„Mi készülünk és várjuk Ferenc pápát”

– A keresztény közösségek, ha elég erősek, képesek hatni az egész társadalomra – mondta Erdő Péter bíboros, esztergom–budapesti érsek a máriaremetei kegytemplom parkjában pünkösdhétfőn.

Forrás: MTI2022. 06. 06. 18:44
ERDÕ Péter
Szentmise pünkösdhétfőn a máriaremetei kegytemplom parkjában Fotó: Bruzák Noémi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Esztergom–budapesti Főegyházmegye családi napján a bíboros kiemelte: „A kereszténység megélése elsősorban a hívő keresztény emberek és közösségek feladata, és ha elég erősek, a meggyőződésük hat az egész társadalom működésére.”

Úgy fogalmazott:

Ez a felelősségünk is, hiszen nem várhatjuk, hogy majd a politika lesz helyettünk keresztény, vagy úgy lesz körülöttünk keresztény a világ, hogy mi nem teszünk ezért semmit.

„A társadalmi hatás tehát fontos, de mindig belülről kell fakadnia” – hangsúlyozta, hozzátéve, ha a keresztények képesek olyan közösséget alkotni egymással, amelyre felfigyel a világ, az tanúságtétel a hitükről.

 

Erdő Péter a családi napon a főegyházmegye papságával közösen bemutatott szentmisén szólt arról is: „A máriaremetei kegyhelyen 1994-ben tartották meg először a karizmák ünnepét. A rendszerváltozás, az egyházmegye határainak 1993-as módosítása után számot kellett vetni a helyzetünkkel”. 

Akkor rádöbbentünk, hogy milyen gazdag valóság főegyházmegyénk hívő közösségének élete.

Azóta évről évre minden pünkösdhétfőn megjelennek és bemutatkoznak Máriaremetén az egyházmegyében működő közösségek, mozgalmak, katolikus intézmények és hivatások, a papság és a szerzetesség – tette hozzá.

Mindannyian a boldogságot keressük és ezt akarjuk sugározni magunk körül a világban

mondta Erdő Péter.

A bíboros a mise előtti beszélgetésen a 2023 októberében záruló, egyházmegyei szinten és földrészenként is megtartott, az egyházról szóló szinódusról szólva rámutatott: „A szinodális folyamat azt is jelenti, hogy az egyház olyan közösség, nép, amely együtt járja a történelem útját.”

Erdő Pétert kérdezték a 2021 szeptemberben Budapesten tartott Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) hosszú távú hatásairól is. A bíboros értékelése szerint a kongresszus megerősítette a „katolikus hitünkbe és közösségünkbe vetett bizalmat”. 

Fontos nemcsak tudni, hanem meg is élni azt, hogy sokan vagyunk

mondta, hozzátéve, ez a tapasztalat megerősíti a katolikus intézmények, iskolák identitását is.

Megjegyezte: a kongresszus és az ott elhangzó sokféle stílusú zene elindította a magyar egyház zenei megújulását.

Erdő Péter kitért arra is: ősszel hálaadó nemzeti zarándoklatot tartanak Fatimába, hiszen a NEK-et előzetesen felajánlották a fatimai Szűzanyának, és most illik visszamenni megköszönni.

Elmondta, jövő tavaszra ismét meghívták Ferenc pápát Magyarországra a püspöki karral. 

Meglátjuk, mi lesz a válasza, de mi készülünk és várjuk

tette hozzá Erdő Péter.

 

Borítókép: Szentmise pünkösdhétfőn a máriaremetei kegytemplom parkjában (Fotó: Bruzák Noémi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.