Kétes múltú „miniszterek” Dobrev árnyékkormányában + videó

Árnyékkormány megalakulását jelentette be Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció európai parlamenti képviselője. Ebben a múlt arcai bukkantak fel, bár akadnak benne a szélesebb közvélemény előtt kevésbé ismert politikusok is. A különböző feladatkörök és minisztériumok sorából feltűnően hiányzik az igazságügy, és az is ellentmondani látszik a sokat hangoztatott nemek közötti egyenlősdinek, hogy nagyon alacsony az árnyékkabinetben a nők száma.

2022. 09. 23. 20:14
VARJU László; KORDÁS László; MOLNÁR Csaba; DOBREV Klára; BENEDEK Szilveszter; KÁLMÁN Olga; BODNÁR Zoltán; KOMÁROMI Zoltán; BARKÓCZI Balázs; GY. NÉMETH Erzsébet; DÁVID Ferenc; RÓNAI Sándor; SZANISZLÓ Sándor; SZITKA Péter; ARATÓ Gerge
Budapest, 2022. szeptember 19. Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció (DK) európai parlamenti képviselõje, a párt árnyék-miniszterelnöke (elöl, k) és az árnyékkormánya tagjai a budapesti Off Kultúrszövõgyár Rendezvényközpontban tartott sajtótájékoztatón 2022. szeptember 19-én. A felsõ sorban: Szitka Péter, Kazincbarcika polgármestere, a vidéki önkormányzatokért felelõs fõtanácsadó, Szaniszló Sándor XVIII. kerületi polgármester, önkormányzati árnyékminiszter, Oláh Lajos parlamenti képviselõ, környezetvédelmi és klímaügyi árnyékminiszter, Gy. Németh Erzsébet, a DK alelnöke, szociális és nyugdíjügyi árnyékminiszter, Varju László, a párt alelnöke, energia- és rezsiügyi árnyékminiszter, Dávid Ferenc, a DK országgyûlési képviselõje, gazdasági árnyékminiszter, Benedek Szilveszter, a Veszprém megyei közgyûlésben dolgozó képviselõ, mezõgazdasági árnyékminiszter, Kálmán Olga parlamenti képviselõ, az árnyékkormány szóvivõje (b-j). Az alsó sorban: Komáromi Zoltán országgyûlési képviselõ, egészségügyi árnyékminiszter, Mustó Géza, a X. kerület rendvédelemért, közbiztonságért felelõs alpolgármestere, az árnyékormány belügyminisztere, Rónai Sándor, a DK EP-képviselõje, árnyék-külügyminiszter, Molnár Csaba, a DK ügyvezetõ alelnöke, árnyék-kancelláriaminiszter, Bodnár Zoltán árnyék-pénzügyminiszter, Arató Gergely parlamenti képviselõ, a kormányprogramért felelõs árnyékminiszter és Kordás László bér- és munkaügyi árnyékminiszter (b-j). MTI/Kovács Anikó Fotó: Kovács Anikó
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megalakította a Demokratikus Koalíció (DK) árnyékkormányát Dobrev Klára. A párt európai parlamenti képviselője, Gyurcsány Ferenc bukott miniszterelnök felesége nem véletlenül időzítette erre az időszakra a DK árnyékkabinetjének megalakítását, ugyanis a párt népszerűsége csökken, amit a baloldal elfoglalásával próbál ellensúlyozni a Gyurcsány házaspár. 

DOBREV Klára; GYURCSÁNY Ferenc
Az árnyék-miniszterelnök Dobrev Klára mögött felsejlik Gyurcsány Ferenc bukott miniszterelnök alakja. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A kommunista múlt

Az árnyék-miniszterelnök Dobrev Klárával a kommunista régmúlt öröklődik tovább, hiszen nagyapja Apró Antal volt, aki  1956 után szerepet játszott Nagy Imre miniszterelnök és mártírtársainak bitófára juttatásában. A munkás-paraszt kormányért és a pártért tett szolgálat jutalma nem maradt el: az MSZMP kiutalta az Apró családjának egy orvos házaspár II. kerületi, Szemlőhegy utcai villája nagyobbik lakrészét, ahol unokája és annak férje, Gyurcsány Ferenc mindmáig együtt tengetik életüket. Apró Antal lánya Apró Piroska, Dobrev Klára édesanyja, aki szintén kiemelt szerepet játszott a pártállam idején, mivel a rendszerváltásig a kereskedelmi miniszter helyetteseként tevékenykedett. A rendszerváltás után sem engedte el a kezét a baloldali hálózat, mert 1994-ben a Horn-kormány miniszterelnöki kabinetirodáját vezette címzetes államtitkárként, majd különböző bankok igazgatótanácsában elnökösködött.

