Mérő László: A mi pesti agyunk át lett mosva

Szavazatszámláló volt a baloldali matematikus a vasárnapi választásokon Zemplénben, most beszámolt tapasztalatairól.

Békés Bence
Forrás: Facebook2022. 04. 06. 12:47
Mérõ László
Budapest, 2013. április 9. Mérõ László matematikus az M1 televíziós csatorna Ridikül címû nõi beszélgetõs mûsorában, az MTVA gyártóbázisának 7-es stúdiójában. MTVA Fotó: Zih Zsolt Fotó: Zih Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A neves matematikus, pszichológus és publicista, aki a hazai ellenzék egyik véleményvezére, sokadmagával elment vidékre az ellenzéki összefogás delegáltjaként szavazatszámlálónak. Egy zempléni faluba került, ahova az internetes közösségi oldalon közzétett beszámolója szerint erős előítéletekkel érkezett. Azt gondolta, hogy azért van rá ott szükség, hogy megakadályozza a kormánypárti választási csalásokat. A posztjában őszintén elismeri, hogy 

tévedett, látva a rendszer működését rádöbbent, hogy akkor sem lett volna csalás, ha nincs ott ellenzéki delegált.

„A tévedésem az volt, hogy erre valóban szükség van. Engem történetesen Zemplénbe, Sárazsadányba vezényelt az algoritmus. Elszántan mentünk oda kolléganőmmel azzal, hogy itt aztán csalás nem lesz, azt garantáljuk. Nos, az ott eltöltött hosszú és fárasztó nap alapján biztosan merem állítani, hogy akkor sem lett volna csalás, ha nem vagyunk ott. Azóta sok ellenzéki szavazatszámlálóval beszélgettem, és közülük mindenki ugyanezt tapasztalta az ország legkülönbözőbb pontjain.”

Aztán sorra veszi a fővárosi értelmiségi körökben hosszú évek óta terjedő téves képzeteket a vidékiekkel kapcsolatban, majd a következő szavakkal cáfolja azokat:

Felemelő volt látni, mennyire jól tudtunk kooperálni a szavazatszámláló bizottsággal, a fideszes küldöttekkel is. Legalább húszezer emberben dőlt meg az a mese, amivel a mi pesti agyunk át lett mosva, hogy vidéken sötétség, tudatlanság, agymosás és csalás honol. A Fidesz valóban tarolt vidéken, de nem emiatt, hanem amiatt, mert sokkal jobb volt, mint az ellenzék. És ugyanezért még Budapesten is sikerült sokkal szorosabbá tennie a meccset, mint az pár héttel a választás előtt várható volt.

– És szó sincs arról, hogy vidéken csak a Fidesz médiája látszik. Sárazsadányban volt nagyjából 25-30 százaléknyi ellenzéki szavazó, és az ország más falvaiban is nagyjából ilyesmit tapasztaltak az ellenzéki szavazatszámlálók. Ennyinek már látszania kell egy faluban – tette hozzá.  

Szövegében kitért az ellenzéki pártokra is, amelyek szerinte már a kampány alatt cserbenhagyták Márki-Zay Pétert, így Mérő ennek tulajdonítja a bukást. Úgy fogalmazott, hogy 

azok a pártok, amelyek elszivárogtak az eredményváró helyszínéről, hogy ne vállaljanak közösen felelősséget a kudarcért, részéről mennek a kukába.

– DK: kuka, Jobbik: kuka, MSZP: kuka, úgy, ahogy vannak. LMP, Párbeszéd, Együtt – á, rajtuk már kikukázni sincs mit. Pár lézengő díszletember jó pénzért a Parlamentben, ennyi maradt belőlük – fogalmazott.

Borítókép: Mérő László matematikus (Fotó: MTVA/Zih Zsolt)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.