Czeglédi Gyula polgármesterként is a nyitottság politikáját képviseli

Azt szeretném, hogy a 2019-ben elindított munka eredményeként a város harmonikusan fejlődjön, az emberek nyugodtabbak legyenek és Hajdúszoboszlón mind többen élhessenek klasszikus polgári életet – jelentette ki lapunknak a város első embere. Czeglédi Gyula, aki ebben az évben elnyerte az Év polgármestere díjat, úgy véli: az emberek a kitüntetés odaítélésében azt a nyitottságot, partnerséget ismerték el, amivel ő a hajdúszoboszlóiakhoz és a térségben élőkhöz fordult.

2022. 09. 23. 6:30
null
20220913 Hajdúszoboszló Czeglédi Gyula Hajdúszoboszló polgármestere Fotó: Mirkó István (MI) Magyar Nemzet Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az országos online szavazás alapján ön nyerte el a Szféra Kft. által alapított Év polgármestere díjat, amelyet Komáromban vehet át a 27. városi polgármesterek randevúja elnevezésű rendezvényen, amelynek fővédnöke Pintér Sándor belügyminiszter. Mi volt az első gondolata, amikor megtudta, hogy ön kapja az elismerést?
– Először az a kérdés merült fel bennem, hogy miért pont engem találtak méltónak a díjra. Ez a kérdés már csak azért is jogos volt, hiszen csupán kevesebb mint három éve lettem Hajdúszoboszló polgármestere, előtte a turisztika területén dolgoztam évtizedekig. Aztán a bennem felötlött kérdést igyekeztem megválaszolni, és arra jutottam, a díj elnyerésénél közrejátszhatott, hogy nemcsak helyben ismernek nagyon sokan, hanem országosan is. Ez annál inkább így van, mert korábban a hajdúszoboszlói fürdő és a Magyar Fürdőszövetség vezetőjeként, a Magyar Egészségturizmus Marketing Egyesület alapító elnökeként nemcsak a helyi emberekkel találkoztam sokat, hanem a környékbeli polgármesterekkel, szakmai körökkel is tartottam a kapcsolatot, többekkel szoros barátság alakult ki.

– A díjat az állampolgárok szavazatai alapján ítélik oda. Mégis mit gondol, minek köszönheti az elismerést?
– Az embereknek szimpatikus lehet az a nyitottság, ami engem jellemez. A korábbi években általánossá vált stílus, hangnem és munkamódszer a legtöbb hajdúszoboszlóinak már nem tetszett. Emellett a díj elnyerésében közrejátszhatott az is, hogy tősgyökeres hajdúszoboszlói vagyok.

– Mint ahogy említette, csupán szűk három éve került a polgármesteri székbe. Mi a titka? Hogy tudta ilyen rövid idő ezt a sikert elérni?
– Nincs különösebb titok. Az emberek azt értékelhették, hogy azokat a célokat, amiket 2019-ben kitűztünk, minden nehézség ellenére igyekeztünk és továbbra is igyekszünk elérni, a város pedig szépen fejlődik. A polgármesteri programom több elemét sikerült megvalósítanunk.

– Elődje, Sóvágó László 1994 és 2019 között vezette a várost. Mi az, amit másképpen csinál hozzá képest?
– A legfontosabb változás talán az volt, hogy meghirdettük a nyitottság politikáját. Korábban volt egy mondás, hogy Hajdúszoboszló egy köztársaság, amely mindent meg tud oldani. Én viszont azt gondolom, hogy ez nem jó hozzáállás, mert együttműködéssel, partnerséggel és összefogással sokkal többre jutunk. Ennek szellemében nyitottunk a környezetünk, például a sárréti kistérségek felé, az ottani kistelepülések nagyra értékelik a felkínált partnerséget. Mellesleg én is sokat tanultam az ottani polgármester kollégáktól. Én Debrecennel, Papp László polgármesterrel is kiválóan együtt tudok működni a gazdaságépítés, a közlekedés, a sport vagy éppen a kultúra területén, és a hajdú-bihari megyeszékhely dinamikus fejlődése ránk is hatással van. Nem felejtkezünk el a többi hajdúvárosról sem, amelyekkel szintén együttműködünk, és közösen ápoljuk a hagyományainkat. Jellemző, hogy miként Bocskai idejében, most is keleti és nyugati irányban is küzdünk az ország függetlenségéért. Keletről a népvándorlók, a betolakodók jönnek, míg nyugaton a brüsszeli bürokráciával harcolunk. Fontos kiemelnem azt is, hogy helyben is mindenkivel együttműködünk, így a vállalkozásokkal és a civil szervezetekkel is tartjuk a kapcsolatot, a fiatalokra és a nyugdíjasokra pedig kiemelten figyelünk.

