Uniós források: rendkívül közel a megállapodás

Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter Stockholmban, Ágostházy Szabolcs, az európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkár pedig Brüsszelben egyeztet – írta a VG.hu.

Magyar Nemzet
Forrás: VG.hu2022. 07. 18. 18:45
null
20220620 Budapest Navracsics Tibor területfejesztési miniszter fotó: Bach Máté (BPM) Magyar Nemzet Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rendkívül közel van a megállapodás Magyarország és Brüsszel között hazánk európai uniós forrásairól, ennek érdekében ezen a héten is zajlanak a tárgyalások, a kormány pedig az összes nyitott kérdésben konkrét vállalásokat tett – közölte a VG.hu érdeklődésére Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter hivatala.

A magyar helyreállítási tervről és a 2021–27-es időszak kohéziós forrásairól már eddig is folytatott intenzív és konstruktív megbeszélések eredményeképpen a kormány valamennyi nyitott kérdésben olyan konkrét vállalásokat tett, amelyek alkalmasak lehetnek az európai bizottsági jóváhagyásra – hangsúlyozták, hozzátéve: a megállapodás rendkívül közel van, ezt alapozzák meg az e heti tárgyalások is.
A VG.hu megtudta, Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter Stockholmban, Ágostházy Szabolcs, az európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkár pedig Brüsszelben tárgyal annak érdekében, hogy a Magyarországnak járó uniós forrásokról a megállapodások a lehető legrövidebb időn belül megszülethessenek.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a napokban jelentette be, hogy előrehaladtak a tárgyalások az Európai Bizottsággal a helyreállítási alap folyósításáról, a kormány négy fontos területen fogadta el a brüsszeli testület álláspontját: Magyarország akár uniós, akár nemzeti forrásból ír ki pályázatot, egyaránt 15 százalék alá viszi az egyszereplős közbeszerzések arányát, a korrupciós büntetőügyekben az ügyészség döntésével szemben bírósági jogorvoslatnak lesz helye, a kormány által kezdeményezett jogalkotásnál nagyobb teret adnak a társadalmi konzultációnak, csökkentik a gyors jogalkotási lehetőségek arányát.

Emellett a múlt hét végén egy korrupcióellenes munkacsoport létrehozásáról is határozott a kabinet az ország helyreállítási és ellenálló képességi tervének végrehajtására.

A Portfólió hétfői cikkében – budapesti és brüsszeli forrásaira hivatkozva – arról írt, a tárgyalástól függően nem zárható ki, hogy még a brüsszeli nyári szünet előtt elfogadja az Európai Bizottság a 2021–27-es EU-pénzek alapdokumentumát, a partnerségi megállapodást, de pénzek csak akkor érkeznek, miután az egyes fejlesztési programokat is külön-külön elfogadta a testület. A helyreállítási alapból pedig akkor is csak leghamarabb jövő tavasztól jöhet átutalás, ha az idén őszre tényleg megszületik az írásos megállapodás – olvasható a cikkben.

Borítókép: Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter (Fotó: Bach Máté)
 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.