Pályázati botrány körvonalazódik a baloldal kalocsai jelöltje körül

Magóné Tóth Gyöngyi megbízási szerződést kapott az általa vezetett intézménytől, a saját maga által koordinált pályázat keretében – olvasható a Mandiner cikkében.

Forrás: Mandiner.hu2022. 03. 11. 12:01
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Zavaros ügy körvonalazódik az ellenzék Bács-Kiskun megye 3. számú választókerületében induló képviselőjelöltje körül. 

Az ellenzéki előválasztási procedúra keretében Dr. Magóné Tóth Gyöngyi, a DK politikusa, Bács-Kiskun megyei közgyűlési képviselő aláírta az úgynevezett feddhetetlenségi nyilatkozatot, amelynek negyedik pontja így szól: 

Pályafutásom során a rám bízott állami, önkormányzati és európai uniós forrásokkal legjobb tudásom szerint, az ország érdekében, felelősen gazdálkodtam.

A közelmúltban kiderült információk szerint azonban úgy tűnik, Magóné nyilatkozata nem fedi a valóságot. 

A Mandiner.hu cikke szerint, ugyanis több általa kezelt kalocsai pályázat esetében szabálytalanságok, valamint ezek gyanúja vetődött fel.

Ennek következtében pedig már most is több millió forintot elérő összeget köteles visszafizetni a pályázó önkormányzat, de a polgármester által kezdeményezett vizsgálat még sok mindenre fényt deríthet.

Az ellenzék jelöltje projektasszisztensi szerződést kapott a saját maga által koordinált pályázat keretében

A Kalocsa Kulturális Központ és Könyvtár által a Tanulási programok Kalocsán: Az élethosszig tartó tanuláshoz való hozzáférés biztosítása és fejlesztése címmel beadott pályázati projektre 50 087 028 forintos támogatást nyertek el, ebből azonban legalább 1,3 milliót vissza kell fizetni, mert egy vizsgálat elszámolási szabálytalanságokat állapított meg.

A szintén a Kalocsa Kulturális Központ és Könyvtár által Család és KarrierPont Kalocsán címmel beadott pályázati projektre 199 755 450 forint finanszírozott forrást nyertek el – írja a Mandiner.

Ebben a projektben meglepő módon az intézmény a saját vezetőjével, Magóné Tóth Gyöngyivel kötött 2017-től 2020-ig, határozott időre szerződést, miután ő egy papíron heti 20 órás munkát igénylő projektasszisztensi munkakörre tett ajánlatot, összesen bruttó 4,32 millió forintért, amelyet el is nyert. (A lap szerint, nem ez az első eset, hogy egy DK-s jelölt „saját magával” köt szerződést.)

Túl azon, hogy nem egyértelmű, mindez szabályosan történt-e, kérdéses, hogy teljes állású intézményvezetőként hogyan végzett volna el még heti 20 óra munkát. De itt még nincs vége a történetnek, ugyanis a projekt keretében Magóné lánya is nyert megbízást mint „szakmai vezető”.

Mindkét pályázat esetében Magóné volt az, aki a Kalocsa Kulturális Központ és Könyvtár igazgatójaként a támogatási szerződést aláírta, a támogatásokkal kapcsolatos ajánlatkéréseket, beszerzéseket, a szolgáltatókkal való szerződéskötéseket, pályázatok kiértékeléséről szóló jegyzőkönyveket, az elszámolásokat, kifizetéseket igazoló teljesítésigazolásokat mind-mind ő kezelte és jegyezte. 

Kivéve egyet, amely az ő foglalkoztatásáról szól – tette hozzá a Mandiner.

Ezt a helyettese, Tóth Emese írta alá, csakúgy, mint a teljesítésigazolásait és beszámolóit. Egy 2020-as dokumentum szerint Magóné korábbi helyettese, Tóth Emese jogosultságot kapott a szerződések aláírására. Ezek szerint tehát korábban nem volt ilyen joga, ami azt jelentheti, hogy Magóné szerződését és a teljesítésigazolásokat is jogosulatlanul jegyezte.

A kalocsai polgármester az önkormányzat képviselő-testületének február 17-i ülésén közölte, az elmúlt időszakban napvilágra került információk fényében meg kell vizsgálni a 2014–2019 közötti önkormányzati ciklusban beadott és megvalósult összes önkormányzati pályázatot.

Az eredeti cikk ITT olvasható.

Borítókép: Márki-Zay Péter és Magóné Tóth Gyöngyi (Forrás: Facebook.com/Magóné Tóth Gyöngyi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.