Középpontban a díszkertek

A kulturális örökségünk részét képező történeti és történeti értékű kertek világviszonylatban is egyre nagyobb hangsúlyt kapnak.

2022. 04. 20. 10:41
Forrás: Nemzeti Kastélyprogram
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A díszkertek, a kertturizmus és a kertörökség lesznek fókuszban azon a csütörtökön kezdődő háromnapos konferencián, amelyet rangos külföldi és hazai tájépítészek részvételével rendeznek meg a Várkert Bazárban. A Díszes haszonkertek – Várak, paloták, kastélyok, udvarházak, egyházi központok kertörökségének múltja és jövője című nemzetközi konferencia szervezői a szakembereknek szóló eszmecseréken túl a kertörökség iránt érdeklődő nagyközönségnek is szerveznek programokat. 

A Magyar Kertörökség Alapítvány közleménye szerint 

világviszonylatban is egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a kulturális örökségünk részét képező történeti és történeti értékű kertek, azon belül is a díszkertek, díszes haszonkertek megőrzése, felújítása, fenntartása, az itt létrejövő termékek hasznosítása.

Mint fogalmaztak, a kertturizmus fellendülésén túl mindebben szerepet játszik a helyben lakók és önkéntesek bevonása révén a dísz- és kastélykertek közösségépítő és megtartó szerepe is. 


A nemzetközi konferenciát a Magyar Kertörökség Alapítvány a budavári palotanegyed megújításáért felelős Várkapitánysággal együttműködésben szervezi. Az esemény célja, hogy körbejárja a nagyvárosok, a történelmi központok vár- és palotakertjeinek kutatási, tervezési dilemmái mellett a fenntartás és üzemeltetés, az oktatás és önkéntesség, a kertész életpályamodell időszerű kérdéseit, valamint a kertprogramok tematikájának és gyakorlatának, ökológiai fenntarthatóságának legújabb trendjeit. A konferencia szakmai partnere a Magyar Tájépítész Szövetség és a MATE Tájépítészeti, Településtervezési és Díszkertészeti Intézet.


Az eseményen résztvevőként és előadókként jelen lesznek a kertörökség elismert hazai és nemzetközi szakemberein túl olyan rangos szervezetek vezetői, mint az International National Trust Organisation, a European Route of Historic Gardens, a Fondazione Benetton Studi Ricerche, illetve részt vesz a konferencián a világhírű firenzei Boboli-kert igazgatója, Bianca Maria Landi, valamint Maria Matos Silva, a portugál Történeti Kertek Egyesületének elnöke. A fenntartható kertörökség érdekében a tervek szerint a résztvevők egy közös memorandumot is megfogalmaznak, amelyet alapdokumentumként használhatnak a kertörökséget nemzeti és uniós szinten szabályozó jogalkotók. 


A szakmai előadások és workshopok mellett a téma iránt érdeklődő nagyközönség számára is szerveznek programokat: 

a konferencia ideje alatt ingyenesen látogatható az a kiállítás, amely Kesselyák Rita grafikusművész munkáit vonultatja fel a magyar és nemzetközi vár- és kastélykertek jó példáiból. Látható lesz a tájépítész hallgatók témában folytatott kutatását bemutató poszterekből álló kiállítás is. 

Április 21-én este pedig Borbás Marcsi Prima Primissima díjas szerkesztő, műsorvezető és Ambrus Lajos József Attila- és Berzsenyi-díjas író beszélget a kertről és a magyar kertörökség művelődéstörténeti szerepéről a Várkert Bazár rendezvénytermében. Az esten fellép Istvánfi Balázs és Németh András, a népzenészek XVI. és XVII. századi történeti magyar dallamokat adnak elő dudán és tekerőlanton. Szombaton ingyenes családi programok várják az érdeklődőket a Várkert Bazárban. 

 

Borítókép: a keszthelyi Festetics-kastély (Fotó: Nemzeti kastélyprogram)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.