Afrikában fogták el a NAV korábbi munkatársát, az ügy szálai a magyar szervezett alvilágig érnek

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) korábbi munkatársa volt az a férfi, akit néhány hónappal ezelőtt Afrikából hoztak haza egy csaknem egymilliárdos adócsalási ügyben, miután 2019 októberében megszökött az országból – értesült a Mediaworks Hírcentruma. A férfi emellett kapcsolatban állt egy olyan személlyel, aki Pintér Sándorra hivatkozva szedett össze százmilliókat, de összefüggésbe hozták egy alvilági nehézfiúval is, aki Üröm ex-MSZP-s polgármesterének sleppjével ült együtt a vádlottak padján.

Pámer Dávid
Forrás: Mediaworks-Hírcentrum2022. 07. 21. 16:36
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Május elején adta hírül egy szűk közleményben a Csongrád-Csanád Megyei Főügyészség, hogy annak a férfinak a letartóztatását indítványozták, aki közel egymilliárdos költségvetési csalást követhetett el egy bűnszervezet tagjaként, majd 2019 októberében Afrikába, Ugandába szökött. A nemzetközi és európai elfogatóparancsok alapján a férfit a holland igazságügyi hatóságok fogták el és adták át a magyar hatóságoknak. Mint írták, az elfogott gyanúsított közvetített a fiktív számlákat biztosító bűnszervezet és a valótlan számlákat befogadó, zöldséggel, gyümölccsel nagybani piacokon kereskedő cégek között, amelyek a 2018 decemberétől 2019 májusáig terjedő időszakban az állami költségvetésnek 982 millió forint vagyoni hátrányt okoztak.

A Mediaworks–Hírcentrum információi szerint korábban a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál dolgozott az Afrikából hazahozott férfi, akinek ráadásul évekkel ezelőtt a munkájához tartozott a nagybani piac ellenőrzése.

Úgy értesültek, hogy a jelenleg bűnügyi felügyelet alatt álló NAV-alkalmazott azután szökött meg, hogy megtudta, a piachoz köthető egyik legnagyobb vállalkozás tulajdonosát le fogják tartóztatni, az ügybe pedig az ezután Ugandába menekült férfi is belekeveredett.

A Mediaworks–Hírcentrum munkatársai úgy értesültek, hogy az egyik érintett a vallomásával segítette a nyomozásban részt vevők munkáját, ám őt több fenyegetés is érte, volt, hogy a börtönből üzentek: az életével játszik, ha beszél, de azt is a tudomására hozták, hogy olyan kapcsolatokkal rendelkeznek, akik kimossák őket a büntetőeljárásból. Több vallomás szerint a fenyegetők közé tartozott az a V. Ferenc is, akinek vádlott-társai nem akárkik voltak: a férfi Üröm ex-MSZP-s polgármesterének, Laboda Gábornak a sleppjével ült együtt a vádlottak padján. P. Ádám és K. Tibor elmenekült az igazságszolgáltatás elől, így körözést adott ki ellenük a bíróság, de azóta már kézre kerítették őket. A vád szerint a két vállalkozó és négy társuk (köztük Laboda volt osztálytársa) bűnszervezetben több mint kétmilliárd forint áfát csalt el úgy, hogy a jobbára Szlovákiából beszerzett tejet itthon beszerzési ár alatt, nettó áron értékesítették, és az adóhatóságot megtévesztve nem fizették be az általános forgalmi adót. 

A Mediaworks–Hírcentrum által megismert, fentebb említett vallomás szerint V. Ferenc rengeteg védelmi pénzt (heti szinten ötmillió forintot) fizetett annak a D. Andrásnak, aki társaival százmilliókat halmozott fel úgy, hogy különböző büntetőeljárás alatt álló vállalkozónak ígérték: befolyásos kapcsolataik révén elérik az ellenük indított nyomozás félresiklatását és a NAV-razziák elkerülését. D. András több sértett vallomása szerint fedett nyomozónak, máskor NAV-os felderítőnek adta ki magát, és kijelentette: kiváló kapcsolatban van Pintér Sándor belügyminiszterrel, akivel mindent el tud intéztetni.

Az egyik tanúnak a „felderítő” beszélt arról is, hogy a „lehúzásokból” szerzett pénzek nem hozzá, hanem a Belügyminisztérium „feketekasszájába” kerülnek, és ő a begyűjtött összegből csak részesedést kap.

A férfi hivatkozott arra is, hogy az Alkotmányvédelmi Hivatalnak dolgozik, emiatt a neki fizető vállalkozók közül (akiket V. és társai hajtottak fel D. Andrásnak) többen csak „esernyőnek” hívták. Később kiderült, hogy D. egyetlen szervnek sem dolgozik, a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) pedig befolyással üzérkedéssel és más bűncselekményekkel gyanúsította, majd vádolta meg (megjegyzendő, a KNYF egyébként a volt NAV-munkatársat is korrupciós bűncselekménnyel gyanúsítja).

A kipakoló gyanúsított arról is említést tett, miként működött a nagybani piachoz köthető költségvetési csalás, és hogy mennyire tart a V. klántól, akiktől azok letartóztatása után tudott szabadulni (az utolsó csepp a pohárban nála az volt, hogy egy bombariadót kellett volna szerveznie 2019 elején a Fővárosi Törvényszéken, hogy elmaradjon egy büntetőper). Beszélt arról is, hogy a volt NAV-os egy olyan nagybani piacos emberrel is felvette a kapcsolatot, aki még őt hivatali idejében is pénzelte, és akinek állítása szerint olyan szerb gyilkosokkal van kapcsolata, akik bárkit eltesznek láb alól.

Emellett a bűnöző saját elmondása szerint jó kapcsolatot ápolt a Fenyő-gyilkossággal, az Aranykéz utcai robbantással és egy sor alvilági leszámolással összefüggésbe hozott Portik Tamással, így a városban neki van a legnagyobb hatalma.

A kiugrott bűntárs megemlítette azt is, hogy V. Ferenc és a volt adóhatósági munkatárs, valamint Portik állítólagos ismerőse komoly, milliárdos károkat okozó bűnszervezetet irányított, majd hozzátette, azzal hencegtek, hogy a rendőrségnél és a Huszti úton (NAV) is megvannak a megfelelő kapcsolataik.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.