Életfogytiglanig fegyházban akarják látni a futónő gyilkosát

A soroksári futónő gyilkosát haláláig fegyházban tartatnák fogva az elsőfokú ítélet ellen fellebbező ügyészek. A volt munkatársát agyonverő férfit is életfogytiglanival sújtanák.

2022. 02. 18. 10:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két, különösen kegyetlen gyilkosság első fokon elítélt tettesének súlyosabb megbüntetését indítványozta a fellebbező vádhatóság. Így tényleges életfogytig tartó szabadságvesztés kiszabását kezdeményezi az ügyészség a soroksári futónő életét kioltó férfival szemben.

Hajléktalan szexuális ragadozó

A Fővárosi Főügyészség 2019 nyarán emelt vádat az elkövetéskor 35 éves, ukrajnai születésű, hajléktalan életmódot folytató R. Szilveszterrel szemben.

Az ítéleti tényállás szerint 

az esti futóedzését végző, 36 éves Kardosné Gyurik Krisztinára a Soroksár környékén hajléktalanként élő R. Szilveszter támadt rá 2013. szeptember 25-én este. Hátulról ütötte le áldozatát, egy bokros területre hurcolta, letépte az asszony alsó ruházatát, majd megerőszakolta. Azért pedig, hogy a nő később se forduljon a rendőrséghez, egy öt milliméter vastagságú kötéllel megfojtotta a hanyatt fekvő nőt. Végül hátrakötözte a futónő kezeit, magához vette mobiltelefonját, fülhallgatóját, és elmenekült. 

Az ügyészség szexuális erőszak, kifosztás és emberölés bűntettével vádolja. R. a futónő halála után egy hónappal rendőrkézre került, miután Siófokon sorozatosan nyaralókat tört fel és fosztott ki. A betörésekért rá kiszabott büntetését 2020-ig töltötte, azóta letartóztatásban van.

A Fővárosi Törvényszék 2021. október 15-én kihirdetett elsőfokú ítéletével R. Szilvesztert bűnösnek mondta ki aljas célból elkövetett emberölés, szexuális erőszak, valamint kifosztás bűntettében, amelyért őt, mint többszörös visszaesőt, 

fegyházban végrehajtandó életfogytig tartó szabadságvesztésre és tíz év közügyektől eltiltás mellékbüntetésre ítélte azzal, hogy a férfi legkorábban a szabadságvesztésből letöltött 35 év leteltével bocsátható feltételes szabadságra.

Az ítélet ellen az ügyész a feltételes szabadságra bocsátás mellőzéséért, míg a vádlott és védője az emberölés és a szexuális erőszak bűntette vádja alóli felmentésért, illetve a büntetés enyhítése céljából jelentettek be fellebbezést.

A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség a Fővárosi Ítélőtáblához benyújtott indítványával az ügyészi fellebbezést fenntartva kezdeményezte a vádlottal szemben súlyosításul tényleges életfogytig tartó szabadságvesztés büntetés kiszabását, a védelmi fellebbezések egyidejű elutasításával.

A vádlott továbbra is letartóztatásban várja a másodfokú eljárás lefolytatását

Agyonverte volt munkatársát

Életfogytig tartó szabadságvesztés kiszabását kezdeményezi az ügyészség az egykori munkatársát agyonverő férfira.

A Nógrád Megyei Főügyészség 2020 januárjában emelt vádat egy középkorú férfival szemben, aljas indokból és különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntette, valamint garázdaság vétsége miatt.

A Balassagyarmati Törvényszék 2021. szeptember 13-án kihirdetett elsőfokú ítéletével a vádlottat 

különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettében és garázdaság vétségében mondta ki bűnösnek és vele szemben 21 év hat hónap fegyház fokozatú szabadságvesztést és tíz év közügyektől eltiltás mellékbüntetést szabott ki.

A megállapított tényállás szerint a budapesti illetőségű elkövető 2018 októberében látogatta meg a korábban külföldön vele dolgozó ismerősét Balassagyarmaton. Egész este szórakoztak, italoztak, ennek során az egyik söröző előtt a vádlott a vendéglátóját többször megütötte. Később a sértett házába mentek, ahol tőle kölcsönt kért, eredménytelenül. Ekkor szidalmazni kezdte, majd brutálisan bántalmazta vendéglátóját, a sértett szenvedését, az életéért történő könyörgését mobiltelefonjával rögzítette.

Az elhúzódó bántalmazás következtében a sértett a lakásában elhalálozott. A vádlott ezt észlelve reggel álnéven mentőt hívott az áldozathoz, majd a helyszínről eltávozott.

Az elsőfokú ítélet ellen az ügyész az életellenes bűncselekményhez kapcsolódóan az aljas indokból elkövetés megállapításáért, valamint a vádlottal szemben életfogytig tartó szabadságvesztés büntetés kiszabásáért jelentett be fellebbezést azzal, hogy a másodfokú bíróság határozzon a vádlott feltételes szabadságra bocsátásának legkorábbi időpontjáról. A vádlott felmentéséért, míg védője felmentés és a büntetés enyhítése céljából éltek fellebbezési jogukkal. A másodfokú eljárás befejezését letartóztatásban várja a vádlott.

Borítókép: R. Szilvesztert bilincsben, vezetőszíjon viszik a bíróság folyosóján (Fotó: Bach Máté)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.