A Mi Hazánk a költségvetési maradványokból finanszírozná a pedagógusbér-emelést

Tállai András: Béremelést csak olyan forrásokra szabad tervezni, amelyeket a költségvetésben biztosan be tudnak szedni.

Bákonyi Ádám
2022. 06. 28. 11:14
TÁLLAI András
Budapest, 2021. november 30. Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára napirend elõtti felszólalásra reagál az Országgyûlés plenáris ülésén 2021. november 30-án. MTI/Kovács Tamás Fotó: Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szabadi István napirend előtt azt javasolta, hogy a költségvetési maradványokat fordítsák a pedagógusok béremelésére. A Mi Hazánk képviselője szerint ezeket a pénzeket a pénzügyminiszter, vagy a kormány „egy tollvonással” át tudja csoportosítani. Hozzátette: ez az összeg a múlt évi államkincstári beszámoló szerint több mint 700 milliárd forint volt, így akár tíz százalékkal nagyobb mértékben is lehetne emelni a pedagógusok fizetését. – Ne várjunk az uniós pénzre, ezekből a pénzmaradványokból csoportosítsanak át forrásokat a pedagógusoknak vagy az ápolók béremelésére – mondta Szabadi István. 

Tállai András válaszában rámutatott: a maradványelszámolásnak szigorú szabályai vannak, a maradványt ugyanis a megtakarítási alap előirányzatába kell befizetni. Ennek a felhasználásáról kormányhatározattal rendelkeznek, a fejezet vezetőjének indokolnia kell, hogy a szabad maradványt milyen célra akarja felhasználni – magyarázta az államtitkár, hozzátéve, hogy tavaly 746 milliárd forint volt a maradvány. Közölte, a maradványforrásokra folyamatos béremelést tervezni súlyos szakmai, politikai hiba lenne. 

– Béremelést csak olyan forrásokra szabad tervezni, amelyeket a költségvetésben biztosan be tudnak szedni – hangsúlyozta Tállai András, aki szerint inkább azzal érdemes foglalkozni, hogy mi van a 2023-as költségvetésben.

 – A jövő évi költségvetés megvédi a munkahelyeket, megvédi a nyugdíjasokat, megvédi a családokat és megvédi a rezsicsökkentést– zárta szavait az államtitkár.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.