Republikon Intézet: A baloldal még nem lépett túl az áprilisi választáson

Ez szavazói oldalon a passzivitásból, a pártok oldaláról pedig a közös jelöltek hiányából látható.

Magyar Nemzet
2022. 07. 01. 9:37
null
2022.06.26 Eger Időközi választás Eger 07-es számú egyéni választókerületében. Huszár Márk HM Heves Megyei Hírlap Fotó: Huszár Márk
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Láthatóan a Fidesz–KDNP-nek kedvez az időközi választás eredménye, hat polgármesterrel és tizenhárom önkormányzati képviselővel gyarapodtak – olvasható a Republikon Intézet Észrevételek a 2022. június 26-i időközi önkormányzati választásokról című elemzésében.

Mint írják, a részvétel meglehetősen alacsony volt ezen az időközi választáson, még időközi választáshoz képest is, az alacsony részvétel és az ellenzéki pártok gyengébb szereplése mögött az országgyűlési választás közelsége és az „élmény frissessége” állhat 

– véli az intézet.

A 19 település önkormányzatiképviselő-választásán a Fidesz–KDNP-jelöltek átlagosan a szavazatok 62 százalékát kapták; az ellenzéki pártok átlagos szavazataránya pedig harminc százalék volt.

Az elemzés szerint sem az együttműködő pártok, sem a szavazóik nem léptek még túl az áprilisi választáson, ez szavazói oldalon a passzivitásból, a pártok oldaláról pedig a közös jelöltek hiányából látható. A Fidesz polgármesterjelöltjeinek például sehol nem volt ellenzéki kihívója, még Keszthelyen sem, így viszonylag kis energiabefektetéssel tudták jelöltjeiket pozícióba juttatni.

A teljes elemzés a linkre kattintva érhető el.

Borítókép: Időközi választás Eger 07-es számú egyéni választókerületében (fotó: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.