Újabb baloldali politikus, a momentumos Berg Dániel is katonai felszereléseket küldene a háborúba

A Gyurcsány–Márki-Zay-féle baloldal ismertebb szereplői egymás után szállnak be a háborús propaganda terjesztésébe. Köztük a momentumos Berg Dániel is.A Momentum az ultraliberális ALDE európai pártcsalád tagja, és ennek alelnöke Berg. Ennek megfelelően terjeszti az ALDE követeléseit – így katonák és fegyverek küldését Ukrajnába – olvasható az Origó cikkében.

Forrás: Origo.hu2022. 03. 20. 8:35
Fotó: MTi/Mohai Balázs
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb momentumos politikus kapcsolódott be a háborús propagandába. Berg Dániel katonai felszerelések küldését sürgeti Ukrajnába, és azt követeli, hogy Magyarországon haladjanak át a hadiszállítmányok. A Momentumnak a liberális európai parlamenti pártcsaládja adta meg a jelzést az uszításra február végén, amikor az ALDE tagpártjainak a vezetői elfogadtak egy erősen militarista hangvételű nyilatkozatot.   

Ebben egyebek mellett úgy fogalmaznak, hogy „EU-tagállamoknak hajlandónak kell lenniük pénzügyi és katonai védelmi felszereléseket küldeni Ukrajnának […] valamint ki kell tiltaniuk az orosz repülőgépeket nemzeti légterükből, és minden lehetőséget nyitva kell tartaniuk, beleértve az ukrajnai repüléstilalmi zónát is”. A nyilatkozatban az Európai Unió vezetőit arra szólítják fel, hogy további, masszív és példátlan szankciókkal sújtsák az Orosz Föderációt, és különösen annak vezetését.

A kommüniké egyes pontjait – köztük a keményebb szankciók és a katonai segítségnyújtás követelését – Berg Dániel többször is közzétette a Facebook-oldalán. Emellett azt hangoztatta, hogy az ALDE – amelynek ő tölti be az alelnöki tisztségét – „mindent meg fog tenni Vlagyimir Putyin orosz elnök háborús bűnösként felelőssé tételéért Hágában”. A momentumos politikus itt nem állt meg a magyar közvélemény hergelésében. A Nem lehet kimaradni című bejegyzésében arról értekezett, hogy konkrét és határozott lépésekkel segítene az ukrán hadviselő félnek, s szerinte át kell engedni minden védelmi és humanitárius segélyt Magyarországon. Az általuk kívánatosnak nevezett keményebb szankciók között említette, hogy felmondanák a Paks 2 kivitelezését, ami a gyakorlatban gazdasági katasztrófát idézne elő Magyarországon, négyszeresére nőne minden magyar család rezsiköltsége. De nem ért egyet azzal sem, hogy – miként Orbán Viktor miniszterelnök mondta – most stratégiai nyugalomra van szükség.

Tüzérségi támadásban megsemmisült autók Kijevben 2022. március 18-án (Fotó: MTI/EPA/Miguel A. Lopes)

Mint arról az Origó beszámolt, a baloldal az ukrajnai konfliktus kirobbanása óta folyamatosan háborús kampányt folytat, s már DK-s, jobbikos, valamint momentumos politikusok is tettek az indulatokat szító nyilatkozatokat. Utóbbi párt korábbi elnöke, 

Fekete-Győr András Berg Dánielhez hasonlóan úgy vélte, hogy a humanitárius szolgálat mellett fegyvereket is kellene küldenünk Ukrajnába.

A DK EP-képviselője, Rónai Sándor pedig az ATV reggeli műsorában úgy fogalmazott a magyar katonai segítség elmaradása miatt:

Nagyon sajnálom a magyar kormány bejelentését, miszerint mi nem segítünk száz százalékig, hiszen más uniós tagállamok például fegyverek szállításával segítenek.

Demeter Márta, a Jobbik országgyűlési képviselője ugyancsak azt sürgette az N1 Tv beszélgetős műsorában, hogy Magyarország szállítson fegyvereket a konfliktuszónába. De Gyurcsány volt honvédelmi minisztere, Juhász Ferenc is lőszereket küldene a háborúba, illetve Iványi Gábor volt SZDSZ-es politikus, lelkész is szintúgy fegyvereket küldene Ukrajnába.

Mindeközben hazánk háborús szerepvállalásának a leghangosabb szószólója Márki-Zay Péter katonákat és fegyvereket is küldene Ukrajnába.

Borítókép: Berg Dániel (Fotó: MTI/Mohai Balázs)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.