Egy nap alatt elítélték a korrupt pszichiáter főorvost

Megingathatatlan bizonyítékok állnak a vádhatóság rendelkezésére, így a Fővárosi Törvényszék fél nap alatt nemcsak az előkészítő ülést tartotta meg, hanem el is ítélte a korrupción kapott budapesti pszichiáter főorvost, akit két évre ítéltek, végrehajtásában négy évre felfüggesztve.

2022. 04. 19. 14:06
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték ma Cs. J. K. megvesztegetett pszichiáter főorvost. A vádhatóság bizonyítékai megdönthetetlennek bizonyultak, így fél nap alatt nemcsak a perelőkészítő ülést tartották meg, hanem megszülethetett az elsőfokú ítélet is.

A Fővárosi Törvényszék 

első fokon két év – négy év próbaidőre felfüggesztett – börtönbüntetésre és kétmillió-négyszázezer forint pénzbüntetésre ítélte Cs. J. K. budapesti pszichiáter főorvost, aki egy megbízhatósági vizsgálaton bukott meg,

és akit önálló intézkedésre jogosult személy által elkövetett vesztegetés elfogadásának bűntettével vádolnak. 

Ezen felül a bíróság egészségügyi szakképzettséget igénylő foglalkozás gyakorlásától négy évre eltiltotta a vádlottat. 

Az ítéleti tényállás szerint a terhelt pszichiáter, addiktológus főorvosi munkakörben dolgozott, amikor a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) megbízhatósági vizsgálatnak vetette alá.

Ennek során az NVSZ tagja 2021. szeptember 17-én felkereste a szakorvost a rendelőjében és előadta neki, hogy – üzleti ügyei miatt – halasztásra van szüksége egy vele szemben kiszabott végrehajtandó szabadságvesztés ügyében, és egy ismerőse szerint a vádlott tud neki segíteni ebben. A tárgyalótiszt azt is közölte az orvossal, hogy egészségügyi problémája nincs, és tényleges indoka sincs, amely a büntetés halasztását megalapozná. A szakorvos a tárgyalótisztnek a TAJ-szám és a kórelőzmény hiányában azt a megoldást ajánlotta, hogy a magánrendelésén keresse fel őt, ahol visszamenőlegesen rögzíteni tud két-három hónappal korábbi, valótlan tartalmú kórtörténetet, majd ezek alapján ki tud állítani számára egy valótlan tartalmú igazolást a valóságban nem létező kezelésről. A szakorvos felírta a magánrendelőjének a címét és megadta a telefonszámát. Az igazolásért cserébe a tárgyalótiszt egy zárt borítékban 300 000 forintot tett az asztalra és megköszönte a segítséget. A főorvos a boríték átvételét azzal hárította el, hogy azt majd a magánrendelőjében adja át neki. 

A mai előkészítő ülésen a vádlott nem ismerte be a bűnösségét, ezért a bíróság tárgyalásra utalta az ügyet. 

A bizonyítási eljárás során megtekintették a cselekményt rögzítő kamerafelvételt, illetve iratismertetés is történt. A perbeszédeket és a vádlott utolsó szó jogán tett nyilatkozatát követően a bíróság ítéletet hirdetett. 

A bíróság a büntetés kiszabásakor enyhítő körülményként értékelte a vádlott egészségügyi állapotát, valamint azt, hogy a terhelt csak a pénz ígéretét fogadta el. Súlyosító körülményként vette figyelembe ugyanakkor a büntető igazságszolgáltatással összefüggő cselekményt, illetve a korrupciós bűncselekmények elszaporodását. 

Az ítélet nem jogerős, azzal szemben mind az ügyészség, mind pedig a vádlott és védője fellebbezést jelentettek be.

Úgy tudjuk, a megbízhatósági vizsgálat előzménye volt, hogy a vádlott állította ki M. Richárd, a Dózsa György úti kettős halált okozó baleset egyik elítélt vádlottja számára a gondnokság alá helyezéshez szükséges szakvéleményt.

Amennyiben M.-et gondnokság alá helyezték volna, kivonhatták volna a büntetőeljárásból, ám a gyámügyi eljárás eredménytelenül zárult. 

Borítókép: M. Richárd nyilatkozott a Hír TV Riasztás című műsorának (Fotó: Riasztás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.