Az árnyék-kancelláriaminiszter posztját Molnár Csaba tölti be, aki 2014 óta szintén a DK európai parlamenti képviselője. Annál is inkább meglepő a politikus árnyékkormányba kerülése, mert már úgy látszott, hogy elég jól berendezkedett Brüsszelben: fiát is ott járatja elit iskolába havonta mintegy hárommillió forintért. Eközben Molnárnak nem esik nehezére a magyar gyerekek taníttatásáért aggódni, aminek időként hangot is ad, mint arról lapunk korábban beszámolt.

GYURCSÁNY Ferenc; MOLNÁR Csaba; DOBREV Klára
Molnár Csaba a főnökei társaságában. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A „legtisztább kéz”

Sokaknak ismerősen csenghet Bodnár Zoltán neve, ő  árnyék-pénzügyminiszter lett Dobrev Klára árnyékkormányában. Igazi politikai kalandort igazolt a csapatba Gyurcsány neje.

Bodnár megfordult már az Eximbank élén, ahol szokatlan módját választotta a vállalatok exporttámogatásának. Tízmilliárdokat adott nekik plázaépítésre, ám a cégek az építkezés helyett 27 milliárd forintos kárt hagytak maguk után. Emellett Bodnár neve felbukkant a 2000-es évek elejének hírhedt brókerbotrányában, a Kulcsár Attila körül kirobbant pénzügyi manőverekkel összefüggésben is. 

Bodnár jelenleg a terézvárosi vagyonkezelő vezetőjeként fejti ki tevékenységét, és úgy tűnik, nagy veszteség lenne a kerületnek, ha igazi pénzügyminiszterként dolgozhatna, mert Soproni Tamás polgármester szerint „ő a legtisztább kezű szakember”. A Magyar Nemzeti Bank alelnöki pozícióját egykor betöltő politikusról egyébként is kijelenthető, hogy inkább a pénzügyek terén arat sikereket, mert politizált már a megszűnt SZDSZ-ben, de nyolc évvel ezelőtt a Liberálisok főpolgármester-jelöltjeként kampányolt össze magának szerény két százalék körüli eredményt.

Rónai Sándort nevezték ki az árnyékkormány árnyék-külügyminiszterének. Nem biztos, hogy Magyarországra békepártiként gondolnának a nagyvilágban, ha igazi miniszter lehetne, mert Rónai az idei kampányban sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy Magyarország nem szállít fegyvert Ukrajnába

A kormányprogramért felelős árnyékminiszter Arató Gergely lett Dobrev Klára testületében. Az biztosnak látszik, hogy a bűnbakkeresés profi módon megy Aratónak, mert az idei választások ellenzéki bukásának felelősét is sikeresen megtalálta: szerinte a kormánypártok tehetnek az ellenzéki kudarcról, mert ők erőltették a közös listát az ellenzékre.

ARATÓ Gergely
Arató Gergely szerint a kormány felelős a baloldali vereségért. Fotó: MTI/Kovács Attila

A homályos múlt

Nagy homály fedi a DK-s árnyék-belügyminiszter, Mustó Géza múltját, aki Kőbánya alpolgármestere. Bár biztosított volt a lehetőség, hogy a kamera előtt tisztázza magát, Mustó Géza árnyék-belügyminiszter nem élt ezzel, hanem a riportert a sajtóosztályhoz irányította, ahonnan azóta sem érkezett válasz a feltett kérdésekre. 

Mustó Gézáról lapunk megtudta, hogy a multik világából érkezett gazdasági szakemberként igyekezett feltüntetni magát, pedig még az alpolgármesteri megbízatása előtt is az állástalanok táborát gazdagította. Az is furcsa vele kapcsolatban, hogy szakmai életútjáról semmilyen hitelt érdemlő információ nem található.

