Gumiabroncs-kereskedelemmel foglalkozó bűnbandát számolt fel a NAV

A nyomozók bankszámlákat, ingatlanokat, gépjárműveket zároltak másfél milliárd forint értékben.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 04. 26. 8:51
null
Rácalmás, 2012. november 15. Elkészült abroncsot visz egy munkás a Hankook rácalmási gumigyárában 2012. november 15-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gumiabroncs-kereskedelemmel foglalkozó, a költségvetésnek mintegy négyszázmilliós kárt okozó bűnbandát iktatott ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

A NAV azt közölte kedden az MTI-vel, hogy a Komárom-Esztergom megyei család által létrehozott – külföldi és magyar cégekből álló – fiktív céghálózat Kínából importált gumiabroncsokat, amelyeket szlovák, cseh és magyar társaságokon futtatták át, hogy elkerüljék az adófizetést. 

Ezzel az értékesítők azt a látszatot keltették, mintha a kínai importból származó gumiabroncsokat Magyarországon szerezték volna be, így elkerülve az áfafizetést. – Amellett, hogy ezzel a módszerrel több mint négyszázmillió forint kárt okoztak a költségvetésnek, versenyelőnyt is szereztek a legálisan működő kereskedőkkel szemben – tették hozzá. Azt írták: a bűnszervezet tagjainak több nagy értékű ingatlanja volt, köztük egy félmilliárdot érő nyaraló a spanyol fennhatóság alá tartozó Baleár-szigeteken. Az okozott kár és a várható bírság biztosítására a NAV nyomozói bankszámlákat, ingatlanokat, gépjárműveket zároltak másfél milliárd forint értékben.

A nyomozók IT-szakemberek és járőrök támogatásával tartottak kutatásokat és lefoglalásokat itthon, és külföldi hatóságok bevonásával Szlovákiában, Spanyolországban is zajlottak kutatások. Hét gyanúsítottat hallgattak ki, ötöt közülük őrizetbe vettek, majd a Tatabányai Járásbíróság elrendelte a letartóztatásukat.

A NAV bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás és pénzmosás miatt nyomoz – áll a közleményben.

Borítókép: A kép illusztráció ( Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.