Csak azt a bankrablást ismerte be a rendőr, amiről felvétel van + videó

Szerdán elfogása után beismerte az egyik bankrablást az a pécsi rendőr, aki a megalapozott gyanú szerint kétszer is kifosztotta ugyanazt a helyi pénzintézetet. A gazdaságvédelmi nyomozó csak azt a támadást ismerte be, amiről a bank kamerája értékelhető felvételt készített.

2022. 04. 28. 11:44
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A két terhére rótt bankrablásból csak az egyiket ismerte el a pécsi városi rendőrkapitányság gazdaságvédelmi nyomozója, derült ki a Központi Nyomozó Főügyészség mai közleményéből. A Kaposvári Regionális Nyomozó Ügyészség erőszakos vagyon elleni, hivatali és közbiztonság elleni bűncselekmény miatt folytat nyomozást az ügyben.

Az ügyészség szerdán az elkövető elfogását követően elrendelte a férfi őrizetét, majd gyanúsítottként hallgatta ki kétrendbeli rablás, hivatali visszaélés, valamint lőfegyverrel és lőszerrel visszaélés bűntettének elkövetése miatt.

A regionális nyomozó ügyészség által végzett nyomozati cselekmények eredményesek voltak, a bűnügyi akció végrehajtásban és a felderítésben a Nemzeti Védelmi Szolgálat és a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság is közreműködött.

A rendelkezésre álló adatok szerint 2020. május 12-én, 15 óra körül a férfi bement egy pécsi bankfiókba – a Komlói úti takarékszövetkezetbe – és egy maroklőfegyverrel vagy annak látszó tárggyal az alkalmazottakat fenyegetve arra kényszerítette, hogy a kasszában lévő készpénzt adják át. 

Az elkövető 5 736 960 forintot szerzett meg, majd elmenekült.

Ezt követően, 2020 novemberében a férfi a rendőrségi nyilvántartási rendszerben hatáskörét túllépve, célirányosan rákeresett a fenti rablás miatt indult eljárás ügyiratára és abból iratokat töltött le azért, hogy jogtalanul információkat szerezzen a nyomozás állásáról.

A rendőr elfogását megelőzően szolgálati maroklőfegyverét és a hozzá rendszeresített hat darab lőszert a szolgálati helyéről engedély nélkül kivitte, és azokat birtokában tartotta.

A gyanúsított beismerte ezen bűncselekmények elkövetését.

A Magyar Nemzet szerdán írt a nyomozó elfogásáról azzal, hogy a 2020-as bankrablás során a pénzintézet kamerái rögzítették az egész támadást, így azt is, hogy a bankrabló egy pillanatra lehúzta az arcáról az álla alá a maszkját. A felvétel az egyik perdöntő bizonyíték a bűnözésre vetemedett rendőr ellen, aki a felvétel láttán nem is tehetett mást, mint beismerte ezt a támadást. Nem úgy a terhére rótt másik rablást.

A megalapozott gyanú szerint ugyanis a gyanúsított 2019 novemberében is követett el rablást ugyanabban a bankban, de az ügyészségen történő kihallgatásán nem ismerte el ezt a bűncselekményt.

Az ügyészség indítványozza a rendőr letartóztatásának elrendelését, a kényszerintézkedés tárgyában pénteken dönt a Kaposvári Törvényszék Katonai Tanácsa.

Bizonyítottság esetén a – ma még – rendőr akár húsz évet is kaphat.

Frissítve!

A rendőrség honlapján ma délután tette közzé az állásfoglalását a bűnöző rendőrről.

Eszerint fegyelmi és méltatlansági eljárást indít a pénzintézeti rablásokkal és más bűncselekményekkel gyanúsított rendőr ellen a pécsi rendőrkapitány. A gyanú szerint a rendőr kétszer rabolta ki ugyanazt a pénzintézetet. A rendőrség teljes mértékben elhatárolódik a férfi cselekményétől, és elítéli azt.

Az ügy felderítésén dolgozó nyomozók mindvégig bűnözőként tekintettek az elkövetőre, majd amikor felmerült a gyanú, hogy az elkövető feltehetően a rendőrség hivatásos állományú tagja, értesítették a Nemzeti Védelmi Szolgálatot, és a beszerzett bizonyítékok alapján az ügyet – a további nyomozati és vizsgálati cselekmények elvégzése céljából – megküldték a Kaposvári Regionális Nyomozó Ügyészségnek.

A férfi gyanúsítását követően a Pécsi Rendőrkapitányság vezetője a mai napon kezdeményezte a rendőr szolgálati beosztásából való felfüggesztését, valamint ellene fegyelmi és méltatlansági eljárást indított.

Borítókép: A bankrabló lehúzta a maszkját, így megmutatta az arcát, ami alapján azonosítani tudták. (Forrás: Police.hu)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.