Veszélyes hulladék szabálytalan kezelése miatt emeltek vádat Heves megyében

Két férfit ítélhet el a bíróság, az egyik a 40 tonna veszélyes hulladék szabálytalan elhelyezésért letöltendőt kaphat.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 05. 03. 11:25
null
Tata, 2022. március 16. A Magyar Közút munkatársai a HulladékRadar telefonos applikáció segítségével bejelentett, illegálisan elhelyezett hulladékot szednek össze az alkalmazás továbbfejlesztett változatának sajtóbemutatóján Tata határában 2022. március 16-án. Az elmúlt másfél évben a HulladékRadar telefonos applikáció segítségével 66 ezer tonna illegális hulladékot sikerült felszámolni országszerte. Az applikáció a Tisztítsuk meg az országot program keretében jött létre, amelyet már több mint 20 ezer ember töltött le és 24 ezer bejelentés érkezett azon keresztül. MTI/Krizsán Csaba Fotó: Krizsán Csaba
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két esetben is veszélyes hulladék szabálytalan kezelése miatt emeltek vádat Heves megyében – közölte a megyei főügyészség sajtószóvivője az MTI-vel.
Konkoly Thege László arról számolt be, hogy az egyik vádirat szerint egy tiszanánai férfi mintegy 40 tonnányi veszélyes hulladékot vitetett Eger külterületére. 

A harmincéves, többszörösen büntetett vádlott 2019 nyarán 3,5 millió forint értékű vállalkozói szerződést kötött egy céggel, ebben vállalta: kitakarítja annak egri telephelyét és az átválogatás, tereprendezés után keletkező hulladékot elszállíttatja egy hulladéklerakóba. A mintegy 40 tonnányi veszélyes hulladékot azonban végül a település külterületére, egy beépítetlen területre vitette.Az illegálisan, a telektulajdonos önkormányzat engedélye nélkül elhelyezett hulladék kátrányos lemezt, aszfaltot, olajos kannákat, festékes flakonokat, vödröket, hajtógázas flakonokat és hullámpalát is tartalmazott, ezek veszélyes hulladéknak minősülnek. Elszállíttatásuk az önkormányzatnak később 160 ezer forintjába került.
A szóvivő elmondta: a másik ügy vádiratának lényege, hogy egy férfi 2019 januárjától illegális autóbontót működtetett egy Heves megyei településen. E célra használt garázsában nem biztosította a közegészségügyi, környezetvédelmi, vízvédelmi, tűz-, baleset- és munkavédelmi előírásokban szereplő feltételeket. A bontásból megmaradt, használhatatlan, törött műanyag alkatrészeket, üléseket, gumikat pedig – részben közterületen – rendszeresen elégette.
A vádlott ezzel figyelmen kívül hagyta, hogy a gépkocsik a megbontásuktól kezdődően veszélyes hulladéknak minősülnek, mivel rákkeltő, mérgező, a környezetre és az emberi egészségre ártalmas anyagokat tartalmaznak – tette hozzá Konkoly Thege László.
Közölte: az ügyészség a 40 tonna veszélyes hulladékot szabálytalanul elhelyező férfi esetében végrehajtandó, az illegális autóbontó üzemeltetőjével szemben felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását kérte a bíróságtól. Emellett a bűnügyi költségek megfizettetése mellett mindkét ügyben vagyonelkobzást javasolt az elkövetőkkel szemben.

Borítókép: illusztráció (Fotó: Krizsán Csaba)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.