Változik az oltási protokoll – íme a részletek

Új szakmai ajánlást fogalmazott meg a koronavírus elleni védőoltásokkal kapcsolatban a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK). Az új oltási protokoll értelmében azok az oltatlanok, akik átestek a fertőzésen, immár várakozási idő nélkül igényelhetik a védőoltást, a negyedik dózis bevezetését pedig egyelőre nem tartják indokoltnak. A dokumentum továbbá rögzíti: végleges oltási felmentést a harmadik oltás esetében nem lehet kapni.

Forrás: NNK2022. 01. 04. 13:12
BARRAK Ahmad
Szécsény, 2021. december 11. Barrak Ahmad igazgató főorvos beolt egy nőt az amerikai Johnson & Johnson leányvállalata, a Janssen egyadagos koronavírus elleni vakcinájával a Szécsény és Térsége Egészségügyi Centrum oltópontján 2021. december 11-én. A november 22-én kezdődött oltási akcióban regisztráció és előzetes időpontfoglalás nélkül várják az oltakozni szándékozókat naponta 7 és 19 óra között az ország 101 kórházában, valamint a szakrendelőkben is. MTI/Komka Péter Fotó: Komka Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ tavaly december 20-án kiadott állásfoglalása a 12–17 évesek, a 18 év felettiek, valamint az immunhiányos betegek, valamint a fertőzésen átesett, oltatlan személyek kapcsán ismertette az oltási protokoll változásait. Az NNK ajánlása kiemelte: 

a fertőzésen való átesettség nem felel meg az immunizációnak, így minden esetben a teljes oltási sor beadása szükséges. Ezért az új oltási protokoll értelmében azok az oltatlanok, akik átestek a fertőzésen, várakozási idő nélkül, a betegségből való felgyógyulás után olthatók,

továbbá a védőoltás előtt nem indokolt az esetleges tünetmentes fertőzöttség ellenőrzésére szolgáló PCR-teszt elvégzése sem. A 18 éven felüliekre vonatkozó harmadik oltás beadása kapcsán megerősítették: az alapimmunizálást követően megfertőződött személyek esetében a gyógyulást követően négy, legfeljebb hat hónappal kell a védőoltást igényelni. Kiemelték, hogy az egészségügyi szakmai kollégium állásfoglalása alapján végleges oltási felmentést nem, de aktuális lázas megbetegedés, veszélyeztetett terhesség kialakulása, valamint immunhiányos állapot esetén négy, legfeljebb hat hónappal lehet a harmadik oltás beadatását halasztani. Az ajánlás szerint a 12–17 éves korosztály esetében szintén legalább négy, legfeljebb hat hónapot kell várni az emlékeztető, harmadik dózis felvételéig. Megjegyezték azt is, hogy 

a 12–17 évesek, valamint a 18 év felettiek esetében a Moderna-vakcinából az ismétlő oltás esetén csak fél dózis adható be.

Az NNK oltási protokollja közölte azt is, hogy az immunhiányos betegnél az alapimmunizálás három oltásból kell álljon. Az emlékeztető oltás az immunszupresszív és immunmoduláló kezelésben részesülők esetében is javasolt – fűzték hozzá. 

Az ajánlás végül arra is kitért, hogy a negyedik ismétlő oltás általános bevezetése egyelőre nem indokolt,  azonban a járvány alakulásának a függvényében később döntenek erről.

Az NKK új oltási protokollja ITT érhető el. 

Borítókép: Beoltanak egy nőt a Janssen egyadagos koronavírus elleni vakcinájával a Szécsény és Térsége Egészségügyi Centrum oltópontján (Fotó: MTI/Komka Péter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.