időjárás 2°C Marcella 2023. január 31.
logo

Otthagyja a fővárost, beül a parlamentbe Gy. Németh Erzsébet

Magyar Nemzet
2022.04.17. 22:09 2022.04.17. 22:23
Otthagyja a fővárost, beül a parlamentbe Gy. Németh Erzsébet

A fővárosi politikát az országosra cseréli Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes, ugyanis a Demokratikus Koalíció közölte,

Gy. Németh Erzsébet felveszi a mandátumát, és a törvény által biztosított 30 napon belül lemond a budapesti főpolgármester-helyettesi posztjáról

írta meg az rtl.hu. Hogy ki kerülhet a fővárosban a helyére, arról a DK dönt.

Az oldal felhívja a figyelmet arra, hogy továbbra is kérdés, hogy ki kaphatja meg a közös miniszterelnök-jelölt mandátumát. Márki-Zay Péter az ATV-n pénteken arról beszélt, hogy erről a hat párt dönt majd, de ő a parlamentből kiesett Szél Bernadettet javasolná.

Hát én nagyon szerettem volna Szél Bernadettet egy lehetőséghez juttatni, hiszen az egyik legnagyobb szomorúság volt a választás éjszakáján, hogy még ő sem tudott nyerni, pedig egy nagyon tehetséges és szorgalmas politikusnak tartom

– mondta pénteken az ATV Egyenes beszéd című műsorában Márki-Zay Péter, de Hadházy Ákos szerint is ez lenne a legjobb megoldás.

Szerinte „Szél Bernadett az elmúlt években az egyik legaktívabb képviselőként mutatta meg, hogy hogyan lehet egy képviselői mandátumot úgy felhasználni, hogy a látszatát is elkerüljük annak, hogy a Fidesz díszellenzéke vagyunk a parlamentben”.

Csakhogy az ellenzéki pártok nem értenek egyet velük. A Párbeszéd szerint, mivel az előválasztás előtt Márki-Zay Péter azt vállalta, hogy az ő frakciójukba ül be, a mandátum nekik jár. A Jobbik és a DK szerint viszont a hat párt abban állapodott meg, hogy ebben az esetben a listán következő jelölté lesz a mandátum. Eszerint a jobbikos Végh Noémi kerülhet be. A törvény szerint ha az országos listáról a jelölt kiesik, helyébe az országos listán soron következő jelölt lép.

Szél Bernadett az ellenzéki pártok közös listáján a 206. helyet foglalja el, ami az ezen szereplő győztes egyéni jelölteket is figyelembe véve azt jelenti, hogy több mint száz képviselő-jelöltnek kellene visszalépnie ahhoz, hogy Szél Bernadett mandátumot szerezzen – hangsúlyozza az rtl.hu.

Borítókép: Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes 2022. január 28-án (fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.