időjárás 5°C Virgil 2022. november 27.
logo

A Telex főszerkesztőjének távozását követeli a Magyar Nemzeti Médiaszövetség

Magyar Nemzet
2022.04.02. 22:24 2022.04.02. 22:49
A Telex főszerkesztőjének távozását követeli a Magyar Nemzeti Médiaszövetség

A Magyar Nemzeti Médiaszövetség elfogadhatatlannak, megengedhetetlennek és felháborítónak tartja azt a hírhamisítást, amit a különböző informatikai elemzések egyre világosabbá és egyre tagadhatatlanabbá tesznek. Nevezetesen azt, hogy a Telex hírportál minden etikai szabályt megszegve valótlan hírt terjesztett az állítólag Erdélyben elégetett állítólagos levélszavazatokról

– írta lapunk számára is eljuttatott közleményében a Magyar Nemzeti Médiaszövetség. Úgy fogalmaztak, felháborítónak tartják és élesen elítélik a hírhamisítást, bármilyen indokból is kerüljön rá sor, és 

felszólítják Dull Szabolcs főszerkesztőt, hogy vonja le a konzekvenciákat: kérjen bocsánatot és mondjon le. 

 Egyúttal felszólítják a Magyarországon tartózkodó választási megfigyelőket, hogy az újabb fejleményekre való tekintettel haladéktalanul végeztessenek el az ügyben egy a magyar sajtóban megjelent informatikai elemzéseket nemzetközileg is validáló vizsgálatot,  a nemzetközi újságíró szervezeteket pedig arra kérik, hogy határolódjanak el az újságírói etika alapvető szabályait sem betartó honlaptól.

Mint ismert, a baloldali hírportál azt a szenzációhajhász álhírt közölte, hogy Erdélyben félig elégett – természetesen a baloldalra leadott voksokat tartalmazó – szavazólapokat találtak. A legutóbb közölt informatikai elemzések nyomán kiderült, hogy a „hírt” februárban, sőt, egyes vélemények szerint már januárban elkészíthették a Telexnél, amelynek főszerkesztője először műszaki hibára hivatkozott, de mostanra világossá vált: hazudott – fogalmaztak. 

Lapunk is beszámolt arról, hogy a jelek arra utalnak, hogy akár már januárban is előkészíthették a kidobott levélszavazatokról szóló cikket a Telex felületén. A cikk eheti élesítése után Gyurcsány Ferenc, Márki-Zay Péter és Karácsony Gergely is arról posztolt, hogy választási csalás történt. 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.