Kordás Lászlót nevezték ki az árnyékkormány bér- és munkaügyi posztjára. Kordás az MSZP színekben kezdte pályafutását, majd mindkét Gyurcsány-kormány idején a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium politikai államtitkára volt. Az Orbán-kormányok alatt a szakszervezeti vonalon folytatta pályafutását, először a Közmunkás Szakszervezet főtitkáraként, majd a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnökeként pártolta a munkásokat. Utóbbi szerepében már az Orbán-kormányra mutogatva terelte politikai síkra a minimálbérről szóló szakértői vitát. Emlékezetes Kordás László éhségmeneten történt részvétele is, ami akkoriban azért kapott nagy visszhangot, mert kiderült a munkásokért harcoló milliomosról, hogy a nagy éhezés közben futotta neki egy tíz évvel ezelőtti áron kétmillió forint értékű Harley-Davidson motorkerékpárra.

A kórházak számának csökkentését javasolta Komáromi Zoltán egészségügyi árnyékminiszter. Ezenkívül az emlékezetes megmozdulásai között tartható számon az is, amikor 

Márki-Zay Péter bukott kormányfőjelölt egészségügyi szakpolitikusaként megígérte a népszavazáson eltörölt vizitdíj és kórházi napidíj visszahozását. Emellett nagy publicitást kapott a sajtóban a keleti vakcinák elleni hangulatkeltése, de vizionálta már a magyar egészségügy összeomlását is.

Megjegyzendő, hogy nem ez a baloldali politikus első árnyékkormányban játszott szerepe, ugyanis Komáromi Zoltán Karácsony Gergely 2018-as országgyűlési választások előtt felállított árnyékkormányának is egészségügyi árnyékminisztere volt.

Komáromi Zoltán már tagja volt egy bukott árnyékkormánynak. Fotó: Teknős Miklós

Varju László MSZP-s dezertőr szerezte meg a Gyurcsány–Dobrev tandem árnyékkormányának energia- és rezsiügyi árnyékminiszteri székét. Sokan emlékezhetnek arra, amikor a baloldali politikusok az MTVA székházába próbáltak bejutni, köztük volt Varju is. Neki emiatt éppen bírósági pere zajlik, melyben a vád ellene súlyos testi sértés, illetve garázdaság. De emellett a választás rendje elleni bűntett miatt is zajlik még egy büntetőper a DK alelnökével a vádlottak padján, ugyanis 2018-ban anyagi juttatást ígért egy függetlenként induló jelöltnek, hogy lépjen vissza az exszocialista képviselő javára. A független jelölt ezt elutasította, azonban a találkozóról hangfelvétel készült, ami Varju szerint manipulált.

Varju László földharccal is próbálkozott a köztévé székházában. Forrás: YouTube

Kipróbált elvtársak és elvtársnők

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) volt vezetőjét nevezte ki Dobrev Klára a gazdasági árnyékminiszter posztjára. Dávid Ferenc VOSZ-főtitkár volt, mielőtt magyarországi parlamenti képviselő lett, vele kapcsolatban érdekes tény, hogy nem tagja a Demokratikus Koalíciónak, bár az ő frakciójukban foglal helyet. Dávid Ferenc a DK színeiben legutóbb azzal vétette észre magát, hogy egy nyilatkozatában kifejtette: a benzin árának határa bátran lehet a csillagos ég, a magyarok úgyis kifizetik majd. De a szociális hálót is sajátosan értelmezte, amikor azt mondta, hogy csak a legrászorulóbbaknak kellene biztosítani a rezsicsökkentést, tehát az már az átlagos keresetűeknek sem járna.

DÁVID FERENC
Dávid Ferenc is csak nézné, rezsicsökkentés nélkül milyen magasak lennének az árak. Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A honvédelmi árnyékminiszter tisztét Vadai Ágnesre osztották Gyurcsány Ferenc feleségének árnyékkormányában. Vadai Ágnes EU-s karrierrel is büszkélkedhet, mert az Európai Parlament képviselője is volt valaha néhány hétig, majd kétszer dolgozott honvédelmi államtitkárként, de a legemlékezetesebbé talán a politikai performanszainak köszönhetően vált a közvélemény előtt. 

A Parlamentben egyszer úgy szólalt fel, hogy a nőket érő erőszak elleni tiltakozásul monoklit festett az egyik szeme alá, ami 130 ezer forintos tiszteletdíj-megvonással járt. De felejthetetlennek bizonyult sírva panaszkodós alakítása is a köztelevízió székházánál, mint ahogy az is, amikor szívtelen dögnek nevezte Orbán Viktort, mondván, hogy a kormányfő nem törődött a koronavírus áldozataival.

