A szent ünnepen akartak rendőrökre támadni

A TEK felszámoló egysége fogta el a Bács-Kiskun vármegyei férfit, aki kétszáz fős csoportot szervezett az interneten, hogy augusztus 20-án Budapesten rendőrökre támadjon. A támadáshoz gázpalackokat és külföldről, weben rendelt nagy teljesítményű petárdákat kívántak felhasználni. A főnököt letartóztatta a bíróság.

2022. 08. 24. 10:34
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Letartóztatásban egy férfi, aki rendőrök elleni támadásra készült augusztus 20-án, közölte lapunkkal a Központi Nyomozó Főügyészség, hozzátéve: a bíróság egyetértett a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség letartóztatásra irányuló indítványával.

Az elfogott férfit letartóztatta a bíróság (Fotó: TEK/Ügyészség)

A megalapozott gyanú szerint egy Bács-Kiskun megyei férfi azt határozta el, hogy az augusztus 20. napi budapesti közterületi rendezvények biztosításában résztvevő rendőrök ellen követ el társaival erőszakos cselekményeket.

Ennek érdekében a 34 éves férfi augusztus 16-án üzenetküldő alkalmazásban hozott létre egy – mintegy kétszáz főt számláló – csoportot azzal a céllal, hogy a hivatalos személyek elleni erőszakos bűncselekmények elkövetésére hívjon fel, ilyen bűncselekmények elkövetését megszervezze, illetve ahhoz társakat toborozzon.

Az elkövető a rendőrök elleni támadáshoz szükséges eszközöket – így gázsprayt, gázöngyújtó töltőgázt, illetve különböző kiszerelésű pirotechnikai eszközöket – is beszerzett.

A nyomozó ügyészség a férfit a Budapesti Rendőr-főkapitányság közreműködésével beazonosította, majd a Terrorelhárítási Központ segítségével őrizetbe vette és hivatalos személy elleni erőszak előkészületének vétsége miatt gyanúsítottként hallgatta ki.

Az ügyészség az augusztus 19-én tartott több helyszínt érintő összehangolt bűnügyi akcióban a Készenléti Rendőrség segítségével az elkövető lakásán végrehajtott kutatás alkalmával – informatikai eszközök mellett – különböző pirotechnikai eszközöket foglalt le. 

Az elkövető által külföldről rendelt nagy teljesítményű petárdák éppen a kutatás idején érkeztek meg.

A házkutatás alatt érkezett meg külföldről a nagy hatékonyságú petárdaszállítmány (Fotó: TEK/Ügyészség)

A bíróság az ügyészség indítványára a büntetlen előéletű gyanúsított letartóztatását augusztus 21-én – arra figyelemmel, hogy fennáll a bizonyítás megnehezítésének veszélye – egy hónapi időtartamra elrendelte. A döntés ellen a gyanúsított – aki egyébként tagadta a bűncselekmény elkövetését – és védője fellebbezést jelentett be.

A nyomozó ügyészség a csoport tagjai közül még egy 35 éves férfit hallgatott ki gyanúsítottként, aki a cselekmény elkövetését elismerte. A férfi szabadlábon védekezik.

Jogász körökből felhívták lapunk figyelmét arra, hogy a Büntető törvénykönyv szerint, aki hivatalos személy elleni erőszakra irányuló előkészületet követ el, vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A büntetőeljárás során azonban – tekintettel a nagy hatásfokú petárdákra, amelyekkel akár életveszélyes sérülés, illetve halál is okozható – elképzelhető, hogy az elkövetett bűncselekmény minősítése terrorcselekmény előkészületére változhat. Ez pedig 2–8 évvel büntetendő a Btk. szerint.

Borító: A TEK fogta el a kétszáz fős csoportot szervező főnököt (Forrás: TEK/Ügyészség)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.