Újabb rangos elismerést kapott Karikó Katalin

Karikó Katalin kapta kutatótársaival, Drew Weissmannal, a Pennsylvaniai Egyetem és Pieter Rutter Cullisszal, a Brit Columbiai Egyetem professzorával a VinFuture Grand Prize-t, az első ízben átadott vietnami tudományos elismerést, amellyel hárommillió dollár jár – számolt be róla a Híradó.hu.

Forrás: hirado.hu2022. 01. 21. 8:17
KARIK Katalin
Budapest, 2021. mjus 28. A Szchenyi-djjal idn kitntetett Karik Katalin Semmelweis Ignc-djas kutatbiolgus, biokmikus, az mRNS alap vakcink technolgijnak szabadalmaztatja, a mainzi BioNTech alelnke, a Pennsylvaniai Egyetem egyetemi docense Budapesten 2021. mjus 27-n. MTI/Cseke Csilla Fotó: Cseke Csilla
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A díjátadó ünnepséget, amelyen részt vett és beszédet mondott Pham Minh Chinh miniszterelnök is, Hanoiban, a vietnami főváros operaházában tartották csütörtökön – közölte a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) közkapcsolati igazgatósága.

Az elismerésért elsőként köszönetet mondó Karikó Katalin, az SZTE kutatóprofesszora elmondta, hogy már diákkorában sokat hallott a délkelet-ázsiai országról, mert a szegedi egyetem biológus szakára két vietnami fiatallal járt együtt.

Ez a diákkori kapcsolat máig él:

a két egykori szegedi egyetemista – Huong és Yen – a díjátadó ceremónia előtt, Hanoiban találkozott és fényképezkedett a világhírűvé vált csoporttárssal.

A VinFuture Prize különleges gálaműsorában magyar tudósként bemutatott Karikó Katalinnak, valamint amerikai és kanadai kutatótársának a hírvivő RNS-hez kötődő eredményeit, valamint a Covid–19 pandémia megfékezésére kifejlesztett mRNS-alapú vakcinákhoz való viszonyát videófilm mutatta be.

A legnagyobb vietnami vállalatbirodalom, a Vingroup által alapított VinFuture Foundation nagydíja „olyan újítók elismerése, akiknek munkája bizonyítottan a legnagyobb hatással van az emberiségre” – olvasható az SZTE közleményében.

A VinFuture Nagydíj mellett – a sokszínűség, a méltányosság és az új tudományterületek előmozdítása jegyében – további három, egyenként ötszázezer dollár értékű különdíjat is átadtak.

E kitüntetésekkel a fejlődő országokból származó innovátorokat, női kutatókat, illetve a feltörekvő területek kiemelkedő eredményt elérő fejlesztőit ismerik el. A VinFuture Alapítvány díjai az ENSZ fenntartható fejlődési céljait támogató kutatásokra ösztönöznek.

Az eredeti cikket ITT érheti el. 

Borítókép: Karikó Katalin (Fotó: MTI/Cseke Csilla)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.