Bem Józsefet, Putyint és a választásokat emlegette a baloldal rendezvényén Donald Tusk

A politikus a lengyel ellenzéki Polgári Platform elnökeként szólalt fel a baloldal március 15-i nagygyűlésén.

Munkatársunktól
2022. 03. 15. 18:12
ellenzéki nagygyűlés Márki-Zay Péter Donald Tusk Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hatalom a népé címmel tartott nagygyűlést a baloldal március 15-én, amelyen Donald Tusk, az Európai Néppárt elnöke is részt vett. Tusk, aki a lengyel ellenzéki Polgári Platform elnökeként szólalt fel, úgy fogalmazott: a magyarok és a lengyelek együtt voltak 1956 októberében, 1980-ban, amikor Lengyelországban megszületett a Szolidaritás és 1989-ben, amikor mindkét nemzet megszabadította önmagát a „szovjetizmus” nyomása alól. Utalt arra, hogy tegnap volt Bem József tábornok születésnapja, aki szerinte ma a baloldal rendezvényét választotta volna. 

Tusk kiemelte, hogy a szabadság mindennél fontosabb most, amikor Oroszország megtámadta Ukrajnát, a tét pedig nemcsak az ukránok, hanem a magyarok, a lengyelek és egész Európa szabadsága. Elmondása szerint az április 3-i eredmény Európa és az ukránok számára is fontos, ugyanis a háború nemcsak Ukrajnában, hanem az egész kontinensen zajlik, és nem hiányoznak a világból olyan politikusok, akik politikai vakságból vagy üzleti érdekből Putyin pártjára állnak. 

 

Ki kell állni ezért Párizsban, Brüsszelben és mindenhol, ha nem akarják, hogy Putyin Európában háborúzzon, és nincs szükség az autoriter, cenzúrázott és korrupt állam képére 

– jelentette ki. 

 

 A lengyel ellenzéki Polgári Platform elnöke arról is beszélt, hogy az ukránoknak a szabad, demokratikus, törvényszerető állam megteremtéséért fegyverrel a kezükben kell harcolniuk, a magyarok kezében viszont szavazólap lesz. Szerinte nem igaz, hogy a szabadság kulcsa a Putyin előtti kapituláció, és csak akkor lehet ellenállni Putyinnak, ha el tudják távolítani azokat a politikusokat, akik ezt támogatják. 

 

Ahogy azt tegnap már megírtuk, Donald Tusk Márki-Zay melletti kiállása politikai és protokolláris szempontból azért volt megkérdőjelezhető, mert a politikus jelenleg is a legnagyobb európai pártcsaládot, az Európai Néppártot vezeti, viszont nem ebben a minőségében jelent meg a rendezvényen. Ráadásul 

a hírek szerint a néppárt tagjait is hideg zuhanyként érte a budapesti szereplés, ugyanis köztük sincs egységes álláspont Márki-Zay Pétert illetően. 

A néppártnak pedig a kisebbik magyar kormánypárt, a KDNP is tagja. 

 

Donald Tusk budapesti szereplése kapcsán ünnepi beszédében Orbán Viktor miniszterelnök is megjegyezte:

a baloldal végső kétségbeesésében Donald Tuskot is idehívta Lengyelországból.

Azt a lengyelt, akit otthon is szégyellnek, mert előbb saját pártját, majd az Európai Néppártot is szétverte – mutatott rá. 

Borítókép: Donald Tusk és Márki-Zay Péter (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.