időjárás 26°C Ottó 2022. július 2.
logo

Háborús szituációt szült a határunkon a migránshullám

A baloldal továbbra is fegyvereket vinne Ukrajnába

MEDIAWORKS–HÍRCENTRUM
Forrás: ORIGO
2022.03.02. 08:15 2022.03.02. 17:50
A baloldal továbbra is fegyvereket vinne Ukrajnába

Rónai Sándor DK-s európai parlamenti képviselő nagyon sajnálja, hogy Magyarország nem szállít fegyvert Ukrajnába, és ezen a véleményen van a Momentum korábbi elnöke, Fekete-Győr András is. A baloldal egyre egységesebb abban a kérdésben, hogy a fegyverszállítás lenne a hatékony segítség az ukránoknak. Úgy tűnik, a Gyurcsány vezette baloldalt nem érdekli, hogy Magyarország belesodródhat az orosz–ukrán háborúba.

Orbán Viktor egy személyben felelős a háborúért 

– jelentette ki Márki-Zay Péter. Kijelentésével azt próbálta sugallni, hogy a Fidesz-kormány állítólagos oroszbarátsága gátolta Ukrajna NATO-tagságát, holott ez sosem Magyarországon múlt.

A baloldalon hazug kijelentésekben eddig sem volt hiány, ám a háborús helyzet kiéleződésével ezek egyre veszélyesebbekké válnak.

Míg a kormány a nyugalmat hangsúlyozza, a választásra készülő Márki-Zay Péter és szövetségesei a konfliktus kiélezését tűzték ki célul.

A DK-s képviselő sajnálja, hogy nem adunk fegyvert

Nagyon sajnálom a magyar kormány tegnapi bejelentését, miszerint mi nem segítünk száz százalékig, hiszen más uniós tagállamok például fegyverek szállításával segítenek

– fejtegette Rónai Sándor DK-s európai parlamenti képviselő az ATV kedd reggeli műsorában. 

Hozzátette: szerinte ezzel nem veszélyeztetnék a kárpátaljai magyarságot. Honvédelmi szakértők azonban egyetértenek abban, hogy

ha jelentős fegyverszállítmányok érkeznének Kárpátalján keresztül az ukrán védelmi erőkhöz, az óriási célkeresztet rajzolna a térség közepére.

Az oroszok ugyanis aligha néznék tétlenül a modern nyugati fegyverek beszivárgását a harcmezőre. 

A Momentum fegyvert szállíttatna

Mi az ellenzék álláspontja, hogyan kellene cselekedni az országnak? – tette fel a kérdést Gulyás Márton baloldali aktivista, a Partizán YouTube-csatorna műsorvezetője Szent-Iványi Istvánnak, Márki-Zay Péter külpolitikai tanácsadójának.

Mint mondta, Magyarországon ebben nincs egységes ellenzéki álláspont, ám van olyan ellenzéki párt, a Momentum, amely a fegyverszállítás lehetőségét támogatja. Fekete-Győr András még a háború kezdete előtt fejtegette, hogy a humanitárius segítség mellett fegyvereket is kellene küldeni. Szent-Iványi mondatai, amelyek február 24-én hangzottak el, a háború kitörése után, azt igazolják, hogy a Momentum álláspontja nem változott ebben a kérdésben, a fegyverszállítás pedig könnyen belesodorhatja a háborúba Magyarországot.

Krekó szerint a fegyverszállítás hatékony

A Soros György által is támogatott Political Capital nevű baloldali intézet vezetője, Krekó Péter, az ATV-ben beszélt a biztonságpolitikai helyzetről. A baloldali elemző szerint a fegyverszállítások hatékony segítséget jelentenének – mondta február 28-án.

Két nappal korábban, a már említett Partizán című műsorban fejtett ki hasonló véleményt. – Oroszországot csak fegyverrel lehet megállítani – mondta Krekó, hozzátéve, hogy soft powerrel, kommunikációs eszközökkel nem. Kiemelte: Oroszország csak az erő politikájából ért.

– Hogyha az elmúlt években több defenzív fegyvert kapott volna Ukrajna, akkor lehet, hogy magasabb lett volna a beavatkozás ára és kétszer meggondolta volna Oroszország. Tehát én nem gondolom, hogy a békét kizárólag a fegyverek eldobásával lehet megoldani, különösen, ha erre az egyik fél nagyon látványosan nem hajlandó – fejtegette Krekó.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el. 

Borítókép: Gyurcsány Ferenc (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.