Baloldali kerületek korrupciós ügyei Anonymus célkeresztjében

Az újabb botrány egyik főszereplője Patek Gábor, aki nem más, mint a szocialista Gajda Péter kispesti polgármester bizalmasa.

Mediaworks–Hírcentrum
2022. 03. 16. 8:10
Anonymus, önkormányzati korrupciót leleplező videósorozat, 2022 március. Részlet a második videóból
Anonymus, önkormányzati korrupciót leleplező videósorozat, 2022 március. Részlet a második videóból
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Anonymus nem szegte meg a szavát, ismét jelentkezett. Az álarcos figura néhány napja kerületi politikusokat érintő leleplezést ígért. Mai videójában pedig sejtelmesen három olyan személyt ajánlott az újságírók figyelmébe, akik feltehetően fontos szereplői lesznek az előttünk álló „izgalmas” napoknak. – Kiindulásként Patek Gáborról, dr. Fischer Lászlóról és Deák Róbertről, illetve a III., a XVIII., és a XIX. kerületben végzett tevékenységükről fogok beszélni – fogalmazott Anonymus, aki bővebb információkkal nem szolgált az ügyről.

A három személy közül egyértelműen Patek Gábor az, akinek a személyével a sajtó korábban már foglalkozott. Patek ugyanis 2020-ig a Vagyongazdálkodási és Városüzemeltetési Iroda vezetője volt a kispesti önkormányzatnál, ám szerepe jóval túlmutatott ezen.

Patek tulajdonképpen az MSZP-s Gajda Péter jobb keze, bizalmasa volt, egy ideig a polgármester kabinetfőnökeként is dolgozott. 

Kéz a kézben. Patek Gábor kampányfõnök (jobbról a harmadik) magasba emeli Gajda Péter, Kispest újraválasztott polgármesterének kezét Burány Sándor, az MSZP országgyűlési képviselője (jobbra) mellett, a párt XIX. kerületi irodájában, a 2010-es önkormányzati választások napján (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Patek nevét főként akkor ismerhette meg a szélesebb közvélemény, amikor 2019-ben kiszivárogtak azok a kispesti hanganyagok, amelyeken Lackner Csaba helyi önkormányzati képviselő – bódult állapotban – részletesen beszámolt a kerület korrupciógyanús ügyleteiről.

A fotó, ami oda-vissza bejárta a magyar sajtót: Lackner Csaba, a ventilátor és a fehér anyagot tartalmazó tasak. (Forrás: Magyar Nemzet)

Lackner egyebek mellett arról beszélt, hogy 2016-tól közeli munkakapcsolatba került és együtt „dolgozgatott” Gajda Péter végrehajtójával.

Azzal is eldicsekedett, hogy Patek Gábor mellett Somogyi László üzletemberrel és Guzmics Zsomborral is szorosan együttműködött. Somogyi a kispesti önkormányzati pályázatokon rendszeresen nyert el komolyabb megbízásokat, úgy, hogy felesége eközben önkormányzati képviselőként tevékenykedett. Guzmics pedig a kerületi építéshatóság vezetője volt, nevét szintén több korrupciógyanús üggyel hozta összefüggésbe Lackner Csaba.

Jól mutatja Patek Gábor befolyását, hogy a hangfelvételeken úgy említették, mint aki bármit el tud intézni az önkormányzatnál. Gajda bizalmasa abban is jó volt, hogy a lebontásra, értékesítésre ítélt önkormányzati ingatlanokból kirakják a kiszolgáltatott, szegényebb bérlőket.

Az Anonymus által említett másik két nevet nem tudtuk minden kétséget kizáróan beazonosítani, Fischer Lászlóról és Deák Róbertről a sajtóban sem találtunk – a szóban forgó fővárosi kerületekkel összefüggő – információkat, találgatásokba pedig nem szeretnénk bocsátkozni. Természetesen keressük az álarcos alak által említett kerületeket, önkormányzatokat azt tudakolva, milyen kapcsolatban állnak a szóban forgó személyekkel.

Mint köztudott, Anonymus a mostanin kívül két üggyel jelentkezett, először tavaly nyáron a momentumos Cseh Katalin családi cége köré szervezett hálózatot leplezte le, másodszor pedig múlt év végén a fővárosban működtetett „jutalékos rendszer” működését mutatta be.

A hatóságok mindkét esetben nyomozást rendeltek el, amelyek jelenleg is zajlanak.

Borítókép: Képkocka Anonymus legújabb videójából

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.