A mai kánikula okozhat egészségügyi problémákat

A legmagasabb nappali hőmérséklet 33, 39 fok között valószínű, késő estére 21 és 30 fokra hűl le a levegő.

Forrás: Met.hu/Köpönyeg2022. 08. 18. 6:50
null
Budapest, 2022. július 20. Járókelõk hûsölnek egy szökõkútnál a harmadfokú hõségriadó alatt a belvárosi Szabadság téren 2022. július 20-án. Ezen a napon életbe lépett az országos tisztifõorvos által július 23-án éjfélig elrendelt harmadfokú hõségriasztás. Az elõrejelzés szerint többfelé 35 Celsius-fok feletti, helyenként akár 40 Celsius-fok közeli csúcsértékeket is mérhetnek és sok helyen még hajnalban is 20 fok felett alakul a hõmérséklet. MTI/Balogh Zoltán Fotó: Balogh Zoltán

A legmagasabb nappali hőmérséklet 33, 39 fok között valószínű, késő estére 21 és 30 fokra hűl le a levegő.

Többnyire derült lesz az ég, kevés fátyol- és gomolyfelhő zavarja a napsütést.

 Csapadék nem valószínű. A Dunántúlon megélénkül, néhol meg is erősödik a déli, délnyugati szél, másutt többnyire mérsékelt marad a légmozgás – írja a Met.hu.

 A legmagasabb nappali hőmérséklet 33, 39 fok között valószínű, késő estére 21 és 30 fokra hűl le a levegő.

Forrás: Met.hu

Derült vagy fátyolfelhős lesz az ég, de a Dunántúl nyugati felén több lehet a felhő és ott nem zárható ki a záporok, zivatarok kialakulása a hajnali órákban, másutt csapadék nem várható. A délkeleti szél helyenként megélénkül. 

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 16 és 24 fok között valószínű.

Orvosmeteorológia

Fronthatás nem terheli szervezetünket – írja a Köpönyeg.

A kánikula okozhat egészségügyi problémákat.

 A hőség leginkább az időseket, és a szív- és érrendszeri betegeket viseli majd meg, de az egészséges szervezet számára is megterhelő lesz. A megfigyelések szerint ilyenkor fáradékonyság és indokolatlan fáradtságérzet, fejfájás, aluszékonyság léphet fel. 

A szív- és érrendszeri betegeknél gyakori lehet a szédülés, vérnyomás-ingadozás. 

Felerősödhetnek a keringési zavarok, vizesedés, nehézlégzés jelentkezhet. Erős lesz az UV-sugárzás, valamint a hőguta és a leégés veszélye, ezért célszerű a megfelelő védelemről gondoskodni és kerülni kell a déli, kora délutáni órákban a közvetlen napozást.

Borítókép: járókelők hűsölnek egy szökőkútnál a harmadfokú hőségriadó alatt a belvárosi Szabadság téren (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.