– Volt olyan dolog, amit továbbvitt a korábbi időszakból?
– A folyamatban levő beruházásokat természetesen befejeztük, így például a Zöldvárosért pályázat fejlesztését is végigvittük. Az akkori beruházásokat az jellemezte, hogy azoknál nem látszott a koncepció. A fejlesztéseknél szemléletváltásra, tervezésre van szükség.

– Mit tart a polgármesterként elért legnagyobb eredményeknek?
– Büszke vagyok arra, hogy minden nehézség ellenére Hajdúszoboszló turizmusa kirobbanó formában van, és a vidéki turisztikai települések toplistáján az élen vagyunk a legtöbb vendégéjszakaszámmal. Amúgy mindent fontosnak tartok, amit a polgármesteri programomból elértünk.

Több mil­liárd forintos nyertes pályázataink révén megkezdtük a város lakókörnyezetében tapasztalható hibák javítását, az élhető város programban az utak, a belvíz-elvezetés és szabadidős sportfunkciók fejlesztését.

A partnerkapcsolatok építése mellett javítottuk kapcsolatunkat a vállalkozókkal, amelynek eredményeként új munkahelyteremtő beruházások indultak el. A rászoruló nyugdíjasoknak ingyenessé tettük a szemétszállítást. Megkezdődtek egy új multifunkcionális központ létesítésének előkészületei. Nagyon friss az élmény, mert a napokban derültek ki a Top plusz pályázatok eredményei. Mi voltunk a legsikeresebbek a megyében, mert négy pályázatunk is nyert, és így a legtöbb pénzt tudjuk elhozni. Ebben olyan célokra kapunk támogatásokat, mint például hogy két óvodát energetikailag korszerűsítsünk, egyet pedig teljeskörűen felújítsunk. Rendbe tesszük a főúton, a Szilfák alján, a régebbi részen levő tömbházak belső udvarait, ehhez később még útépítések is kapcsolódnak. Van egy elhanyagolt sportpályánk, amit szintén felújítunk a mai kornak megfelelően, ott egy szabadidős sportcentrum jöhet létre. Továbbá rendbe tesszük a Hóvirág utcát is. Fontos az is, hogy befejezés előtt áll a Szent István park és a Mátyás király sétány kétmilliárd forintos felújítása, amely várhatóan ősszel készül el. S büszkék vagyunk arra is, hogy a fürdőn belül tavaly átadtuk a prémiumzónát, ami még korábban az én koncepcióm alapján indult el.

– Mit értékelhetnek a választópolgárok többre: a fejlesztéseket vagy azt, hogy törődnek a személyes problémáikkal?
– Úgy vélem, hogy a mostani nehezebb időszakban, amelynek a végét nem látjuk, sokkal fontosabb az emberekkel való személyes foglalkozás, mint a beruházások, noha azért az utóbbiakra is szükség van. Az augusztus 20-i beszédemben meghirdettem: nekünk a legfontosabb feladatunk most az lesz, hogy ebben a városban mindenki létbiztonságát megteremtsük. Éhen nem halhat senki, meg nem fagyhat senki. Gondoskodnunk kell a rászorulókról, és a szociális iroda tájékoztatása szerint ehhez meg is lesz a forrásunk. A fejlesztésekkel tovább kell dolgoznunk, azokat elő kell készítenünk és tovább kell vinnünk, de az embereket most a mindennapok nehézségei foglalkoztatják. Nagyra értékelik, hogy a kisebb fejlesztéseket, karbantartásokat jövőre a lakóövezetekbe, a közterületekre visszük: utakat, járdákat, belvízelvezető árkokat teszünk rendbe, fákat gallyazunk, facsemetéket ültetünk.

