Újabb információk derültek ki a negyedik oltásról

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) frissítette a koronavírus elleni védőoltásokkal kapcsolatos protokollját.

Forrás: koronavirus.gov.hu2022. 01. 19. 17:10
SÁNTHA Kálmán
Nagykálló, 2021. december 23. Az asszisztens (j) átadja az orvosnak a német-amerikai fejlesztésû Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyagot, a Comirnaty-vakcinát tartalmazó fecskendõt, mielõtt a harmadik, emlékeztetõ adagjával beoltanak egy nõt Nagykállóban, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház Sántha Kálmán Szakkórházában kialakított oltóponton 2021. december 23-án. MTI/Balázs Attila Fotó: MTI Fotószerkesztőség/Balázs Attila

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) frissítette a koronavírus elleni védőoltásokkal kapcsolatos protokollját.

Frissítette a koronavírus elleni védőoltásokkal kapcsolatos protokollját a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK), amely a korábbi dokumentummal ellentétben immár a negyedik oltásra vonatkozóan is több javaslatot fogalmaz meg. A január 14-én módosított ajánlás szerint

azok a 18 éven felüli személyek igényelhetik a negyedik oltást, akiknek a harmadik, emlékeztető oltás felvétele óta már négy hónap telt el.

A dokumentum továbbá rögzíti, hogy a megfelelő vakcina kiválasztása minden esetben az oltóorvos feladata, 

általános ellenjavallata pedig egyik oltóanyag-kombinációnak sincs.

 Az olthatóság megítélése érdekében pedig az oltóorvos szükség esetén konzultálhat a kezelőorvossal vagy háziorvossal is jegyzik meg.

A szakmai ajánlás arra is kitér, hogy 

az egydózisú Janssen oltóanyaggal immunizált, majd ismétlő oltásban részesült személy az oltóorvos döntése alapján szintén kaphat újabb booster (megerősítő) oltást, ha a legutóbbi oltása óta már legalább négy hónap telt el.

Az NNK nemrégiben közölt oltási protokollja IDE, a frissített szakmai ajánlás pedig IDE kattintva érhető el. 

Borítókép: Harmadik oltásra készülve a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház Sántha Kálmán Szakkórházában kialakított oltóponton (Fotó: MTI/Balázs Attila)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.