Vadai Ágnes védené a hont a Dobrev-féle árnyékkormányban. Fotó: MTI/Máthé Zoltán

„Egy utolsó hazug tróger, politikai kalandor” – így jellemezte az Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom (Iszomm) elnöksége Oláh Lajost, a Dobrev-árnyékkormány környezetvédelmi és klímaügyi árnyékminiszterét. Oláh Lajos a Magyar Országgyűlés tagja 2006 óta, pályafutását ő is a szocialista pártban kezdte. Mint arról lapunk már beszámolt, némi presztízsveszteséget szenvedett el a környezetvédelmi és klímaügyi árnyékminiszter, amikor egyik erzsébetvárosi politikusát, Borka-Szász Tamás önkormányzati képviselőt bitcoin-bányászaton kapták. Az önkormányzati képviselő emiatt lemondásra kényszerült, a helyére kiírt időközi választást pedig a Fidesz–KDNP jelöltje nyerte meg.

Friss vér

A mezőgazdasági árnyékminiszter posztján Benedek Szilveszter található. A Gyurcsány által a Momentumból átcsábított politikus immár a Veszprém megyei közgyűlésben képviseli a DK érdekeit. Gyurcsány egy teljes videót szentelt a fiatal politikus bemutatásának, és zsenge életkora ellenére az agrárium megreformálását szeretné rábízni. Benedek Szilveszter kifejtette, a mezőgazdaságért a DK közösségében többet tud tenni. A fiatal politikus egyébként borászattal is foglalkozik, maga is hathektárnyi szőlőt művel a Balaton-felvidéken, és talán ez lehet az egyik oka, amiért Gyurcsány felesége az árnyékkormányba választotta.

Barkóczi Balázs nyerte el az oktatási és kulturális árnyékminiszter pozícióját a DK árnyékkormányában. A politikus többek között azzal vetette magát észre, hogy mintegy négy hónappal a kormánypártok választási győzelme után a kormány bukását vizionálta. Az is szerencsésnek mondható, hogy nem a gazdaság vagy a pénzügyek kerültek árnyék-fennhatósága alá, mert szerinte már tavaly is hazánkban volt a legmagasabb az infláció. A figyelmét elkerülhette, hogy Lettországban, Törökországban és Romániában is a miénknél nagyobb volt a pénzromlás. De az agresszív fellépés sem áll távol a DK árnyékkormányának tagjától: Barkóczit egy 2006-ban történt garázdaság miatt ítélték el jogerősen, amikor baseballütőt a kezében tartva, két társával vegzált egy hölgyet, aki korábban szocialista aktivistatársuk volt.

BARKÓCZI Balázs; GYURCSÁNY Ferenc
Barkóczi Balázs talán nem fog baseballütővel támadni főnökére. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Az önkormányzati miniszteri posztot Szaniszló Sándor kapta Dobrev Klára árnyékkormányában. Szaniszló jelenleg a XVIII. kerület polgármestere, neve felmerült néhány hónappal ezelőtt az Anonymus által kirobbantott korrupciós botrányban. Szaniszló Sándor törvénytelenül jutott ingatlanhoz egy helyi városrehabilitációs program keretében a vádak szerint.

Mindenesetre érdekes egybeesés, hogy Pestszentlőrinc DK-s polgármestere a pandémia idején, saját hatáskörben döntött annak az építési teleknek az eladási feltételeiről, amellyel kapcsolatban Anonymous nyilvánosságra hozta a hangfelvételt. Emellett Szaniszló nem maradt le az oltások elleni hergelésben sem: ő már nemcsak a keleti vakcinákat szólta le, hanem az AstraZenecával összefüggő kételyeknek is hangot adott.

Szaniszló Sándor liberálisan értelmezhette a városrehabilitációt. Fotó: Havran Zoltán

Dobrev Klára árnyékkormányában érzékelhető a vidék és a főváros közti megosztottság, amit mi sem bizonyít jobban, mint az a tény, hogy a vidéki önkormányzatokkal kapcsolatos speciális pozíciót is létrehoztak. A vidéki önkormányzati ügyekért felelős főtanácsadó Szitka Péter kazincbarcikai polgármester lett, aki egyben a sportért is felel a DK árnyékkormányában. Szitka szocialista politikus, akiről Tóth Bertalan, az MSZP társelnöke sietett tisztázni, hogy igazából nem is tagja az árnyékkormánynak, és továbbra is szocialista színekben politizál. 

