Riasztást kaptak a magyar Gripenek

A balti légteret védő magyar vadászgépeket egy orosz repülőgép miatt kellett riasztani.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 08. 18. 13:05
null
Kecskemét, 2019. december 17. A megújult kecskeméti légi bázisra Pápáról visszaérkezõ Gripen vadászrepülõgépek 2019. december 17-én. A kecskeméti bázist a NATO biztonsági beruházási programja keretében, valamint a Modern városok program részeként vegyes - katonai és polgári - használatú repülõtérré fejlesztették. A fél évig tartó felújítás alatt a Magyar Légierõ 12 Gripenje Pápán állomásozott. MTI/Ujvári Sándor Fotó: Ujvári Sándor

A balti légteret védő magyar vadászgépeket egy orosz repülőgép miatt kellett riasztani.

A 2022-es NATO Balti Légtérrendészeti misszió keretében megkapták idei első éles riasztásukat a balti légteret védő magyar Gripenek – tájékoztatott a honvédelmi miniszter csütörtökön a közösségi oldalán. Szalay-Bobrovniczky Kristóf beszámolója szerint a magyar vadászokat egy azonosítatlan repülőgép miatt riasztották kora hajnalban. A Gripenek a nemzetközi eljárásrendnek megfelelően azonosították a Balti-tenger felett déli irányba tartó, IL–76 típusú orosz repülőgépet, majd visszatértek a litvániai, Siauliai repülőbázisra.

Újra bizonyította felkészültségét a magyar légierő

– rögzítette a tárcavezető, továbbá felidézte, hogy a Magyar Honvédség augusztus elsejétől négy hónapon keresztül csaknem nyolcvan katonával és négy Gripen harci repülőgéppel, vezető nemzetként – Németországgal, Csehországgal és Olaszországgal közösen, NATO-parancsnokság alatt – látja el a balti országok légtérrendészeti feladatait. 

Borítókép: Gripen vadászrepülőgépek (Fotó: MTI/Ujvári Sándor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.