– Mielőtt polgármester lett, a civil életben komoly karriert épített. Minek vette ebből a legnagyobb hasznát városvezetőként?
– Talán a közvetlenségnek és annak, hogy korábban is mindig csapatban gondolkodtam. A fürdőnél lapos ­hierarchiát építettünk ki, alattam volt öt szakmai igazgató, akik alá tartoztak a középvezetők. Emellett szakmai csoportokat is működtettünk horizontálisan, és ez a rendszer rendkívül hatékonynak bizonyult. Ez a szemlélet az önkormányzati, bürokratikus rendszerben nehezebben működik, itt még sokat kell tanítanom a kollégákat az együttműködésre. Sokan még úgy gondolkodnak, hogy „ez az én házam, az én váram”, de ez a hozzáállás nem jó. Sokkal többre megyünk, ha együtt dolgozunk.

– Három év elegendő lehetett arra, hogy felmérje, mire van még szüksége a városnak. Hogyan fejlesztené tovább Hajdúszoboszlót?
– Sok elképzelésünk van. Tervezzük, hogy a város szélén létrehozunk egy kisebb ipari övezetet két okból. Egyrészt azért, mert a város központjában vagy ahhoz közel nagyon sok vállalkozás működik, és a településen belül, a lakóövezetben például egy tüzépnek nincs helye. Emellett arra is számítunk, hogy máshonnan is érkeznek majd Hajdúszoboszlóra vállalkozások, cégek, és az új ipari övezet ezek letelepedését is szolgálhatja. Van egy multifunkcionális rendezvénycsarnok pályázatunk, ahol már a kivitelezőt is kiválasztottuk, most azt várjuk, hogy a jelenlegi nehéz helyzetben megkapjuk-e a zöld lámpát vagy sem. Reméljük, hogy pozitív visszajelzést kapunk, és egy konferenciaközponttal újabb nagy lendületet tudunk adni a város turizmusának. Ezzel a beruházással összefüggésben a szabadidőparkunkat is fejlesztenénk, bővítenénk. Szeretnénk továbbá egy fedett játszóházat is kialakítani Hajdúszoboszlón, ahol a gyerekek ősztől tavaszig kikapcsolódhatnának.

– A fejlesztéseket nehezítheti az energiaválság. Ez ügyben mennyire van nehéz dolga?
– A városnak továbbra is a turizmus a legfontosabb ágazata, még akkor is, ha a mezőgazdaság is erős helyben. A fürdőnél szerencsére az elmúlt évtizedekben olyan energetikai rendszert alakítottunk ki, aminek köszönhetően a létesítmény fenntarthatósága biztosított lesz a jövőben, télen is. Így a szálláshelyek is életben maradhatnak. A városi intézmények helyzete ennél bonyolultabb. Az elektromos áram szempontjából jól állunk, mert 2023 végéig fix áras szerződésünk van, aminek köszönhetően a korábbi kedvező áron kapjuk a villamos energiát. A gázzal kapcsolatban nagyobb problémánk van, ez ügyben még tárgyalunk, a közgyűlés döntése értelmében új eljárást indítottunk. A szabályokat betartva próbálunk a lehető legkedvezőbb áron gázhoz jutni.

– Milyennek szeretné majd látni Hajdúszoboszlót, amikor idővel átadja utódjának a polgármesteri széket?
– Azt szeretném látni, hogy egyre több fiatal marad itt, és nem mennek más nagyvárosokba, netán külföldre. Nem állunk rosszul az újszülöttek területén sem, mert 2020-ban a legmagasabb volt a születések száma városunkban. Tudom, hogy a település vezetése egy folyamat, amiből egyszer majd én is kiszállok, de ez a terveim szerint még nem 2024-ben lesz, van bennem ambíció a következő ciklusra is. Ami a polgármesterséget illeti, nekem a fő művem a fürdő irányítása volt, Hajdúszoboszló vezetése már a sors ajándéka. Arra törekszem ugyanakkor, hogy az emberek bizalmából a lehető legjobban irányítsam a várost. Egy olyan úton szeretnék továbbmenni, ahol a település is szépül, és az emberek lelkülete, szellemisége is tovább fejlődik. Azt szeretném, hogy a 2019-ben elindított munka eredményeként Hajdúszoboszló harmonikusan fejlődjön, az emberek nyugodtabbak legyenek és a városban egy klasszikus polgári életet élhessenek. Ennek megvalósításához igyekszem sok tehetséges, lokálpatrióta fiatalt magam mellé venni, hogy majd idővel legyen kinek átadni a stafétát.

Borítókép: Czeglédi Gyula Hajdúszoboszló polgármestere (Fotó: Mirkó István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.