Szitka Péter a látszat ellenére még nem a Demokratikus Koalíció tagja. Fotó: Teknős Miklós

Ismert név található a szociális és nyugdíjügyi árnyékminiszter pozíciójában, ahol Gy. Németh Erzsébetre esett Gyurcsányék választása. Gy. Némethnek is voltak furcsa szereplései, például a Városháza-botránnyal kapcsolatban, amikor egy tévéinterjúban az egyébként vele nem ellenséges riporternek is összefüggéstelen válaszokat adott. 

Budapest szociális ügyekért is felelős főpolgármester-helyettesén azt is számon kérték, hogy a koronavírus-járvány kitörésének elején a felelősségi körébe tartozó Pesti úti idősotthonban miért lehettek folyamatos orvosi ellátás nélkül az idősek, miért kötelezték titoktartásra az otthon egyik korábbi orvosát, valamint kérdés volt, hogy mit tud arról a levélről, amit Gyurcsány Ferenc egy másik embere hamisított az ügyben, hogy Karácsony Gergely hazugságait alátámassza. 

Legutóbb pedig azzal a hangzatos kijelentésével próbálta felhívni magára a figyelmet, hogy szerinte Orbán miatt fognak éhezni a nyugdíjasok Magyarországon. Fővárosi ügyekkel viszont, úgy tűnik, egy darabig nem kell foglalkoznia, mert parlamenti képviselőségre cserélte főpolgármester-helyettesi pozícióját

Gy. Németh Erzsébet faképnél hagyta egykori főnökét a fővárosban. Fotó: Teknős Miklós

Bár nem tagja Dobrev Klára árnyéktestületének, Kálmán Olga a DK árnyékkormány szóvivője lett, feltehetően a baloldal sok évtizedes kiszolgálásáért kapott jutalomként. A magát független újságírónak valló, de valójában a saját narratíváját az interjúalanyokra kényszerítő Kálmán 2018-ban vallotta be, hogy az évekig hangoztatott függetlenségének vége, amikor Gyurcsány őt indította a főpolgármesteri címért, de végül Karácsony Gergely futott be győztesként. Munka nélkül így sem maradt, mert Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes főtanácsadójaként folytatta karrierjét. Jelenleg a Demokratikus Koalícióban a frakciószóvivői szerepet is Kálmán Olga látja el.

KÁLMÁN Olga
Kálmán Olga a DK kongresszuson már nem volt sem független, sem objektív. Fotó: MTI/Mohai Balázs

Borítókép: Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció (DK) európai parlamenti képviselője, a párt árnyék-miniszterelnöke (elöl, középen) és árnyékkormányának tagjai a budapesti Off Kultúrszövőgyár Rendezvényközpontban tartott sajtótájékoztatón 2022. szeptember 19-én. A felső sorban: Szitka Péter, Kazincbarcika polgármestere, a vidéki önkormányzatokért felelős főtanácsadó, Szaniszló Sándor, a XVIII. kerület polgármestere, önkormányzati árnyékminiszter, Oláh Lajos parlamenti képviselő, környezetvédelmi és klímaügyi árnyékminiszter, Gy. Németh Erzsébet, a DK alelnöke, szociális és nyugdíjügyi árnyékminiszter, Varju László, a párt alelnöke, energia- és rezsiügyi árnyékminiszter, Dávid Ferenc, a DK országgyűlési képviselője, gazdasági árnyékminiszter, Benedek Szilveszter, a Veszprém megyei közgyűlésben dolgozó képviselő, mezőgazdasági árnyékminiszter, Kálmán Olga parlamenti képviselő, az árnyékkormány szóvivője (b–j). Az alsó sorban: Komáromi Zoltán országgyűlési képviselő, egészségügyi árnyékminiszter, Mustó Géza, a X. kerület rendvédelemért, közbiztonságért felelős alpolgármestere, az árnyékormány belügyminisztere, Rónai Sándor, a DK EP-képviselője, árnyék-külügyminiszter, Molnár Csaba, a DK ügyvezető alelnöke, árnyék-kancelláriaminiszter, Bodnár Zoltán árnyék-pénzügyminiszter, Arató Gergely parlamenti képviselő, a kormányprogramért felelős árnyékminiszter és Kordás László bér- és munkaügyi árnyékminiszter (b–j). (Fotó: MTI/Kovács Anikó)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.