne lett volna legalább egy olyan aktív Jobbik-tag vagy -szimpatizáns, akit meg lehetett volna kérni, hogy egy standasztal mögé állva vagy szórólapokat osztogatva, házról házra járva közvetítse a párt üzenetét. Mára gyakorlatilag komplett megyék maradtak jobbikosok nélkül” – fogalmazott Sneider.

Portálunk egyébként úgy tudja, nem az egri az egyetlen jobbikos szervezet, ahol a DK-nak való kampányolás enyhén szólva elfogadhatatlan, így nem zárható ki, hogy a választásig hátralévő időben más településeken is tiltakoznak majd a Jobbik tagjai.

Fotó: Kurucz Árpád

 

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.