Karácsony Gergely ablaka alatt tüntettek a taxisok

„Halaggyunk má papa” – üzentek a fuvarosok a főpolgármesternek egy autóra kitűzött molinóval.

Magyar Nemzet
2022. 02. 16. 16:42
Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ma a taxisok egy része az ablakom alatt tüntet, mert emelni szeretnék a tarifákat

– fakadt ki Karácsony Gergely mai Facebook-bejegyzésében. A fuvarosok egy molinóra a következő feliratot írták: „Halaggyunk má papa.” Mint arról korábban mi is beszámoltunk, a taxisoknak két héttel ezelőtt lett elegük Karácsony Gergelyből, akkor a kormány segítségét kérték azért, hogy bérüket az infláció mértékéhez tudják igazítani. A Fővárosi Kormányhivatal közzétett állásfoglalása szerint a kormány most lehetővé tette a taxisok kérését. Korábban a fővárosi önkormányzat azért utasította el a taxisok ez irányú kérését, mert szerintük a veszélyhelyzeti rendeletek megtiltják az emelést.

„2013. szeptember 1-jétől létezik a fővárosban a hatósági rögzített ár, ami megállapítja, mennyi a kilométerdíj, az alapdíj és a várakozási díj. Ezt legutóbb 2018 július 1-jén módosította a fővárosi közgyűlés, tavaly a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamarával közösen kezdeményeztük ennek a tarifának a módosítását, az első pillanatban jelezte az önkormányzat, hogy a veszélyhelyzeti rendelet miatt nem tudják a tarifaemelést jóváhagyni, illetve azt bevezetni”

– elevenítette fel az előzményeket az InfoRádióban Metál Zoltán, az Országos Taxis Szövetség elnöke. Ezt követően fordultak a kormányhivatalhoz állásfoglalásért, amely tartalma szerint nincs akadálya a tarifaemelésnek. Az állásfoglalást a taxisok azonnal továbbították a fővárosnak. Hogy milyen áremelést tartanának minimum elfogadhatónak, arról Metál Zoltán azt mondta, 30 százalék, mivel „2018 júliusa óta igen sok minden változott”.  

Budapest főpolgármestere közösségi oldalán azt írta: javasolja, hogy folytassák a tárgyalásokat a hivatalos taxis szervezetekkel, állapodjanak meg egy méltányos emelésben, amit a Fővárosi Közgyűlés elé terjesztenek, és ha van teljes körű szakmai és politikai konszenzus, akkor dönthetnek a taxisok sok szempontból jogos igényeiről.

Borítókép: Taxis demonstráció (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.