Szili Katalin: Az urnáknál is meg kell védenünk a nemzetpolitikai eredményeket

– A cél az, hogy a magyar nemzeti közösségek büszkén tudják megélni magyarságukat, nemzethez tartozásukat, jó állampolgárai legyenek saját országuknak, ugyanakkor identitásukat távlatosan meg tudják őrizni – hangsúlyozta Szili Katalin miniszterelnöki megbízott a Kárpát-medencei magyar kisebbségjogi kalauz első kötetének bemutatóján. A könyvben – amelynek elkészítésében a Nemzetpolitikai Kutatóintézet működött közre – a szerzők, Csernicskó István nyelvész és Tóth Mihály jogász a kárpátaljai magyar közösség nemzetiségi és nyelvi jogait mutatja be.

Munkatársunktól
Forrás: MTI2022. 02. 16. 17:03
Fotó: Balogh Zoltán Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Ha őszre elkészül a sorozat mind az öt kötete, olyan látleletet tudnak felmutatni, ami alapján meghatározható, hol kell és hol lehet javítani a kisebbségek jogainak biztosítása érdekében 

– jelentette ki Szili Katalin, aki a kötet kezdeményezőjeként fontosnak tarja, hogy össze lehessen hasonlítani az egyes uniós tagállamok, társult országok – mint 2017 óta Ukrajna – kisebbségvédelmi joganyagát az Európai Unió elvárásaival.  A határon túli autonómiaügyek egyeztetési eljárásaiban közreműködő miniszterelnöki megbízott szerint fontos üzenete van annak, hogy egy ország mennyire tartja be a kisebbségvédelmi joganyagot akkor is, ha nem kikényszeríthetők ezek a szabályok. Emellett beszélt a könyvsorozat céljáról is, ami 2021-es pillanatfelvételek készítése a határon kívül rekedt kisebbségi közösségek jogairól, és arról, milyen jogszabályi lehetőségek, keretek biztosítják a kisebbségi közösségek jogait az egyes országokban. 

„Itt a legérzékenyebb terület a kárpátaljai magyarság helyzete, valamint az ukrán jogszabályi előírások, amik számtalan esetben szűkítették a kisebbségi jogokat Ukrajnában az utóbbi években, amit Magyarország sajnálatosnak tart”

– tette hozzá. A miniszterelnöki megbízott reményét fejezte ki ugyanakkor, hogy Ukrajna vissza fog térni ahhoz az 1990-es években elindult kisebbségvédelmi politikához, majd kiemelte: továbbra is fontos a kiállás egymásért, Magyarország pedig „jószomszédsággal és kooperációval” törekszik arra, hogy a közösségeket érintő kérdésekben párbeszéd legyen a két ország között. 

Előadásában szó esett még arról is, hogy az elmúlt tizenkét évben megtették a fontos lépéseket a nemzet egyesítése érdekében. Ez része az alaptörvénynek és az állampolgársági törvénynek, illetve megjelenik a határon túliak szavazati jogának biztosításában. Elmondta, hogy emellett gazdasági támogatást is nyújtottak a határon túl élőknek, most pedig lehetőség van a „finomhangolásra” a nemzetpolitikában. 

Április 3-án „az urnáknál is meg kell védenünk, amit a nemzetpolitikában elértünk”.

Kántor Zoltán, a Nemzetpolitikai Kutatóintézet igazgatója köszöntőjében elmondta: a kötet – ami hamarosan letölthető lesz a kutatóintézet honlapjáról is – a politika, a tudomány és a közigazgatás közreműködésével jött létre, ami azért fontos, mert tudományos értéke mellett politikai szándékuk van azzal, hogy minél tágabb körben megismertessék a kisebbségek jogait. 

A közönség soraiban foglalt helyet Kalmár Ferenc, a Külgazdasági és Külügyminisztérium Magyarország szomszédságpolitikájának fejlesztéséért felelős miniszteri biztos, aki megköszönte a szerzők munkáját, és a velük folytatott kerekasztal-beszélgetés során arról beszélt, mennyire másként gondolkodik a kisebbségek jogairól az ukrán és a magyar fél. Kiemelte: Magyarországon mindenki szabadon dönthet arról, hogyan él kisebbségi jogaival, Ukrajnában viszont az állam dönti ezt el. 

Borítókép: Szili Katalin (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.