Budai Gyula pert nyert Kunhalmi Ágnes ellen

A bíróság szerint nem követett el sem rágalmazást, sem becsületsértést a fideszes Budai Gyula, amikor egy televíziós interjúban arról beszélt, hogy a több milliárd forintos költségvetési csalással vádolt Czeglédy Csaba pénzt adott Kunhalmi Ágnesnek a szocialisták budapesti kampányának finanszírozásához. Budai szerint a pénznek a DK és az MSZP kasszájában kell lennie.

Magyar Nemzet
Forrás: Origo.hu2022. 02. 16. 17:01
KUNHALMI Ágnes
Budapest, 2019. szeptember 13. Kunhalmi Ágnes MSZP-s országgyûlési képviselõ az ellenzéki pártok demonstrációján a VIII. kerületi Práter utcában 2019. szeptember 13-án. Az ellenzék közösen állt ki VIII. kerületi polgármesterjelöltjük, Pikó András és törvénytelen adatkezeléssel vádolt kampánycsapata mellett. MTI/Balogh Zoltán Fotó: MTI/Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pert nyert Kunhalmi Ágnes szocialista társelnök ellen Budai Gyula fideszes képviselő. A Pesti Központi Kerületi Bíróság január végén hozta meg döntését, mellyel bűncselekmény hiánya miatt megszüntette a Budai ellen rágalmazás miatt indított büntetőeljárást – írta meg az Origó.

A portál szerint a jogvita előzményét egy televíziós interjú adta. Budai Gyula tavaly márciusban a Hír TV vendége volt, s egyebek mellett azt mondta:

„Czeglédy Csaba pénzt adott át Kunhalmi Ágnesnek, méghozzá a budapesti kampány finanszírozására”.

A kormánypárti képviselő megjegyezte azt is:

„Meg kell kérdezni Kunhalmi Ágnest, hogy hol van ez a pénz. Kunhalmi Ágnes tudja, mert ő volt az személy, aki találkozott Czeglédyvel és átvette a pénzt, amit kampányfinanszírozásra fordítottak.”

A beszélgetés itt nem ért véget, a műsorvezető ugyanis felidézte, hogy Czeglédy Csaba – aki most a baloldal közös jelöltjeként Szombathelyen indul az országgyűlési választáson – több milliárdos költségvetési csalás vádlottja. A milliárdokra utalva Budai a tavalyi interjúban úgy fogalmazott:

„Ez a pénz valahol van és teljesen egyértelmű, hogy ennek a pénznek a DK és az MSZP kasszájában kell lennie.”

A riporter felvetésére, hogy mindez a pártfinanszírozási és a kampányszabályok megsértését jelentette-e, Budai úgy válaszolt: „Igen, sajnos.” Majd hozzátette, hogy Czeglédy bűnszervezetet működtetett.

Kunhalmi Ágnes ezután feljelentést tett, azzal érvelve, hogy a Budai Gyula interjújában elhangzó állítások valótlanok, és olyan mértékben alkalmasak a becsület csorbítására, hogy azt már neki közszereplőként sem kell eltűrnie.

A bíróság elemezte az interjút, felidézte az Alkotmánybíróság és a Kúria szólásszabadsággal kapcsolatos, idevágó főbb döntéseit, s végül arra jutott, hogy

Budai Gyula interjúja sem a tényállításaival, sem az értékítéletet megtestesítő mondataival nem követett el rágalmazást, becsületsértést.

Ezek miatt az eljárást a PKKB január végén megszüntette. Az ítélet nem jogerős.

Borítókép: Kunhalmi Ágnes egy fővárosi demonstráción 2019-ben (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.