Varga Judit: Mielőbb el kell fogadni a magyar helyreállítási programot

Az igazságügyi miniszter szerint most nem engedhető meg, hogy a háborúnak a frontországokra gyakorolt hatásait ne vegye figyelembe az Európai Bizottság.

2022. 03. 22. 18:10
null
Fotó: Grazmel-Photography
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az uniós szolidaritás jegyében Magyarország a Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszközben biztosított hitelkeret lehívását kéri az Európai Bizottságtól  – erősítette meg Varga Judit igazságügyi miniszter kedden Brüsszelben, az uniós tagországok Európa-ügyi minisztereinek ülését követően. A tárcavezető egyúttal az Orbán Viktor miniszterelnök által Ursula von der Leyen bizottsági elnöknek címzett levélben foglaltakat idézte. Emlékeztetett rá, hogy Magyarország szomszédságában háború dúl, hazánk már eddig is több mint félmillió menekült előtt nyitott ajtót. – Utóbbi az előzetes felmérések alapján a jövőben a többszörösére emelkedhet – húzta alá a migrációs dimenzióról szólva, kijelentve: a háború költségei, a menekültellátás jelentette kihívás rendkívüli helyzetet eredményez. – Rendkívüli helyzetben rendkívüli intézkedésekre van szükség – folytatta, hozzátéve, hogy 

a magyar program minél előbbi elfogadására,  az alap felhasználásának rugalmasságára van szükség. Az igazságügyi miniszter szerint most nem engedhető meg, hogy a háborúnak a frontországokra gyakorolt hatásait ne vegye figyelembe az Európai Bizottság.  Varga Judit megismételte az álláspontot, miszerint a magyar kormány mindent megtesz azért, hogy Magyarországot senki se keverhesse bele a háborúba. Emlékeztetett, 

Magyarországon jogszabály biztosítja, hogy emberi élet kioltására alkalmas fegyvereket nem szállíthatnak át az ország területén Ukrajnába, az ugyanis bajt okozhat a Kárpátalján élőknek is.

Lapunk kérdésére, hogy a tanácsülésen méltatták-e a tagállamok, így hazánk humanitárius segélyezés terén mutatott erőfeszítéseit, elmondta: számos ország képviselője felszólalásban köszönte meg a frontországok, így Magyarország segítségét. – Nem ehhez szoktunk az elmúlt időszakban. A következő lépés az lehetne, hogy felfüggesztik azokat az ideológiai vitákat, amelyek miatt visszatartják a helyreállítási alap pénzeit – hangsúlyozta.

A baloldal politikájáról szólva Varga Judit  kiemelte: ők folyamatosan támadják azokat a törekvéseket, amelyek a béke mielőbbi helyreállítását célozzák.  – A baloldal felelőtlenül akadályozná a gázellátást biztosító szállítást, továbbá olyan szankciókat és intézkedéséket támogat, amelyek terheket rónának a magyar családokra. Ez elfogadhatatlan, ez nem áll Magyarország érdekében  – szögezte le a miniszter. 

Borítókép: A miniszter az Általános Ügyek Tanácsának brüsszeli ülésén (Forrás: Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.