időjárás 17°C Vencel 2022. szeptember 28.
logo

Novák Katalin a keleti határ védelméről tájékozódott

Forrás: MTI
2022.06.22. 13:07 2022.06.22. 16:49
Novák Katalin a keleti határ védelméről tájékozódott

A keleti határ védelméről tájékozódott Novák Katalin köztársasági elnök, akit katonai tiszteletadás mellett fogadtak a debreceni Kossuth Laktanyában – közölte az M1.

Az orosz-ukrán háború miatt az iskola tornatermét a Magyar Honvédség rendelkezésére bocsátották. Március elseje óta ott két zászlóalj váltja egymást és a tornaterem hálóteremként szolgál, az iskola konyhája pedig a katonák étkeztetését is megoldja. A katonák a határátkelőhelyek biztonságát szavatolják, ezen túl pedig járőröznek is az ukrán-magyar, valamint a román-magyar és szlovák-magyar határ közelében.

Novák Katalin megtekintette a katonák szálláshelyét és találkozott a szolgálatban lévő zászlóalj tagjaival is.

A köztársasági elnök a látogatáson hangsúlyozta: mindent megtesznek annak érdekében, hogy a háború a határainkon kívül maradjon és megőrizhessük a békét.

Az államfő ugyanakkor rámutatott arra: fontos azt is tudnunk, hogy vannak olyan felkészült honvédek, akikre akkor is számíthatunk, ha valódi harcra kerülne sor. Mi ezt el fogjuk kerülni - tette hozzá.

Novák Katalin elmondta:

a szolgálat nehézségeit szeretnék a lehetőségekhez mérten leginkább csökkenteni. 

Támogató lesz abban, hogy legyen meg az a háttér, ami lehetővé teszi majd azt, hogy gyakrabban tudjanak hazamenni, találkozhassanak a családjukkal.

A köztársasági elnök a magyar emberek nevében köszönetet mondott azért, hogy garantálják a magyar emberek biztonságát.

Novák Katalin elmondta, nagy élmény a gyerekeknek és a pedagógusoknak is, hogy láthatják azt, a katonák milyen fegyelmezettek, tisztelettudóak. Tőlük is tudják tanulni azokat a dolgokat a gyerekek, amelyek az életükben majd később fontosak lesznek.
Az államfő a Facebook-oldalán azt írta: 

a hadsereg főparancsnokaként felelős a magyar emberek biztonságáért is. Különösen most, amikor háború van a közvetlen szomszédságunkban.

Ezért szerdán az ország legérzékenyebb – az Ukrajnával határos észak-keleti – határszakaszát és az ott állomásozó katonákat látogatta meg – közölte.

Novák Katalin úgy fogalmazott: 

meggyőződhettem katonáink felkészültségéről, illetve a magyar haderőfejlesztés mára kézzel fogható eredményeiről. Itthon és külföldön is mindent megteszünk a béke érdekében. Közben viszont fel vagyunk készülve minden olyan helyzetre, amely a magyar emberek biztonságát veszélyeztetheti. Köszönöm a magyar katonák munkáját és családjaik helytállását.

Borítókép: Novák Katalin (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

 

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.