Márki-Zay lebuktatta magát: az MMM finanszírozta a központi kampányt + videó

Miután kiderült, hogy az Egyesült Államokból is érkeztek pénzek Márki-Zay Péterékhez, azóta a baloldal korábbi miniszterelnök-jelöltje ragaszkodik ahhoz az érveléshez, hogy a választás előtt a Mindenki Magyarországa Mozgalom nem választási kampányt folyatott. Egy korábbi interjúban azonban azt állította, hogy a mozgalom számlája a központi kampány működtetését szolgálta.

MUNKATÁRSAINKTÓL
2022. 09. 09. 19:24
null
20220316 Dunakeszi Márki-Zay Péter, az ellenzéki párt közös miniszterelnök-jelöltje lakossági fórumot tart. Fotó: Kurucz Árpád (KA) Magyar Nemzet Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Volt egy MMM-es számla. Ami a központi kampánynak a működtetését szolgálta. Természetesen ebből voltak jelöltek, akiket támogattunk

– ezt még májusban mondta Márki-Zay Péter lapunknak. Ez azért különösen érdekes, mert a bukott miniszterelnök-jelölt a közelmúltban nyíltan beszélt arról, hogy még májusban is kapott az Egyesült Államokból több száz millió forintot, amiből a kampány utolsó számláit is kifizették. Azóta Márki-Zay azzal védekezik, hogy a Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) nem választási kampányt folytatott az április 3-a előtti hónapokban. Ennek viszont gyökeresen az ellenkezőjét állította még májusban, hiszen tételesen felsorolta, hogy a jelöltek támogatásán kívül az úgynevezett bömbis autókat vagy a robocall hívásokat is ezekből a pénzekből fizették.

A baloldali előválasztás előtti automata hívásokban konkrétan így buzdított Márki-Zay a szavazásra: „Kérem szavazzon személyesen vagy az interneten. Adjon bizalmat nekem vagy az engem támogató szervezeteknek. Ha rám szavaz, nyomja meg az 1-es gombot.” Ez a szövegrész egy október 9-i hívásból származik, tehát mindössze egy nappal azután, hogy Karácsony Gergely visszalépett Márki-Zay javára, már ilyen hívásokkal próbálták szavazásra buzdítani az embereket. Bár ekkor még számos baloldali párt és politikus hezitált, ám például a Momentum már teljesen mellszélességgel beállt Márki-Zay mögé.

Emlékezetes: Márki-Zay Péter elismerte azt, hogy az Amerikából érkező pénzekből biztosan jutott a DatAdathoz is. A Bajnai Gordonhoz köthető DatAdat cégcsoport segítette Márki-Zay kampányát. Az adatkezelő cég a 2022-es kampányban hozzávetőlegesen egymillió választót érhetett el telefonhívásokkal, sms-ekkel. Az akciót minden bizonnyal lopott adatbázisok felhasználásával hajtották végre, az ügyben pedig feljelentés is született.

Figyelemre méltó, hogy a baloldali összefogás, vagyis az Egységben Magyarországért honlapján a mai napig elérhető az a menüpont, ahol az ellenzéki pártlogók alatt az a felirat olvasható, hogy „Támogasd Márki-Zay Pétert, az egységes ellenzék miniszterelnök-jelöltjét!”, a banki átutalásnál pedig a Mindenki Magyarországa Mozgalom számlaszáma van megadva.

Most, hogy szóba kerültek az Action for Democracy közreműködésével az Egyesült Államokból érkező pénzek, Márki-Zay azzal védekezett, hogy a pártfinanszírozás szabályai rájuk nem vonatkoznak, és ragaszkodik ahhoz az álláspontjához, hogy a választások előtt csupán felvilágosító kampányt folytattak a magyar kultúra megváltoztatása érdekében.

Ifjabb Lomnici Zoltán alkotmányjogász szerint azonban itt nem arról van szó, hogy egy mozgalom általánosságban kritizálta volna a kormány intézkedéseit, hanem konkrétan egy politikai jelölt kampányát segítették külföldi pénzekkel. Lomnici megítélése szerint onnantól kezdve, hogy Márki-Zay úgy döntött: elfogadja ezeket a donációkat a miniszterelnök-jelölti kampányához, ügynöknek minősül. Az alkotmányjogász azt is leszögezte, hogy elsődlegesen nem az MMM felelősségének a vizsgálata fontos, hanem az, hogy a pártok valamilyen módon részesültek-e az említett pénzekből, akkor ugyanis közvetett módon megvalósult a tiltott pártfinanszírozás. Az pedig, hogy Márki-Zay szerint a DatAdatnak is juttattak a tengerentúlról érkező forrásokból, gyengíti a hódmezővásárhelyi polgármester érvelését.

Borítókép: Márki-Zay Péter, a balliberális összefogás bukott miniszterelnök-jelöltje (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.