Nyolctonnányi baranyai adomány a menekülteknek

Hét baranyai kistelepülés nyolctonnányi adományt gyűjtöttek az Ukrajnából menekülőknek, a fagyasztott, tartós élelmiszerekből és vegyiáruból álló felajánlást Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkárának jelenlétében adták át a Katolikus Karitásznak.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 05. 06. 16:47
PUTYIN, Vlagyimir
Tiszabecs, 2022. február 28. Alapvető élelmiszerek és egyéb más adományok ideiglenes raktára a tiszebecsi II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola rendezvénytermében 2022. február 28-án. Az iskola tornaterméből kialakított szálláshelyen az ukrajnai háború miatt Ukrajnából menekülő emberek vannak. MTI/Czeglédi Zsolt Fotó: Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Soltész Miklós az eseményen hangsúlyozta: a Híd Kárpátaljáért program már két hónapja segíti a Kárpátaljából, Belső-Ukrajnából és Kelet-Ukrajnából menekülőket. Hozzátette: ennek a segítségnyújtásnak a kezdetek óta két célja van: a Kárpátalján rekedt, illetve az ott tömegével megjelent ukrajnai menekültek és az ott élők, továbbá a Magyarországon menedéket keresők segítése.Kiemelte: a hat karitatív szervezet – Katolikus Karitász, Magyar Máltai Szeretetszolgálat, Magyar Vöröskereszt, Magyar Ökumenikus Segélyszervezet, Baptista Szeretetszolgálat, Magyar Református Szeretetszolgálat – a kormányzattal együttműködve hatalmas segítséget nyújtott a menekülteknek. A segítségpontokon – amiket elsősorban a határ menti településeken és a határállomások közelében állítottak fel – és kezdetben a budapesti pályaudvarokon, majd a BOK-csarnokban több mint 320 ezer embernek segítettek, több mint 840 millió forint értékben adtak nekik egyebek mellett élelmiszereket, ruhákat, gyógyszereket.
Arról is beszélt, hogy Magyarországra több mint hatszázezren érkeztek Ukrajnából, és a segélyszervezetek a továbbutazóknak is segítséget nyújtottak.

Az államtitkár külön köszönetet mondott azoknak, akik a segélyszervezetek munkáját támogatták, az adományvonalra és a számlaszámra összesen már több mint 1,04 milliárd forintnyi összeg érkezett.A mostani adománnyal kapcsolatban Soltész Miklós közölte, hét baranyai kistelepülés – Birján, Pécsudvard, Szemely, Egerág, Szőkéd, Áta és Kisherend – fogott össze és gyűjtött nyolctonnányi adományt nyolcmillió forint értékben.
Hoppál Péter, Pécs és térsége fideszes országgyűlési képviselője elmondta: „ennek a szép, több mint szimbolikus adományozásnak talán a szlogenje az lehet, hogy ez az özvegyasszony két fillérje”. 

Hozzátette, Baranya a 19 magyarországi megye GDP-hez való hozzájárulási sorrendjében az utolsó, a legszegényebb megye, a baranyai kistelepülésen élők mégis a háború kitörése után azonnal cselekedtek, jótékonysági esten gyűjtést tartottak és négy nappal később már a határon voltak az adományaik.A mostani adománnyal összefüggésben azt hangsúlyozta: a hét település polgármestere azért fogott össze, mert úgy gondolták, hogy az első lendület után, amikor alábbhagy az adakozó kedv, fontos lenne, hogy adományt juttassanak el a rászorulóknak.

Hoppál Péter szerint abból fakadhat a szolidaritás, hogy Baranya megyében gazdag a nemzetiségi együttélés, megtanulták: vagy összefognak, vagy elvesznek. Ez az összekapaszkodás az évszázadok alatt olyan humanitárius gondolkodást alakított ki, amely jól vizsgázott harminc évvel ezelőtt, amikor a közvetlen szomszédunkban, az akkori Jugoszláviában dúlt háború és a menekültáradat a megyére „ömlött rá” – fogalmazott.
Kiemelte: fantasztikusan vizsgáztak az akkori települések, az akkori civilek, és már a rendszerváltás utáni egyházi, karitatív szervezetek is megmutatták, hogy tőlük remélhetik a rászorulók a legkoordináltabb segítséget.
Eltelt harminc év, stabil kormányzás van már – folytatta Hoppál Péter, megjegyezve: a kormány hatékonyan szervezi a menekültek ellátását, és ma már megerősödött egyházi és civil karitatív szervezetek, közösségek tudnak profi módon helytállni, amit az Európai Unió vezetői is megdicsértek.Écsy Gábor, a Katolikus Karitász országos igazgatója azt emelte ki, hogy szervezete évek óta részt vesz Baranya megyében egy felzárkóztató programban és ismerik a vidék szociális helyzetét, ezért is különösen nagy értékű a mostani adomány, mivel pontosan tudják, kik, miből és mennyiből adták azt össze. Hozzátette: az adományok a karitász raktáraiba kerülnek, azokat rendszerezik és folyamatosan fordítják a menekültek ellátására, akár hosszú távon is.
Azt mondta, a menekültek hálásak a segítségért, sokan közülük azt várják, hogy véget érjen a háború és visszatérhessenek az országukba.Soltész Miklós bejelentette: nem sokkal korábban ért véget a karitatív tanács ülése, amelyen Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter kabinetfőnöke, Panyi Miklós is részt vett. Az államtitkár elmondta: a többi között arról döntöttek, hogy mindenképpen hosszú távra kell sajnos felkészülni, hiába van jó idő, hiába jön a nyár, a télre is kell gondolni Kárpátalján, így továbbra is számítanak a cégek, magánszemélyek felajánlásaira.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.