A kormány minden lehetőséget megvizsgál, hogy biztosítsa Magyarország energiaellátását

A brit energiaszolgáltatók azt javasolják, hogy egy hidegebb nap a háziállataikat ölelgessék otthonaikban az emberek.

Bákonyi Ádám
2022. 07. 12. 10:18
20220323 Tiszaújváros Évente 200 ezer tonna poliolt állít majd elő az elkészülő gyár, amely 200 embert foglalkoztat majd, elhelyezték a MOL Petrolkémiai Zrt. propilén üzem alapkövét. Fotó: Vajda János VJ Észak-Magyarország Képen: Koncz Zsófia országgyűlési képviselő Fotó: Észak-Magyarország/Vajda János
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Ahogy a kormány lesújt a katás adózókra, úgy fog lesújtani ránk a klímaváltozás is, hogyha nem cselekszünk azonnal – mondta napirend előtt Kanász-Nagy Máté. Az LMP képviselője érthetetlennek nevezte, hogy miközben nyilvánvalóvá vált, hogy a szénhidrogénektől teljes mértékben meg kell szabadulni, a kormány szeretné megnyitni a makói árokban lévő palagázmezőket.– Miért van szükség a többletgáz kitermelésére, csak nem attól félnek, hogy Oroszország el fogja zárni a gázcsapokat? – kérdezte Kanász-Nagy Máté, aki megújuló energiákat, köztük szélenergiát, illetve országos szigetelési programot ajánlott a kormány figyelmébe. 

Válaszában Koncz Zsófia hangsúlyozta, hogy Magyarország számára kiemelt cél a környezet védelme és a klímaváltozáshoz való alkalmazkodás. Az államtitkár emlékeztetett: a klíma- és természetvédelmi akcióterv részeként a kormány többek között felszámolja az illegális hulladéklerakókat, lehetővé teszi az üveg- és műanyag palackok, illetve fémdobozok visszaváltását, támogatja az elektromos autók megjelenését, növeli a megújuló energiaforrások arányát, ezen belül is a napenergiáét. Koncz Zsófia ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy mindeközben háború van, és az Oroszországgal szembeni szankciók eredményeként az energiaárak drasztikusan emelkednek, ami jelentősen gyengíti Európát.

 – Azt látjuk, hogy ebben a környezetben Ázsia, Kína folyamatosan fejlődik, az Egyesült Államokra teljesen más hatással, Európára pedig nagyon kedvezőtlen hatással van a jelenlegi helyzet – fogalmazott az államtitkár. 

Hozzátette: aligha lehet megoldás erre a problémára a holland kormány ajánlása, miszerint senki se zuhanyozzon öt percnél hosszabban, vagy a brit energiaszolgáltatóké, hogy egy hidegebb nap a háziállataikat ölelgessék otthonaikban az emberek.

 – Ebben a helyzetben nagyon nagy felelőssége van a kormánynak és az Országgyűlésnek is abban, hogy Magyarország energiaellátottságát biztosítsuk, és ezzel kapcsolatban minden lehetőséget megvizsgáljunk. Arra kérem a képviselő urat, hogy ebben a háborús helyzetben ilyen szemmel nézze az energiaellátás kérdését, és ebben támogassa a kormány munkáját – zárta szavait Koncz Zsófia.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.