Mit tesz a kormány az ellátásbiztonságért? – Dömötör Csaba válaszolt

Mekkora a hazai tárolók töltöttségi szintje? Miért nem magától értetődő, hogy ezek magyar kézben vannak? Mit tesz a kormány az ellátásbiztonságért? – ezekre a kérdésekre adott választ közösségi oldalára feltöltött videójában Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára.

Forrás: Facebook2022. 07. 28. 13:43
DÖMÖTÖR Csaba
Budapest, 2022. július 18. Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára napirend elõtti felszólalásra válaszol az Országgyûlés rendkívüli plenáris ülésén 2022. július 18-án. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Most, hogy már az is kérdés, hogy lesz-e egyáltalán elég gáz Európában, egyre nagyobb figyelmet kapnak a gáztárolók. Érdemes megnézni, hogy Magyarország hogy is áll ezen a téren– kezdte Dömötör Csaba a hivatalos közösségi oldalán megosztott videóban.

Gyakran hivatkoznak magasabb töltöttségi aránnyal rendelkező országokra, de ez csalóka lehet, mert Csehországban például 80 százalékos a töltöttségi szint, de ott 45 százalékkal kisebb a kapacitás.– Az, hogy vannak magyar tulajdonban lévő gáztárolók, az egyáltalán nem magától értetődő. A szocialista kormányok idején ugyanis, micsoda meglepetés, a hazai tárolók külföldi kézbe kerültek. 2006-ban az E.ON vette meg őket – folytatta Dömötör Csaba.

– Ez a kormány volt az, az Orbán-kormány, amelyik a visszavásárlásukról döntött 2012-ben, és egy évvel később ez sikerült is. És hogy mit mondtak erre a baloldaliak? Azt, hogy az egész egy nagy pénzégetés, de ez nem minden, mert a DK még feljelentést is tett – szögezte le a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára.

– És hogy milyen nagyságrendekről van szó? Az E.ON-tól visszavásárolt gáztárolók akkora kapacitásúak, mint a teljes éves magyar lakossági gázfogyasztás. Na, milyen jó, hogy újra hazai kézben vannak.
Egyébként Magyarországon öt nagy gáztároló van. Hogyha ezeket együttesen nézzük, akkor elmondhatjuk, hogy Európában mi rendelkezünk az egyik legnagyobb tárolókapacitással. A kormány egyébként sokféle, más módon is dolgozik az ellátás biztonságáért. Hosszú távú szerződések garantálják a folyamatos töltést, megépült a török áramlat csatlakozása, és számos más interkonnektor is épült, amelyeknek az a célja, hogy más útvonalon is érkezhessen gáz hazánkba. Nem mellékes az sem, hogy jelentősen bővült a napelem-kapacitásunk is. Ez a környezetvédelmi szempontok mellett azt is segíti, hogy mérsékeljük a függőségünket.

Olyan megoldásokra van szükség, amelyek erősítik a saját lábon állást, figyelembe veszik Magyarország adottságait, és nem veszélyeztetik az ellátás biztonságát. Reméljük, hogy az Európai Unióban is ez a megközelítés lesz az irányadó – zárta sorait Dömötör Csaba a hivatalos közösségi oldalán megosztott videóban.

Borítókép: Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.