Sikeresen startoltak a területi ombudsmani irodák

Az állampolgárok február 1-jétől Budapest mellett immáron hat vidéki nagyvárosban is kérelmezhetik személyesen az ombudsmani eljárás megindítását. Ez a nemzetközi gyakorlatban is úttörő kezdeményezés. Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa nyilatkozott a Magyar Nemzetnek.

2022. 03. 05. 6:50
null
20210526 Budapest Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa (Ombudsman)egy napja fotó: Teknős Miklós (TEK) Magyar Nemzet Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több külföldi ombudsman gratulált a kezdeményezésükhöz, ami a nemzetközi gyakorlatban is újdonságnak számít – emelte ki a Magyar Nemzetnek adott interjújában Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa annak kapcsán, hogy a hivatala 2022-ben területi irodákat létesített Magyarország hat régióközpontjában. Az ombudsman fontosnak tartotta kiemelni, hogy az állampolgárok február 1-jétől Budapest mellett immár Győrben, Szegeden és Debrecenben, március 1-től pedig további három vidéki nagyvárosban, Székesfehérváron, Miskolcon és Pécsen is kérelmezhetik személyesen az ombudsmani eljárás megindítását.

Az ombudsman szerint a regionális irodák megnyitásával az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala megteremtette annak a lehetőségét, ami az intézmény fennállása során korábban nem létezett: a vidéken élő állampolgárok a lakóhelyükhöz közeli helyszíneken is kezdeményezhetik személyesen az alapvető jogok biztosának eljárását.

Kozma Ákos úgy véli, ez mindannyiunk számára egy közös és fontos érték, mivel közelebb kerülnek az emberekhez, minél többjüknek nyújthatnak segítséget, lévén ez az intézményük legfontosabb küldetése. 

Közelebb az emberekhez

Kozma elmondta, hogy már a pandémia kitörésekor eldöntötte, hogy személyesen szeretne a legtöbb helyszínen ott lenni, és figyelemmel kísérni az aktuális helyzetet. Éppen ezért indította el 2020 tavaszán az országos látogatássorozatát, ami jelenleg is zajlik. Ombudsmanként immár több mint száz intézményt keresett fel hazánk legkülönbözőbb pontjain a legváratlanabb időpontokban. E törekvése egyik következő állomása – a „Közelebb az emberekhez” mottó jegyében – a területi irodák létesítése, ami az állampolgárokkal való még hatékonyabb kapcsolattartást szolgálja – húzta alá az alapvető jogok biztosa.

Évente nyolcezer beadvány

– Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalához évente körülbelül nyolcezer beadvány érkezik. Az alapvető jogokat érintő, valamint rendőri intézkedéssel összefüggő panaszok, közérdekű bejelentések és a kezelésükkel szembeni panaszok kivizsgálása mellett tavaly január elseje óta diszkriminációs ügyekben hatóságként is eljárunk. 

Területi irodáinkban is minden egyes ügytípusban kezdeményezhető az ombudsmani vizsgálat. Az ombudsmani eljárás ingyenes, a vizsgálat költségeit hivatalunk előlegezi és viseli, az ügyintézésre pedig előzetes bejelentkezést követően nyílik lehetőség.

 Kollégáink nem csupán ebben tudnak segítséget nyújtani, hanem információkkal, tanácsokkal általános ombudsmani kérdésekben is rendelkezésre állnak. Bízom benne, hogy ez úton is segítséget tudunk nyújtani a jövőben minden panaszosnak, illetve minden segítségre szoruló honfitársunknak – hangsúlyozta Kozma Ákos, aki hozzátette: intézkedésük sikerét mutatja, hogy már minden időpont foglalt a következő két hétre a győri, a szegedi és a debreceni területi irodáikban. Sőt, ezen telefonos ügyfélszolgálataikra olyan sok megkeresés érkezik, hogy a hívások egy részét – átmenetileg – a budapesti központ munkatársai fogadják. 

Sokan kérnek tanácsot

Az ombudsman ugyanakkor fontosnak tartotta megjegyezni, hogy nem minden eset válik ombudsmani üggyé, hiszen sokszor még egyéb jogorvoslati lehetőségek is nyitva állnak a hozzájuk forduló emberek előtt, illetőleg sok esetben általános felvilágosítást vagy tanácsot kérnek tőlük. 

Tavaly például a budapesti panaszirodában körülbelül tízezer személyes vagy telefonos ügyintézést bonyolítottak le. Ez a szám nem tartalmazza a korábban említett közel nyolcezer beadványt, amelyek jelentős részében vizsgálatot indítottak 2021-ben.

Kozma Ákos elmondta, hogy több külföldi ombudsman gratulált a kezdeményezésükhöz, ami a nemzetközi gyakorlatban is újdonságnak számít. Görög kollégája – aki egyben a Nemzetközi Ombudsmani Intézet európai elnöke – pedig arról tájékoztatta, hogy hasonló regionális iroda megnyitását tervezik Szalonikiben, és szakmai segítséget kért egy területi hálózat magyar mintára történő kiépítésében. A Nemzetközi Ombudsmani Intézet elnöke, Chris Field – aki egyben Nyugat-Ausztrália ombudsmanja –, szintén elismerését fejezte ki a magyar területi irodák felállítása kapcsán – nyilatkozta az alapvető jogok biztosa.

– A 2020-as évhez hasonlóan tavaly szintén a koronavírus-járvány és a veszélyhelyzet alapvető emberi jogok érvényesülését érintő kihívásai álltak a középpontban. A lezárt panaszok majd egynegyede a gyermeki jogokat, a fogyatékossággal élő személyek jogait, illetve a leginkább veszélyeztetett társadalmi csoportok jogait érintette.

Azt gondolom, hogy hivatalunk működése transzparens, mindenki által átlátható, honlapunkon és közösségi oldalainkon folyamatosan nyomon követhető a jogvédő munka. Különösen nagy hangsúlyt helyezek arra, hogy a kommunikációs csatornáinkon keresztül mindenkor tájékoztassuk a közvéleményt és a sajtót az alapvető jogokat érintő aktuális kérdésekről és megállapításokról, valamint az ombudsmani tevékenységről. Így a lefolytatott vizsgálatokról készített jelentések és az üzenetek mellett például országos látogatássorozatom részleteit is a nyilvánosság elé tárjuk ezeken a felületeinken – mondta lapunknak az ombudsman.

Borítókép: Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa (Ombudsman) egy napja. (Fotó: Teknős Miklós/Magyar Nemzet)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.