időjárás 4°C Stefánia 2022. november 28.
logo

Orbán Viktor: Nem lehet egész nemzetgazdaságok és emberek millióinak sorsával hazardírozni

Magyar Nemzet
2022.09.27. 11:15 2022.09.27. 21:54
Orbán Viktor: Nem lehet egész nemzetgazdaságok és emberek millióinak sorsával hazardírozni

– A bevezetett szankciók Európának is óriási károkat okoznak. Sőt, a háború óta, tehát fél év alatt Oroszország 158 milliárd euró bevételre tett szert a megemelt energiaexportból – fejtette ki legújabb Facebook-bejegyzésében Orbán Viktor miniszterelnök arra utalva, hogy ez az összeg több, mint Oroszország 2021-es teljes éves exportbevétele. 

Orbán Viktor bejegyzésében rámutatott: Oroszország ez évi eddigi bevételének a felét, 85 milliárd eurót az Európai Unió országai fizették ki. 

Nyugodtan kimondhatjuk: a szankciók következtében az európai emberek szegényebbek lettek, Oroszország pedig nem esett térdre. Ez a fegyver visszafelé sült el, a szankciókkal Európa lábon lőtte önmagát

 – jelentette ki a kormányfő.

Emlékeztetett: Brüsszelben júniusban a bürokraták azt is ígérték, hogy a szankciók elhozzák a háború végét. 

A háború végét ma sem látjuk, az energiaszámlák pedig az egekbe szöktek 

– mutatott rá a miniszterelnök, hangsúlyozva: a szankciós energiaárakat az európai vállalkozások nem vagy csak nagy nehezen tudják kigazdálkodni. 

„Választ várunk, egész Európa választ vár Brüsszeltől arra a kérdésre, hogy meddig fogjuk ezt csinálni. Ha ez így megy tovább, egész Európa belegebed. Ideje erről őszintén beszélni amerikai barátainkkal is. Addig, amíg nem késő” – fogalmazott Orbán Viktor.

Kiemelte: „Európában egyre több a dühös ember. Mi tagadás, mi is azok vagyunk” – írta.

„A brüsszeli bürokratáknak meg kell érteniük, hogy nem lehet egész nemzetgazdaságok és emberek millióinak sorsával hazardírozni. Ez felelőtlenség!” – jelentette ki a kormányfő, utalva arra a kijelentésre, hogy a magas energiaszámlákat küldjük Moszkvába. Szerinte ez bántó és sértő nyegleség. 

Nem csoda, ha a feldühödött és magukat becsapva érző emberek egymás után váltják le a szankciókat támogató országok kormányait 

– zárta bejegyzését Orbán Viktor, aki következő posztjában arra is emlékeztetett, hogy Brüsszel a szankciókról nem kérdezte meg az embereket, de velük fizetteti meg az árát, a magyar kormány pedig ezért indít nemzeti konzultációt.

Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök (Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.