A kormányhivatal már vizsgálja Tordai Bence villabotrányát

Budapest Főváros Kormányhivatala már vizsgálja Tordai Bence villabotrányát – értesült a Magyar Nemzet. A Párbeszéd új társelnökéről a napokban derült ki, hogy az építési előírásokat kijátszva százötvenmilliós villát épített Budapest egyik legdrágább kerületében. Bár Tordai tagad, az ügyészség is vizsgálja az ügyével kapcsolatos feljelentést.

Bákonyi Ádám
2022. 07. 21. 6:44
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az érintett ügyben a tényállás tisztázása folyamatban van 

– közölte lapunkkal Budapest Főváros Kormányhivatala, amikor azt kérdeztük, hogy indítanak-e eljárást Tordai Bence villabotrányával kapcsolatban. Ismert: a Metropol a napokban számolt be arról, hogy a Párbeszéd nemrég megválasztott társelnöke vett magának egy parasztházat Budapest egyik legdrágább részén, a II. kerület kertvárosában, ám a baloldali politikus lényegében e mögé a parasztház mögé „bújva” kezdte el kijátszani az építési előírásokat, mivel a kérdéses telekre a szigorú előírások miatt nem kaphatott új épületre engedélyt.

Bár a botrányairól elhíresült, a kormányt és tagjait rendre korrupcióval, törvényszegéssel vádoló Tordai állítása szerint csak felújítja az eredeti házat, a Metropol megszerezte az építkezéseken kötelező e-naplót, ami egyértelműen lebuktatta a politikust.

Ebből kétséget kizáró módon kiderül, hogy a régi házat a hatóságokat becsapva teljesen elbontották és egy új háznak ástak géppel vadonatúj alapokat, amelyekre végül egy százötvenmillió forint értékű villát építettek. A lap információi szerint a szakértői vizsgálat megállapította, hogy a terveken szereplő meglévő, megmaradó falak nem találhatók meg, helyette teljesen új vázkerámiát kiviteleztek. Az építés fázisait nyomon követő, úgynevezett e-napló azt is tartalmazza, hogy teljes bontás és gépi alapásás történt. Vagyis a ház engedély nélküli, illegális építkezésnek minősül, s mint ilyet, egyértelműen le kell bontani. 

Tordai Bence egyelőre tagadja, hogy ne lett volna engedélye. Hangoztatta: az épületre nem vettek fel sem csokot, sem hitelt, azt újlipótvárosi lakásuk eladásának árából tudták megvásárolni és „felújítani”. A Párbeszéd társelnöke arról ugyanakkor nem beszélt, hogy mennyiért adták el a szóban forgó újlipótvárosi ingatlant, és az új ház pontosan mennyibe került. Tordai 2018 óta országgyűlési képviselő, azóta minden évben vagyonnyilatkozatot kell tennie, amelyekben már szerepel a II. kerületi ingatlan, de a pénzmozgásokat és a megtakarításokat nézve korántsem találhatók ilyen mértékű összegek. Vagyonnyilatkozatából mindössze annyi látható, hogy a képviselő megtakarításai eltűntek, és egy körülbelül húszmillió forintos lakáshitelnél adóstársként van feltüntetve.

Felmerült a kérdés, hogy Tordai Bence a hatóságok megtévesztéséhez, az engedély nélküli építkezéshez kapott-e valamiféle támogatást, politikai hátszelet, biztatást legfőbb politikai szövetségesétől, a II. kerületi polgármestertől, Őrsi Gergelytől, akivel havi rendszerességgel lép fel közös rendezvényeken. 

A Metropol kérdéseire a polgármester elhatárolódott politikai szövetségesétől, kijelentve, hogy „az építési szabályok mindenkire egyaránt vonatkoznak, azokat mindenkinek be kell tartania”. – Viszont azok betartatása az építésügyi hatósági hatáskörökkel 2020 márciusától a Budapest Főváros Kormányhivatalához kerültek. Az ügyről a sajtóból értesültem, és azzal kapcsolatban főépítészi tájékoztatást kértem – tette hozzá Őrsi Gergely. 

Az ügyben egyébként a feljelentéseiről elhíresült Tényi István is a hatósághoz fordult, aki szerint bizonyítottság esetén felmerülhet a csalás és a hivatali visszaélés gyanúja. Arról persze az ügyészség fog dönteni, hogy indít-e nyomozást, és ha igen, milyen bűncselekmény gyanújával. – A Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) alárendeltségébe tartozó Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség vizsgálja a Tordai Bence villabotrányával kapcsolatos feljelentést – tájékoztatta a napokban a Mediaworks Hírcentrumát Szabadi Péter. A KNYF helyettes szóvivője hozzátette: a feljelentés elbírálása még folyamatban van.

Borítókép: Tordai Bence villája (Fotó: Origó)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.