Egymásra licitálnak a pártok, hogy ki tudja kisajátítani a demonstrációkat + videó

A balliberális pártok erőfitogtatása lehet, hogy ki tud több embert megmozgatni, éppen ezért nem volt egyértelmű, hogy az október 23-ra meghirdetett esemény egy pedagógusdemonstráció, a DK tüntetése, vagy a Karácsony Gergely vezette főváros ünnepi eseménye volt.

2022. 10. 23. 21:00
pedagógus tüntetés Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Először a szakszervezetek jelentettek be október 23-ra demonstrációkat, aztán Dobrev Klára, a DK árnyék-miniszterelnöke utcára hívta az embereket, végül Karácsony Gergely posztolt arról, hogy a fővárosi megemlékezést úgy szervezték, hogy mindenki ott legyen 16 órától a Kálvin téren. A tüntetés vonulós része a Műegyetem rakparton ért véget, ahol a főpolgármester beszédet is mondott. Mindeközben Márki-Zay Péter, az ellenzék korábbi miniszterelnök-jelöltje arról értekezett a Facebookon, hogy a DK azért hívta az utcára az embereket, mert a Fidesz érdekeit szolgálja.

A vasárnapi demonstráción egyébként a pártok érezhetően ügyeltek arra, hogy pártlogóval ne lehessen találkozni, egyedül néhány a Jakab Péter-féle „A Nép Pártján Mozgalom” felirat voltak szembetűnő. Ezenkívül

a szokásos „Amnesty International” feliratú láthatósági mellények, a trágár feliratú táblák és néhány Budapest Pride matricával ellátott megafon került elő. Na, és természetesen valamennyi ellenzéki párt képviselője felvonult.

Varju László, a DK országgyűlési képviselője újságírói kérdésre válaszolva arról beszélt, hogy egyetértett Dobrev Klára felszólításával, de Márki-Zay kritikájára nem kívánt érdemben reagálni. A frissen, a Momentumból távozott és a DK-ban kikötött újpesti polgármester, Déri Tibor pedig azt mondta, hogy akkor is kiment volna az utcára, ha Dobrev Klára nem szólítja fel erre az embereket.

A jobbikos alelnök, Brenner Koloman szerint ezekre a megmozdulásokra nem szabad a pártoknak rátelepedniük és sem a DK-val, sem Márki-Zay Péterrel nem kívánnak foglalkozni. Az MSZP újraválasztott társelnöke, Kunhalmi Ágnes is határozottan állította a tömegben vonulva, hogy nem a pártokról, hanem az oktatásról szólnak a megmozdulások.

Borítókép: Az ADOM Diákmozgalom és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) által a pedagógusokért meghirdetett szolidaritási tüntetés résztvevői a Műegyetem rakparton 2022. október 23-án (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.